Fijn hoor dat je dochter vriendinnen maakt en dat ze na school willen komen spelen, maar wat doe je nu eigenlijk op een playdate? Oké, het is woensdagmiddag dus eerst zullen er boterhammen gegeten moeten worden, en anders even wat drinken en wat fruit of wat lekkers. Maar daarna? Ga je naar buiten, bereid je een activiteit voor en entertain je de kinderen of laat je ze lekker spelen op de kamer? Gelukkig zijn er een paar moeders met oudere dochters die hun ervaring willen delen.

Wat er aan vooraf ging

De eerste drie maanden op de basisschool zitten erop. Ze vond het meteen erg leuk en leek al een hoop vriendinnen te maken, al snel kwamen ook de eerste vriendenboekjes en waren er ook een paar bij die graag een keer wilden komen spelen. Zoals dat echter gaat op die leeftijd veranderen vriendschappen nogal snel en moest ze even haar eigen plekje zoeken. Met kinderen waarmee ze samen speelt en niet die haar als het lieve schattige meisje zien. Nu drie maanden later lijkt ze gesetteld en wordt duidelijk naar welke klasgenootjes ze toe trekt. Keuze genoeg, aangezien er in de klas maar een paar jongens zitten. Nu ze een nieuwe kamer heeft is ze ook niet meer te houden. Ze wil niets liever dan daar samen spelen met een vriendin, in eerste instantie vooral haar even oude nichtje. Maar toen ik de suggestie deed op een klasgenootje uit te nodigen had ze het over niets anders meer. Er werd een afspraak gemaakt, wat nog wel een hele week wachten was… Waardoor ze ondertussen de halve klas heeft gevraagd of ze ook een keer willen komen spelen en de volgende dus ook al gepland staat.

Ervaringen van andere moeders

Merel sloofde zich in het begin uit op playdates door leuke activiteiten aan te bieden zoals popcorn maken en daarna film kijken, knutselen, cakejes bakken. Inmiddels laat ze de kinderen een beetje aanmodderen. Willen ze kleien, prima, maar buitenspelen is ook goed.

Barbara bedenkt bij de playdates samen met de kinderen een activiteit om te doen met hun vriendjes of vriendinnetjes. Natuurlijk nadat er wat gegeten of gedronken is. Een goede tip is om het de eerste keer nooit te lang te laten duren. De rest van de middag moet vanzelf gaan, anders is de kans dat hetzelfde vriendje of vriendinnetje mag komen erg klein.

Fleur geeft haar kinderen en vriendinnetjes bij een playdate altijd eerst wat te eten en drinken en vraagt naar hoe het op school was. Daarna verdwijnen ze vaak naar boven en komen weer beneden voor een snoepje of omdat ze ergens hulp bij nodig hebben. Zij laat ze zoveel mogelijk lekker samen spelen. Een heel handige tip is dat ze 15 minuten voordat ze opgehaald worden laat opruimen en omkleden. Bij haar wordt namelijk vooral veel verkleed.

Mirjam heeft nog niet veel ervaring met playdates, haar dochter is 2,5. Maar als er een keer een vriendinnetje komt spelen dan spelen ze gewoon met het speelgoed. Soms een beetje kleuren of stickers plakken, maar vooral lekker makkelijk.

De eerste playdate

De vriendin kwam vooral om op haar kamer te spelen, dus wilde ik niet teveel voorbereiden maar ze vooral gewoon hun gang laten gaan. Buiten spelen was ook niet echt een optie, het was buiten ijzig koud. Zelfs tijdens het speelkwartier op school zijn ze binnen gebleven omdat het gewoon te koud is. Toch wilde ik wel een beetje de ‘cool mom’ zijn, dus maakte ik voordat ik ze ging ophalen nog even snel wat kabouterboterhammen. Met zijn tweeën gaat dat natuurlijk een stuk sneller. Zelfs de beker melk was zo op.

Waarna ze naar boven vlogen. Toen ze de kamer binnen gingen hoorde ik al ooh’s en aah’s en werd er rondgekeken van keuken naar barbies en verder. Toen er voorgesteld werd om de schoenen uit te doen op de kamer werd ik helemaal blij. Vijf minuten later stonden ze echter al weer bovenaan de trap. De verkleedjurk die ze had aangetrokken was te klein. Met een kleine dochter heb ik vooral ook veel kleine jurken, dus de volgende keer toch maar een paar maten groter bestellen zodat vriendinnetjes er ook in passen. Gelukkig was de jurk die ik laatst uit Spanje had meegenomen wel groot genoeg. Later kwamen ze nog een paar keer naar beneden omdat ze hulp nodig hadden. Even wat werken wat ik stiekem had gehoopt zat er dus niet in. Na een (ander)half uur waren ze het boven zat en werd de thematafel die momenteel vol ligt met Lego bewonderd. Natuurlijk werd wel even gedemonstreerd hoe je dat openmaakt en zaten ze tegenover me. Toevallig was toen ze boven waren, werd de nieuwste brickbox bezorgd. Dus mocht ik alle nieuwe monsters in elkaar zetten. Natuurlijk waren ze toen ik klaar was al lang weer uitgespeeld en op zoek naar het volgende.

Toen ik een bericht kreeg dat ze over een half uur opgehaald zou worden, kwam de tip om ze te laten opruimen weer in me op. Dat was ook wel nodig; met zijn drietjes was dat zo gedaan en konden ze toch nog even beneden spelen. Helemaal omdat er eerst drie kwartier werd gekletst door de mama’s ;-) Bij het echte afscheid werd er toch wel even heel verdrietig gedaan, haar vriendin mocht niet naar huis… Ze waren duidelijk allebei doodop en die avond viel ze super snel in slaap. In tegenstelling tot de afgelopen avonden. Wat mij betreft zo voor herhaling vatbaar!

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Help, mijn kind heeft een playdate
Author Rating
51star1star1star1star1star