Tijdens de herfst worden de dagen korter en kan het ook flink afkoelen, dan is het heerlijk om binnen te zitten met een kacheltje aan en dekentje over je schoot. Of gezellig met zijn allen aan tafel om te knutselen. Populaire herfst thema’s zijn egeltjes, paddestoelen, spinnen etc. waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen die je eerst buiten verzamelt. Van gekleurde herfstbladeren tot kastanjes en eikeltjes. Heerlijk om het interieur mee te versieren en het binnen ook gezellig te maken voor de dagen binnen.

Lees ook: Herfst knutselen; egeltjes maken (met klei of zoutdeeg)
Lees ook: DIY: Zelf een herfst krans maken / knutselen met voorbeelden en materialen

Vetbollen maken

Als het kouder wordt is het voor de vogeltjes lastiger om voedsel te vinden, je kan ze helpen door het maken van vetbollen. Deze kan je heel eenvoudig maken met vogelzaad, pinda’s en frituurvet.

Lees ook: Vetbollen maken voor vogels.

Kriebelspinnen maken

Met kastanjes, strijkkralen en chenille maak je deze vrolijk gekleurde spinnetjes die je vervolgens mooi in een spinnenweb kan ophangen.

Lees ook: Kriebel spinnen knutselen met kastanjes

Paraplu knutselen

Van een papieren bordje en wat gekleurd papier en verf maak je deze vrolijke parapluutjes. Met een touwtje hang je er wat regendruppels onder en klaar.

Spinnenwebben maken

Een klassiek knutselwerkje dat je vast vroeger wel eens hebt gemaakt; kastanjes waarin sateprikkers worden geprikt en vervolgens touw tussen wordt gesponnen zodat je een spinnenweb krijgt. Door te werken met vrolijke kleurtjes krijg je een kleurrijk geheel.

Lees ook: Knutselen met kastanjes

Gekleurde eikeltjes

Heb je heel veel eikeltjes gevonden? Ontdoe ze dan van het hoedje, even in een verfbadje, hoedjes er weer op lijmen en klaar is je vrolijk gekleurde decoratie voor bijvoorbeeld op tafel of bij een kaars.

Herfstboom verven / stempelen

Met lege wc-rollen kan je deze herfstboom verven. Je maakt eerst de stam met bruine verf en vervolgens met groen, geel, oranje en rood stempel je met een lege wc-rol de bladeren.

Lees ook: Knutselen met wc-rollen

Herfst blad contouren

Leg een herfstblad dat je buiten hebt gevonden op een wit blad en krijt vervolgens met wasco de omtrek en wrijf dit uit. Of gebruik bijvoorbeeld ecoline. Als je het blad weg haalt houdt je de contouren over.

Gekleurde spinnenwebben

Houdt je kind heel erg van kleuren en tekenen? Teken dan met zwart een ster op een papier, en laat vervolgens daar lijntjes tussen trekken. Zo ontstaan er heel veel vakjes die je allemaal een ander kleurtje kan geven. Met touw maak je een kleine pompon spin en klaar.

Zoutdeeg egeltjes

Met zoutdeeg kan je deze schattige egeltjes maken. Met het deeg of klei maak je het lijfje en de vier pootjes. Vervolgens twee oogjes er in plakken en met sateprikkers de stekeltjes. Heel lief zijn deze mama en baby. In plaats van sateprikkers kan je bijvoorbeeld ook penne (pasta) gebruiken.

Herfstboom aboriginal art

Nog een herfstboom om te verven; ook dit keer begin je weer met de stam die je maakt met bruine verf. In plaats van een wc-rol voor de bladeren gebruik je nu echter wattenstaafjes om hele kleine stipjes te zetten voor de bladeren.

Bladerdieren

Heb je mooie herfstbladeren verzameld? Gebruik dan je fantasie en verf om er je eigen fantasiedieren mee te maken.

Eikelpoppetjes

Heb je grote (en groene) eikeltjes gevonden dan zijn deze eikelpoppetjes te schattig om te maken!

Herfstcollage

Een super leuke activiteit om te maken met dreumessen en peuters. Je verzamelt in het bos een hoop bladeren die je vervolgens op een canvas plakt. Van rood papier knip je een rondje waar je witte stippen op verft (of plakt) en deze plak je half opgevouwen op het canvas zodat het een paddenstoel wordt.

Blader egeltje of uil

Heb je wat oudere kinderen dan kan je met de verzamelde bladeren ook deze egel plakken. Met de bladeren maak je dan de stekeltjes op zijn rug.

Of wat dacht je van eze uil waarbij de bladeren gebruikt worden voor de veren.

Herfst slinger

Als je een lamineer apparaat in huis hebt kan je de gevonden herfst bladeren ook prima lamineren. Vervolgens maak je overal een gaatje in met een perforator en laat je je kind ze aan elkaar rijgen zodat het een slinger wordt. Het mooiste is het als je de herfstbladeren een beetje rondom de contouren laat afknippen.

Pot vol herfstschatten

Heb je een hele verzameling aan herfstschatten aangelegd, bewaar deze dan in een pot. Met wat papier maak je er dit vrolijke uiltje van zodat je goed je schatten in de gaten kan houden! Laat de schatten wel eerst goed drogen om te voorkomen dat er vocht verdampt in de pot en er schimmel of andere ongewenste effecten ontstaan.

Herfst kabouter

Heb je wc-rollen over? Dan kan je daar met gekleurd papier deze kabouter van maken. Geef hem een mooi plaatsje op een groot herfstblad en je kind zal super trots zijn.

Paddestoel met play mais

Playmais zijn een soort enorme maiskorrels die je met water aan elkaar kan plakken. Je kan er ook kunstwerkjes van maken zoals deze paddestoel. Voor het gras zijn de mais over de lengte door midden geknipt zodat het geheel wat slanker wordt.

3d Paddenstoel

Een super simpel knutselwerkje ideaal om met peuters te maken. Je rolt een steel, of gebruikt hiervoor een wc-rol. Vervolgens maak je het dakje en kan het kind daar stippen op verven. Het geheel plak je op een groen vel papier en klaar is je paddestoel.

Kabouter vouwen

Op zoek naar wat meer uitdaging? Vouw dan met vouwblaadjes deze kabouter. De uitleg vind je hier.

Draken knutselen

Of het heel herfstig is, misschien, maar leuk zijn ze in ieder geval wel! Deze draakjes gemaakt van wc-rollen met vurige tongen!

Herfstkleurige pasta ketting maken

Eerst de pasta verven in herfstige kleuren zoals geel, oranje, rood en bruin en daarna rijgen. Vergeet niet een knoop ophet einde en als je het puntje afplakt met tape gaat dat minder snel rafelen.

Herfstboomlichtjes

Een potje beplakken met gekleurde papiertjes, vervolgens met donker bruin papier de contouren van een boom uitknippen en opplakken. Lichtje erin en stralen maar.

Herfstbladeren suncatcher

Vrolijk toch met al die verschillende herfstkleurtjes?

Wat heb jij al geknutseld deze herfst?

autumn kids craft stockphoto from shutterstock / phBrdovo

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Herfst knutselen; de leukste projectjes om zelf te maken
Author Rating
51star1star1star1star1star