De laatste jaren schieten ze als paddestoelen uit de grond; de food festivals. Bekende namen zijn onder andere Food Truck Festival Trek, Lepeltje Lepeltje, Rrrollend en Pure markt. Ook op kleinere schaal kom je steeds meer food festivals tegen. Afgelopen weekend waren we uitgenodigd voor het Hello Food Festival met daarvoor een persbrunch om het vijfjarig bestaan van Hello Fresh te vieren. Hiervoor waren we te gast op Landgoed de Olmenhorst met een uitgestrekte appel- en perenboomgaard. Over die locatie had ik al een paar keer goede verhalen gehoord, dus een goede reden om te gaan. Het was voor ons een eerste keer dat we een bezoekje brachten aan een foodfestival. We hadden al wel wat verhalen gehoord van andere festivals dus ik was erg nieuwsgierig. Het was in ieder geval erg makkelijk te bereiken vanaf de snelweg en konden parkeren op de ruime parkeerplaats. Nieuwsgierig naar wat je ongeveer kan verwachten op een foodfestival? En of het ook geschikt is met kinderen?

Brunchen tussen de appelbomen

We liepen langs de peren- en appelbomen naar een terrein waar het foodfestival nog in opbouw was. We liepen langs het terras naar de appelboomgaard waar een vrolijk gedekte tafel tussen de appelbomen in stond. De tafel was erg leuk gedekt en voorzien met allemaal lekkere en bijzondere hapjes die eigenlijk zonde waren om op te eten. Zo stonden er glazen met een regenboogtrifle, tot en met omelet gevuld met oosterse lentegroenten en hartige aardappeltaartjes. Heel verrassend was ook de appeltaartsmoothie. Natuurlijk allemaal gemaakt met verse en gezonde ingrediënten.

Toch moesten we nog heel even wachten want Maartje Frederiks had nog een welkomstwoordje. Daarna was het smullen geblazen. De kinderen vonden het erg interessant zo tussen de appelbomen en gingen al snel op zoek naar appeltjes die op de grond lagen. En de donkere wolk die overdreef en wat losliet kon ook niemand deren.

Rondje langs de trucs

Na de brunch speelden de kinderen even lekker in het speeltuintje terwijl ik met Miriam een rondje liep langs de diverse stands en foodtrucks op het terrein. Bij een aantal trucs kon je ook proeven, van kokosballen tot en met speciale thee. Er was ook een speciale markt met leveranciers waarmee Hello Fresh samenwerkt zodat je zelf de verhalen kan horen.

Workshops & activiteitenprogramma

Veel trucks organiseerden ook een workshop, quiz of demonstratie. Voor een aantal moest je betalen en andere waren vrij toegankelijk. Er werden onder andere workshops georganiseerd zoals oesters open maken maar ook ijs maken met stikstof. Samen met de man van Miriam deden we mee aan de workshop wijn proeven van de Meisjes van de Wijn. Ik heb in ieder geval een hoop geleerd over hoe je moet proeven, naast het proeven zelf. Zo heb ik geleerd dat de smaak en kleur van rode wijn niet komt door het gebruik van witte of rode druiven. Maar van de druivenschillen die wel of niet meegenomen worden in de gisting. En het verschil in wijn dat is opgeslagen in een houtvat of niet.

Ook leuk voor de kinderen

Centraal op het terrein vond je een speeltuin waar de kinderen zich prima vermaakten. In de zandbak compleet met schaduwdak, schommels en een klimtoestel met glijbaan. Ideaal want dan kunnen zij lekker spelen terwijl jij een rondje loopt. Ondertussen verscheen steeds vaker de zon tussen de wolken door en werd het zelfs aangenaam warm.

Nadat de kinderen min of meer waren uitgespeeld wilden ze graag zelf ook een workshop volgen en knutselen. Gelukkig waren de dames van Lady Lemonade ook aanwezig met een pop-up truck met een inloopactiviteit stempelen. Er stonden uitnodigende tafels met bordjes verf, kwasten en diverse soorten groenten en fruit waarmee je een koksmuts of een linnen tas kon versieren. Dat lieten ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Natuurlijk mocht een glaasje limonade na afloop ook niet ontbreken.

We sloten de dans af met een paar pasjes op de dansvloer van de dj truck bij de ingang en toen was het voor de dame en heer wel weer genoeg geweest en wilden ze graag naar huis. Op de terugweg spotten we zo waar nog een paar vlinders.