Beeldschermgebruik onder kinderen is een veelbesproken zorg onder ouders, als ze er te lang achter zitten kunnen ze veranderen in kleine zombies. Het is superfrustrerend als je aan je kind een vraag stelt en je geen contact krijgt. Dat is denk ik ook één van de ergernissen die ouders met een beeldscherm hebben. Daarentegen, als het ons zelf uitkomt, dan maken we ook graag gebruik van ons beeldscherm. En soms is het ook wel makkelijk, kinderen zijn vaak net even iets rustiger achter een tablet dan wanneer ze je huis verbouwen, kleien, continu vragen stellen, terwijl je even het eten moet maken. Oftewel als het ons uitkomt, willen we ook wel eens zelf de tablet als hulpmiddel inzetten. Is dat zo erg? In hoeverre heeft het gebruik van een beeldscherm consequenties fysiek en/ of psychisch op onze kinderen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een goede balans vinden in het gebruik?

Voordelen van het gebruik van media

Afgezien van het feit dat kinderen minder buiten komen, minder sociaal worden en het slecht voor de ogen is, heeft het gebruik van de tablet ook voordelen. Het gebruik van media heeft ook als voordelen dat het eraan bijdraagt dat kinderen beter leren analyseren, creatiever worden, beter leren puzzelen en rekenen. Daarnaast is er ook sprake van het Flynn-effect, naar de Nieuws-Zeelandse psycholoog James Flynn. Volgens dit effect neemt het IQ van kinderen elk decennium met maar liefst 3 punten toe. Dat is dan geen fysiek effect, maar wel een positieve ontwikkeling in de leergeest van de kinderen. Een fijne geruststelling vind ik zelf aangezien kinderen dus niet dommer worden door het gebruik van een beeldscherm.

De tablet als oppas

Ook kunnen wij ouders het mediagebruik van onze kindjes als best wel positief ervaren. Wat blijkt wel is dat wij, ook ik ben ouder van een 3,5 jaar oud manneke, dat we media meer zijn gaan waarderen als hulpmiddel in de opvoeding. Zo helpt het ons om ons kindje zijn/ haar bordje leeg te laten eten, in slaap te sussen en vinden wij dat ze daardoor creatiever worden. Mijn zoontje daarentegen wordt allesbehalve in slaap gesust en hij probeert juist uit alle macht wakker te blijven bij een filmpje. We hebben het wel eens als middel op onze autoreis gebruikt, maar zonder resultaat. Meneer bleef klaarwakker om Pieter Konijn uit te kijken.

Hoe lang dan achter het beeldscherm?

Het helemaal inperken van het gebruik van een beeldscherm, is wellicht wat overdreven en voor ons als ouder ook niet ideaal. Om het ons als ouder wat makkelijker te maken heeft de consumentenbond richtlijnen opgesteld voor het gebruik van media onder kinderen.

 • Voor kinderen van 2 tot 4 jaar hanteert De Consumentenbond maximaal 30 minuten per dag.
 • Voor kinderen van 4 tot 6 jaar maximaal 1 uur per dag verdeelt over 4 momenten over de dag.
 • En voor kinderen van 6 tot 8 jaar ook maximaal 1 uur per dag, maar dan verdeelt over 2 momenten van 30 minuten.

Zuurstof

Waar wij als ouder ook de voordelen ondervinden van onze kinderen achter een beeldscherm, de tablet als oppas, is het verstandig dat deze niet de vervanger wordt voor het binnen en/ of buitenspelen. Het is wel duidelijk geworden dat er fysieke consequenties zijn. Maar ook is duidelijk dat het allemaal wel meevalt en dat er ook voordelen aan het gebruik van een beeldscherm zitten. Alles komt toch weer neer op een gezond verstand, meen ik. Ik hoop dat de tips en tricks hierboven jullie en mijzelf ook gaan helpen. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze dan vooral in de reacties. En weet, af en toe moeten we gewoon even naar buiten zodat niet alleen zij, maar ook wij onze dagelijkse portie zuurstof en vitamine D binnenkrijgen.

Tips voor het gebruik van de beeldschermen!

We weten nu dat het niet per se slecht is dat je kind achter een beeldscherm zit. Alleen willen we wel graag voorkomen dat overmatig gebruik tot fysieke klachten leidt. Hier zijn wat tips om het beeldscherm gebruik te beperken.

 1. Maak afspraken. Zorg dat je met je kind een afspraak maakt over hoe lang ze gebruik mogen maken van het beeldscherm. Als ze nog geen klokkijken, maak dan gebruik van een eierwekker. Waarschuw ze op tijd van tevoren, zodat ze weten dat ze bijna het beeldscherm moeten wegleggen. Anders gaat het je nog veel moeite kosten om ze ervan af te krijgen.
 2. Wanneer je kind tijd spendeert op het beeldscherm, kun je natuurlijk wel invloed uitoefenen die bijdragen aan de educatieve ontwikkeling van je kind. Apps als Bumba fungeren meer als afleiding, terwijl apps met educatieve waarde ook als verrijking kunnen dienen voor je kind, aldus hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken. Bijvoorbeeld de app Dora the Explorer of Job gaat naar school. Zie ook de websites mediasmarties.nl, mijnkindonline.nl, digidreumes.nl of jufjannie.nl.
 3. Houd controle over het scherm. Dat kan je doen door het scherm op te bergen in een kast en na toestemming mag je zoon of dochter hiervan gebruik maken.
 4. Tsja, ben je het echt zat, dan kun je het internet uitzetten, zodat ze er gewoon geen gebruik meer van kunnen maken. Bij ons wordt er vooral gebruik gemaakt van de tablet en daar zit een toegangscode op en mijn zoontje van 3,5 jaar oud, komt daar nog niet doorheen.
 5. Zorg er ook voor dat je de apparaten kindvriendelijk inricht. Bijvoorbeeld door het gebruik van YouTube Kids en Netflix kids. Zo voorkom je dat ze filmpjes kijken die niet voor hen geschikt zijn.
 6. Je kan natuurlijk ook een alternatieve activiteit voorstellen. Samen de hond uitlaten, boodschappen doen, een spelletje doen. Ik hoor wel eens dat kindjes zelf niet op een alternatieve activiteit komen. Uit verveling gaan ze dan maar op de tablet wat kijken. Wanneer je zelf met voorstellen komt, zal dat voor de volgende keren ook helpen en wellicht pakt je kind uit zichzelf wel de bak met Lego in plaats van de tablet.
 7. Je kind losweken van de tablet. Zorg dat je de virtuele wereld doorbreekt door een brug te bouwen. Dat doe je door vragen te stellen, net zo lang totdat je kind de brug overkomt en de realiteit betreedt. Het is een manier om je kind uit de zombiestatus te krijgen.
 8. Tot slot, veel apparaten zijn nu eenmaal niet kidsproof. Zorg voor goede (val) bescherming. Een goede hoes kan ervoor zorgen dat je apparaat tegen een stootje kan.

Oh oh, het wordt steeds erger lijkt het

We merken zelf dat de digitalisering van de maatschappij verder is toegenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het tabletgebruik tussen 2012 en 2018 onder kinderen enorm is toegenomen. Gemiddeld genomen zitten jonge kinderen tussen de 0 en 6 jaar 16 minuten langer achter de tablet in 2018 dan in 2012. Dat blijkt uit het onderzoek van Iene Miene Media dat is uitgevoerd in opdracht van het Netwerk Mediawijsheid. Waar in 2012 nog niet elk huishouden een smartphone had, is dat nu wel anders. Elk huishouden is nu voorzien. Ook worden kindjes steeds jonger in het gebruik van een beeldscherm en kan al de helft van alle kindjes onder de 1 jaar overweg met een tablet.

Ik kan me herinneren dat mijn moeder me voor de televisie zette toen ik rond de 8 jaar was. Haar argument is dat ze anders niks met me gedaan kreeg. Ik was niet echt een ochtendmens toen ik nog klein was. Tijdens het kijken van het nostalgische Kindernet zorgde mijn moeder dat ik netjes aangekleed en gevoed naar school kon. Naar mijn mening is het dus niet alleen deze generatie die aan een beeldscherm wordt blootgesteld, maar de vorige maakt ook al gebruik van een beeldscherm. Is dat nu echt zo erg?

De tablet-nek

Natuurlijk is het belangrijk dat we niet te lang kijken naar een beeldscherm. Uit de resultaten uit het onderzoek van het Erasmus MC onder 5000 kinderen blijkt dat te lang kijken op een beeldscherm, schadelijk is voor de ogen van onze jonge kinderen. Het is dus bevestigd, kinderen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van Myopie, ook wel in de volksmond bekend als bijziendheid. Dat komt enerzijds doordat de ogen van kinderen zich enorm moeten inspannen om te kijken op de tablet of de smartphone. Kinderen kijken dan van een korte afstand op een scherm en dat is schadelijk voor de ogen. En anderzijds komt het doordat kinderen te weinig buiten komen en daardoor te weinig buitenlicht ontvangen. Juist het buitenlicht zorgt ervoor dat er een stofje vrijkomt die het oog beschermt. Ook kunnen kinderen last krijgen van de ‘tablet-nek’, een consequentie van te lang kijken naar een scherm.

Follow me!

Daphne Keislair

Freelance tekstschrijver at Daphne Keislar
Blogger voor dit mooie platform. Ik ben freelance tekstschrijver/ copywriter en ik doe een opleiding journalistiek. Ik ben vijfendertig jaar en moeder van Stijn, een ondernemend ventje van drieënhalf jaar. Zie ook mijn website www.daphneschrijft.nu
Daphne Keislair
Follow me!