Zelf hebben we gekozen voor een zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis. Eerlijk gezegd is haptonomie niet mijn ding, het komt een beetje ‘zweverig’ op mij over. Maar het feit dat je dit samen met je partner doet, je samen contact legt met de baby en oefeningen krijgt om je voor te bereiden op de bevalling (zonder pufles) was voor mij overtuiging genoeg. Geen moment spijt van gehad. Het enigste minpuntje is dat je het als stel alleen doet, en dus geen contact hebt met andere zwangere moeders. Dat maakte het zwangerschapszwemmen echter goed.

Lees ook: Zwangerschapscurussen en begeleiding ter voorbereiding op komt baby

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Een korte uitleg; De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de verbinding tussen de ouders onderling en van de ouders met het kindje. De begeleiding is voor een individueel ouderpaar en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie, wensen en eventuele problemen. De begeleiding bestaat uit 5 à 7 sessies vóór de geboorte. De partner heeft een actieve rol. Hij ervaart hoe hij de moeder fysiek en emotioneel kan steunen, zodat zij de zwangerschap zo comfortabel mogelijk kan dragen. Daarnaast leren de moeder en haar partner hoe ze de pijn van de bevalling kunnen opvangen zodat deze draagbaar wordt. Als de moeder zich kan ontspannen en ´naar de pijn toe durft te gaan´ in plaats van er van weg te vluchten, wordt de pijn hanteerbaar. De steun van haar partner helpt haar hierbij. Na de geboorte komen de ouders met hun kindje nog 1 keer bij de begeleider terug. Er is dan aandacht voor het geboorteverhaal en hoe het nu met de ouders en het kindje gaat: hoe vinden zij met elkaar een nieuw evenwicht?

Lees ook: 12 meest extreme bevallingen; met o.a. de jongste & oudste moeder ooit

Met name het contact leggen met de baby, en hem / haar te laten ‘zwemmen’ vond ik geweldig. Zo kon ik toch een beetje van mijn ervaringen met manlief delen. Het stukje omgaan met pijn was ook wel handig. De haptonoom diende een aantal pijnprikkels toe, waarbij je samen op zoek ging naar een houding en methode om die op te vangen. Wat toen mijn voorkeur had; half liggend met partner zittend achter me, was tijdens de bevalling uiteindelijk niet mogelijk omdat het te snel ging. Maar het tegengaan van de pijnprikkels, door ergens anders druk te zetten heeft me door beide bevallingen geleidt, zonder pijnbestrijding tijdens de bevalling. Niet dat ik daar op tegen ben, maar moet niet denken aan prikken en al helemaal niet een epiduraal.

Wat voor zwangerschapsvoorbereiding hebben jullie gedaan? Hoe is dit bevallen?