Skip to Content

Herfst recepten

Herfst recepten

De zomer ligt weer achter ons en we gaan door naar de herfst. Een nieuw seizoen met volop kleuren en geuren om ons lekker mee te verwennen. De natuur is op zijn mooist, volop in warme kleuren rood, oranje, geel en bruin.

De sterke geuren van takken in het bos zorgt ervoor dat we graag nog een ronde lopen in de mooie omgeving. Om daarna weer snel naar binnen te gaan en op te warmen met iets lekkers. Een kop goede koffie, een geurende thee, een stevige bak chocolademelk of misschien wel een pan heerlijke soep met een robuust stuk brood.

Nu hebben we zin in eten met een krachtige smaak, of het nu extra zoet is of juist extra pittig dat maakt niet uit. Als het er maar niet zo flauwtjes tussenin hangt. Lekker verse zelfgebakken appeltaart, zoete stoofperen, kaneel, anijs, pompoen, zoete aardappel, een lekkere stoof of een goede stevige soep.

Zolang de smaken en geuren je al tegemoet komen, zit je bij dit seizoen goed (gebakken). Wil jij ook optimaal genieten van de herfst? Kies dan een lekker recept uit die ik voor je heb geselecteerd hieronder.

Goulash

Een goede kom herfstsoep, dat is goulashsoep. Veel smaak, veel geur, veel specerijen en kruiden en goed vullend. Na een stevige boswandeling kun je hiermee weer goed op krachten komen.

Knolselderijsoep met appel

Knolselderij is misschien een vergeten groente maar als je eenmaal deze soep hebt gegeten, zul je deze knol niet snel meer vergeten. Een perfect soepje voor de komende herfstperiode, lekker van smaak en heerlijk met een goed stevig stokbrood.

Paddenstoelensoep

Heb je al een paddenstoel gespot in het bos? Hoe leuk zullen je kids het dan vinden om nu een kom lekkere soep van paddenstoelen te mogen eten. Deze romige soep maak je van een goede mix paddenstoelen, goede room en kruidige tijm. Simpel en perfect voor de herfst.

Pompoen stoofpotje

Bij ons begon vorige week de herfstvakantie. De kinderen waren er echt aan toe, de nieuwe school, andere vakken, nieuwe vrienden gaven zoveel indrukken dat ze echt “op” waren en tijd hadden om even bij te komen. Jongens het is morgen vakantie, dan hoeven jullie een week lang niet naar school! Wat zullen we gaan eten? KIP, PATAT en APPELMOES kwam er luidkeels uit drie monden! Oké duidelijk! Er lag nog een flinke kip in de vriezer van een too-good-to-go-pakket dus dat kwam goed van pas, de kip flink ingemasseerd met een zelfbedachte marinade van pittige olijfolie met pepers, ketjap, gembersiroop en sambal, gevuld met extra kruiden zoals tijm en peper, zout en paprikapoeder en rondom in de ovenschaal nog wat gehalveerde champignons en knoflooktenen verdeeld. Om de kip lekker mals te houden een klontje roomboter bovenop de borst gelegd en daarna de kip in de oven geschoven voor zo’n 1,5 uur op 180℃. De appelmoes werd ook een homemade versie, met nog wat appels die in de boom hingen werd er een lekkere moes gemaakt die op smaak is gebracht met wat steranijs en kaneel. En zo begon het in huis al heerlijk te ruiken! Traditiegetrouw wordt er in de herfstvakantie ook een pompoen uitgehold voor op de tuintafel, niet omdat we Halloween vieren maar gewoon omdat het zo gezellig staat en het toch vroeg genoeg donker wordt buiten. Van de blokjes pompoen heb ik het stoofpotje van Lekker en Simpel gemaakt. Ik had ook nog een prei over dus die ging er ook maar gewoon bij. Ideaal dus zo’n stoofpot, heb je nog wat restjes groente liggen dan kan dat gewoon mee pruttelen. Het werd een voedzaam feestmaal waar iedereen van heeft kunnen genieten.

Het recept vind je hier.

Herfst runderstoof met paddenstoelen

Nog een ander lekker stoofpotgerecht is deze runderstoof met paddenstoelen. Een fijne mix van verschillende paddenstoelen en champignons met zoete wortels en bleekselderij. Rundvlees heeft de tijd nodig om mals te worden. Maar in een weekend of vakantie heb je vast wel tijd hiervoor. Of misschien werk je wat vaker vanuit huis, dan kan dit potje vast wel op het fornuis staan als jij aan de keukentafel werkt.

Herfstlasagne

Lasagnebladen zijn er tegenwoordig ook in allerlei verschillende smaken. Zo hadden we laatst (eindelijk) een volkoren versie bladen gevonden in de schappen, veel voedzamer dan de standaard vellen. Maar wist je dat er ook pompoenvellen bestonden? Ideaal voor deze herfstlasagne natuurlijk en met een flinke scheut kaneel erdoor komt de herfst zo uit je oven.

Geroosterde groentes

Groentes kunnen op verschillende manieren bereid en gegeten worden. Zo kun je sommige groentes rauw eten, koken in een pan water, wokken in olie, stoven in een braadpan of roosteren in de oven. En per bereiding zal de smaak weer anders zijn. Kies je voor het roosteren, dan zul je merken en proeven dat door de hoeveelheid olie de structuur zacht en weelderig wordt. De olie neemt ook alle smaak van de groente en kruiden op waardoor de olie nog rijker van smaak wordt. Gooi deze olie dus vooral niet weg, maar gebruik het de volgende maaltijd weer bij het bereiden van wat dan ook!

Indiase dahl met zoete aardappel

Ook in de herfst kun je genieten van de Indiase keuken. Neem nu bijvoorbeeld dit lekkere recept van gezonde dahl met zoete aardappel. Dahl is een soort verzamelnaam voor peulvruchten, meestal wordt er in dit gerecht gebruik gemaakt van linzen, maar maak dus vooral je eigen mix die jij lekker vindt (misschien maak jij dit wel liever met kikkererwten, prima dus). Het gerecht wordt uiteindelijk een soort lobbige kruidige soep. Dit mag je met een pitabroodje of naanbroodje van je bord af scheppen, dopen of dippen of vegen (sorry ik weet hier geen juiste benaming voor).

Herfststamppot

Zodra het kouder wordt krijgen we ineens allemaal zin in stamppot. Een royale pan gevuld tot de rand met aardappels en groenten, lekker gestampt en op je bord maak je van je prak een ronde massa met kuiltje voor de jus. Ook in de herfst kun je al lekker genieten van een mooi gerecht. Neem deze lekkere frisse combinatie van appel en wortel. Toch weer anders dan de traditionele hutspot.

Wild (avondje?)

Niet echt een aanrader om op tafel te zetten als het hele gezin mee-eet, want hier wordt het eten bereid met rode wijn en een scheutje calvados! Maar mochten de kids een avondje weg zijn, logeren of op kamp, maak er dan gebruik van en geniet met je partner van een mooie schotel eendenborst met appel en rode ui. Maak er een gezellig avondje van saampjes.

Herfsttoetje

Heb je ze ook al gespot in de schappen van de winkels? Pepernoten, kruidnoten, chocolade: alles roept naar je “koop mij”. Zo moeilijk om deze verleiding nog maanden te kunnen weerstaan, dus kom je toch een keer thuis met een zakje tussen de boodschappen. En nu? Ga je het schaaltje nu op tafel zetten en de kids laten geloven dat het al bijna sinterklaastijd is? Nee joh, dat duurt nog veel te lang, dat zou de spanningsboog veel te ver uitrekken. Oké dus jij eet er stiekem een paar op met je vriendinnen bij de koffie of thee en de rest verwerk je dan maar in een (herfst)toetje en je belooft jezelf voorlopig geen nieuwe kruidnootjes aan te schaffen, succes!

Herfsttrifle

Deze trifle van appel en bastognekoeken past prima bij deze periode van het jaar. Een perfect toetje voor de herfst. De combinatie van appel, kaneel en bruine basterdsuiker geeft al meteen een warm gevoel van binnen.

Herfst jam op je boterham

Ook bij je ontbijt of lunch kun je genieten van de herfst. Maak je eigen herfstjam met appels en koekkruiden. Ook een heel leuk idee om met je kinderen te maken. Pas de hoeveelheid suikers aan naar eigen wens en smeer met een gerust hart deze gezonde jam op je boterham.

Perenjam

Ook met peren kun je een heerlijke herfstjam maken. Lekker op smaak gebracht met kaneel en peper, maar je zou dit ook kunnen vervangen door een fijn mengsel speculaas en koekkruiden.

Appeltaarttosti

Als je trek hebt in appeltaart maar het is eerst tijd voor de lunch dan maak je toch gewoon een tosti die proeft naar appeltaart?! Wauw hier komen de kids graag voor uit school, misschien ook nog wel met een bups vriendjes of vriendinnetjes. Dus schil nog maar een paar extra appels.

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)