Ok, de herfstvakantie hier in Midden zit er weer op, maar deze blogpost zit zo in mijn vingers te kriebelen dat ik hem toch nog gewoon online gooi. Zuid Nederland heeft tenslotte nog vakantie en de herfst is ook nog niet voorbij. Het is nog een paar weken tenslotte voor het Sinterklaas geweld los barst. Kunnen we lekker nog even genieten van de dennenappels, kastanjes en warme chocolademelk. Daarom deze lijst met 25 activiteiten om te doen, zowel binnen als het ‘weer’ eens regent of lekker buiten als het zonnetje schijnt.
Lees ook: Herfstvakantie 2018 uitjes; de leukste activiteiten met kinderen
Lees ook: Herfst knutselen; de leukste projectjes om zelf te maken
Inhoudsopgave
Creatief
- Herfst mandala’s; Vorig jaar heb ik al een diy gedeeld waarbij we zelf herfstbladeren maakte om daar vervolgens mandala’s van te leggen. Wat ook een heel gaaf idee is, om ze goed te laten drogen en vervolgens te lamineren. Zo kan je er heel lang en duurzaam mee spelen.
- Glitterbladeren; Dit staat er nog op ons lijstje om te doen, de bladeren zijn helaas nog niet droog genoeg. Daarna willen we ze mooie gouden en zilveren glitterkleuren geven en ze ophangen in de woonkamer.
- Knutselen met kastanjes en andere natuurlijke materialen zoals eikels etc. Naast de slakjes ook heel leuk om paddenstoelen en andere objecten van te maken.
- Bladeren krassen; een leuke activiteit voor jonge kinderen. Je tapet een vel papier vast op de tafel met daaronder een aantal bladeren met duidelijke nerven. Met een krijtje kan je deze vervolgens overnemen op het papier.
- Harmonica bladeren; Door het vouwen van een harmonica van papier en deze dubbel te vouwen krijg je een waaier. Door hier wat in te knippen krijg je een mooie bladervorm.
Buiten
- Zoeken: Natuurlijk heel voor de hand liggend maar buiten zoeken naar dennenappels, kastanjes, eikels of mooi gekleurde bladeren blijft geweldig. Zeker als je hier een mooie herfstwandeling aan vast koppelt.
- Dennenappel kegelen; Wist je dat dennenappels perfect geschikt zijn om mee te kegelen. Lekker naar het bos, een (zachte) bal mee en lekker spelen maar.
- Paddenstoelen tocht; Wordt een expert met deze gratis paddenstoelen speurtocht van IVN.
- Herfst memorie; Het doel van memorie is om twee dezelfden bij elkaar te vinden. Dit is een kleine variant daarop. Je gaat namelijk niet alleen op zoek naar twee dezelfden, maar probeert de bladeren bij de boom te zoeken. Dit vergt dus enige voorbereiding door vooraf wat bladeren te verzamelen waar de kinderen de bijbehorende boom bij moeten vinden. Natuurlijk kan je ook een beetje vals spelen door foto’s van deze bladeren / bomen op internet te printen.
- Doolhof; Dit is vooral leuk voor de wat grotere en oudere kinderen. Op een grasveldje kunnen ze met de gevallen bladeren een doolhof maken die de ander dan moet lopen.
- Herfst Bingo; Speelt je kind graag spelletjes? Download dan snel via de link de bingo-kaarten en ga in het bos op zoek naar wie als eerste de bingo kaarten vol heeft!
Motoriek
- Knopen rijgen; Een leuk spel voor de fijne motoriek is het spelen met knopen en pijpragers; van die flexibele draden. Daar kan je kind mee oefenen om te rijgen. Met een paar bruine ragers kan je heel mooi bomen maken waar de knopen als bladeren aan geregen kunnen worden.
- Spinnenweb; dit gave idee kwam ik tegen op pinterest. Hiervoor heb je een draadmandje nodig waar je helemaal kriskras draden doorheen spant. Onderin leg je een paar spinnen die je heel goedkoop bij de Xenos kan kopen. En dan is het de bedoeling dat je kind deze tussen de draden door naar buiten haalt. Natuurlijk kan je ook een groot web buiten maken met belletjes eraan waar ze zelf doorheen kunnen kruipen; goed voor de grove motoriek.
- Appel gooien; Appels horen voor mij echt bij de herfst. Leuk om met wat rotte appels die op de grond zijn gevallen, of wat dennenappels te gooien in een emmertje.
- Schaduwspel; Met de laagstaande zon krijg je hele mooie lange schaduwen. Daar kan je hele leuke spelletjes mee doen zoals figuren na doen of beroepen.
- Bladeren harken; met een minihark en wat bladeren heb je al snel de grootste pret. Buiten mama of papa helpen of het doen alsof binnen in huis. Daar komt stiekem nog best wel wat motoriek bij kijken.
Met herfstdecoratie
Sensory
- Thematafel; Ook binnen is het heerlijk om sensopatisch te spelen met de kinderen. Net als vorig jaar hebben we een sensopatische thematafel zodat de kinderen lekker vrij kunnen spelen wanneer ze dat willen. Er zitten kastanjes, dennenappels, (plastic) bladeren, spinnetjes, zijde doeken, een kale boom en nog veel meer in.
- Sensory bottles; De sensory flessen zijn natuurlijk erg leuk met rijst, kralen, veertjes en nog meer. Een erg gaaf idee is het om deze met water te vullen en dan wat natuurlijke materialen toe te voegen als bladeren, eikels, dennennaalden etc. Let wel op dat er een beperkte houdbaarheid op zit.
- Peulvruchten; Ik vind het zo leuk om te zien dat mijn enthousiasme over sensopatisch spelen door meer bloggers wordt overgenomen. Ellen deelde een hele gave variant met verschillende varianten peulvruchten. Past echt enorm goed bij de herfst en leuk met de kleurtjes en texturen.
- DIY Moon sand; met slechts drie ingrediënten kan je zelf speelzand of zandschuim maken. Voor een speciaal effect kan je hier een oranje kleurtje en wat pompoenextract aan toevoegen.
- Water sensory play; Dit hebben wij nog niet zo vaak gedaan hier in huis. Maar met datgene wat je vind buiten kan je ook heel leuk spelen in een waterbad. Dat geeft toch al snel iets andere effecten dan droog spel.
Spelend leren
- Groter en kleiner; Met de materialen die je in het bos gevonden hebt kan je een mooi spelletje groter en kleiner doen.
- Kleuren leren; als je de dopjes van eikels verzamelt en goed droogt kan je deze verven en de binnenkant gebruiken om de kleuren te oefenen.
- Leren tellen; Kaneel, kruidnagel en appels zijn echte geuren die bij de herfst horen. Kruidnagels kan je goed in de appels duwen om te oefenen met tellen.
- Cijfers herkennen; Knip bladeren uit waar je een cijfer opschrijft. Deze hang je buiten om en vormen een speurtocht. Of in een beperkte oppervlakte waarbij ze de bladeren in de juiste volgorde moeten brengen.
- Seizoenen; Met dubbelzijdige plakfolie op de ramen kan je heerlijk spelen met je kinderen. Als je hier een boom optekent kunnen de kinderen hier bladeren op plakken. Of er weer af halen als de bladeren op de grond vallen.
Lees ook: Herfst knutselen; egeltjes maken (met klei of zoutdeeg)
Wat vind jij leuk om te doen tijdens de herfst?
Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock
Gerelateerd
Linda
Latest posts by Linda (see all)
- Alle praktische informatie die je nodig hebt voor je reis naar New York! - 16 februari 2019
- Vijf redenen waarom Tenerife een ware ontdekkingstocht voor de kids is! - 15 februari 2019
- 5 tips om het gezellig te maken in huis - 15 februari 2019





Leuke tips! Hier volgende week als Riana weer thuis is nog maar wat gaan knutselen met bladeren als ze daar zin in heeft!
Wauw! Hier had je wel vijf blogposts aan kunnen wijden… Leuk! Lees er veel leuks tussen. Die met dat plakfolie ga ik eens uitproberen. Misschien ook met andere materialen.
Het is dan nu wel winter 😉 geworden maar ik heb deze pagina wel even opgeslagen.
Er zitten super leuke dingen bij .
Thanks voor de tips.