De kastanjes zijn dit jaar al erg vroeg gevallen. Toen oma zoonlief thuisbracht nadat ze samen naar Muziek op Schoot waren geweest kwam de eerste lading ons huis binnen. Het idee was om er figuurtjes van te maken met saté prikkers. Daar vind ik ze echter nog te jong voor. Nog geen week later vond manlief er een heleboel op de parkeerplaats waar hij stond en nam ook een volle zak mee. De kastanjes hebben ondertussen hun weg gevonden nog naar de thematafel bij ons in huis. Maar ook op de peuterspeelzaal waar de medewerkers er geen meer hadden gevonden omdat ze dit jaar zo vroeg waren gevallen. Het was ook daar dat ik een hele leuke herfstactiviteit zag die ik vervolgens op mijn eigen manier met onze zoon heb gedaan.

Lees ook: Herfst knutselen; egeltjes maken (met klei of zoutdeeg)
Lees ook: Herfst knutselen; de leukste projectjes om zelf te maken
Lees ook: Herfst activiteiten voor peuters en kleuters

Verschil tamme (eetbare) en wilde paardenkastanjes

Vanaf september / oktober zodra de eerste herfststormen geweest zijn vind je ze weer op de grond; stekelige bolsters of losse kastanjes. Dit zijn heerlijke en gezonde herfstnoten die je kan oprapen om mee te knutselen of zelfs opeten!

Tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn rauw eetbaar en smaken dan nootachtig, als je ze poft, roostert of gebruikt voor een puree zijn ze wat zoeter en worden ze vaak als lekkerder ervaren. Je kan de tamme kastanjes gebruiken in diverse gerechten zoals taarten, puddingen, toetjes of bij het avondeten. Je ziet in zuidelijke landen vaak dat dit als delicatesse vanuit kraampjes op straat worden verkocht. De kastanje is een stuk minder vet dan andere noten. Wel zitten er de nodige koolhydraten, vezels en eiwitten in. Verder bevatten ze vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Een portie van 100 gram levert zo’n 185 kcal.  Wil je weten of je tamme kastanje nog goed is? Leg het dan even in een bak water, zinkt hij naar de bodem is de kans groot dat je hem kan opeten. Als hij blijft drijven is hij uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten.

De tamme kastanjes hebben een bolster met stekelige naalden en lijken wat harig. De kastanjes zelf zijn niet zozeer rond maar eerder ovaal of druppelvormig met aan de bovenkant een afplatting en wit stukje. In een bolster kan je twee of drie kastanjes vinden.

Wilde paardenkastanjes

De wilde paardenkastanjes zijn erg bitter en kunnen giftig zijn. Deze herken je aan een bolster die kortere en stompere stekels heeft dan de tamme variant. Deze prikken dan ook niet zo erg. In de bolster zit vaak maar één kastanje, die bijna helemaal rond is en zeer glanzend.

Knutselen met kastanjes

Kastanjeslakken met klei

diy kleien met slakken - Mamaliefde

Een ander leuk idee kwam ik tegen op pinterest. Namelijk deze slakken. Eigenlijk erg eenvoudig. Je maakt gewoon een slangetje van de klei, lekker vrolijk in diverse kleuren. Als het lukt twee kleine voelsprietjes. Neerleggen, kastanje er op en je bent al klaar! Welke kleur slak zal het snelste zijn?

Kastanjefiguren maken

Knutselen met kastanjes - Mamaliefde.nl