Bij Oud en Nieuw horen natuurlijk oliebollen, we eten rustig een dag niet veel anders. Het is een karweitje, maar toch wel leuk om die zelf te bakken. Qua smaak zijn er misschien wel betere te vinden, maar deze zijn met liefde gemaakt. Het eerste jaar was onze dochter zes maanden en mocht ze toekijken hoe mama in de keuken bezig was. Dat vond ze hoogst interessant. Het jaar daarop mocht ze zelf ook proeven. Een paar maanden geleden kreeg ik van een vriendin dit recept doorgespeeld. De variant op oliebollen; maar dan met groenten. Oftewel hartige oliebollen. Dat leek me wel erg bijzonder, graag deel ik het recept en oordeel zelf. Helaas nog niet in staat om er zelf mee te experimenteren. Misschien dat ik bij oma even de keuken mag overnemen voor dit experiment…

Ingrediënten:

Voor deze hartige oliebollen, alias gefrituurde bloemkoolroosjes heb je nodig;

 • 400 gram bloemkoolroosjes
 • 200 gram kerstomaatjes
 • 1 appel
 • 1 eetlepel Citroensap
 • 2 bosuitjes
 • Koriander & Peterselie
 • halve rode peper
 • Peper en zout
 • 2 groentebouillonblokjes

Voor het deeg heb je nodig;

 • 3 / 4 eieren
 • 2 eetlepels gemalen komijn
 • bloem
 • paneermeel
 • Olijfolie om te frituren

Bereidingswijze:

Je begint met de voorbereidingen; namelijk de kerstomaatjes in kleine stukjes te hakken. De appel schillen, klokhuis verwijderen en het vruchtvlees klein snijden. Dit meng je met het citroensap, tomaatjes, fijngehakte bosuitjes, koriander en peterselie, fijngehakte peper en olijfolie. Eventueel nog verder op smaak maken met zout en citroensap. Je dekt het af met wat vershoudfolie en bewaart het in de koelkast voor later.

In een grote pan breng je een bodem water met de groentebouillonblokjes aan de kook. Vijf minuten laat je de bloemkoolroosjes meekoken, uit laten dampen en afkoelen.

In een beslagkom klop je de eieren los met 1 theelepel zout en komijn. Dit mengsel leg je op een bord. De andere twee vul je met bloem en paneermeel. Bedek een lege schaal met keukenpapier, hier kan je na afloop de bloemkoolroosjes op laten uitdruipen. De bloemkoolroosjes haal je eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de paneermeel. Vervolgens frituur je ze per 3 in de pan gevuld met olijfolie gedurende 2 / 3 minuten en laat ze uitlekken op het keukenpapier. Als je klaar bent serveer je deze hartige oliebollen met de appeltomaatsalsa. Smullen maar!

Bron

Wat eten jullie op oudejaarsavond?

Lees ook: Oud en Nieuw knutselen
Lees ook: Vuurwerk maken met kinderen
Lees ook: Tradities Oud en Nieuw
Lees ook: Oud en Nieuw quotes en teksten
Lees ook: Vuurwerk vrij weekendje weg Oud en Nieuw
Lees ook: Vuurwerk; Nationaal vuurwerkverbod!
Lees ook: Oudejaarsavond; opblijven, wakker maken of doorslapen?
Lees ook: Uren aftellen tot Oud en Nieuw
Lees ook: Activiteiten Oud en Nieuw
Lees ook: Kinderchampagne bubbels test
Lees ook: Feestelijke serveertips drankjes
Lees ook: Hapjes oudjaarsavond
Lees ook: Feestelijke kinderhapjes snacks
Lees ook: Recepten gezonde oliebollen
Lees ook: Veilig vuurwerk afsteken met kinderen
Lees ook: Alternatieven Nieuwjaarsduik Scheveningen

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.