Tijdens de herfst worden de dagen korter en kan het ook flink afkoelen, dan is het heerlijk om binnen te zitten met een kacheltje aan en dekentje over je schoot. Of gezellig met zijn allen aan tafel om te knutselen. Populaire herfst thema’s zijn egeltjes, paddestoelen, spinnen etc. waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen die je eerst buiten verzamelt. Van gekleurde herfstbladeren tot kastanjes en eikeltjes. Heerlijk om het interieur mee te versieren en het binnen ook gezellig te maken voor de dagen binnen.

Lees ook: Thema herfst inspiratie; activiteiten, spelletjes, knutselen en recepten
Lees ook: Herfst knutselen; egeltjes maken (met klei of zoutdeeg)
Lees ook: DIY: Zelf een herfst krans maken / knutselen met voorbeelden en materialen

Vetbollen maken

Als het kouder wordt is het voor de vogeltjes lastiger om voedsel te vinden, je kan ze helpen door het maken van vetbollen. Deze kan je heel eenvoudig maken met vogelzaad, pinda’s en frituurvet.

Lees ook: Vetbollen maken voor vogels.

Kriebelspinnen maken

Met kastanjes, strijkkralen en chenille maak je deze vrolijk gekleurde spinnetjes die je vervolgens mooi in een spinnenweb kan ophangen.

Lees ook: Kriebel spinnen knutselen met kastanjes

Paraplu knutselen

Van een papieren bordje en wat gekleurd papier en verf maak je deze vrolijke parapluutjes. Met een touwtje hang je er wat regendruppels onder en klaar.

Spinnenwebben maken

Een klassiek knutselwerkje dat je vast vroeger wel eens hebt gemaakt; kastanjes waarin sateprikkers worden geprikt en vervolgens touw tussen wordt gesponnen zodat je een spinnenweb krijgt. Door te werken met vrolijke kleurtjes krijg je een kleurrijk geheel.

Lees ook: Knutselen met kastanjes

Gekleurde eikeltjes

Heb je heel veel eikeltjes gevonden? Ontdoe ze dan van het hoedje, even in een verfbadje, hoedjes er weer op lijmen en klaar is je vrolijk gekleurde decoratie voor bijvoorbeeld op tafel of bij een kaars.

Herfstboom verven / stempelen

Met lege wc-rollen kan je deze herfstboom verven. Je maakt eerst de stam met bruine verf en vervolgens met groen, geel, oranje en rood stempel je met een lege wc-rol de bladeren.

Lees ook: Knutselen met wc-rollen

Herfst blad contouren

Leg een herfstblad dat je buiten hebt gevonden op een wit blad en krijt vervolgens met wasco de omtrek en wrijf dit uit. Of gebruik bijvoorbeeld ecoline. Als je het blad weg haalt houdt je de contouren over.

Gekleurde spinnenwebben

Houdt je kind heel erg van kleuren en tekenen? Teken dan met zwart een ster op een papier, en laat vervolgens daar lijntjes tussen trekken. Zo ontstaan er heel veel vakjes die je allemaal een ander kleurtje kan geven. Met touw maak je een kleine pompon spin en klaar.

Zoutdeeg egeltjes

Met zoutdeeg kan je deze schattige egeltjes maken. Met het deeg of klei maak je het lijfje en de vier pootjes. Vervolgens twee oogjes er in plakken en met sateprikkers de stekeltjes. Heel lief zijn deze mama en baby. In plaats van sateprikkers kan je bijvoorbeeld ook penne (pasta) gebruiken.

Herfstboom aboriginal art

Nog een herfstboom om te verven; ook dit keer begin je weer met de stam die je maakt met bruine verf. In plaats van een wc-rol voor de bladeren gebruik je nu echter wattenstaafjes om hele kleine stipjes te zetten voor de bladeren.

Bladerdieren