Onze jongste zoon is groot fan van knikkerbanen. Hij heeft ze in verschillende varianten en maten. De ervaring leert echter wel dat met name de houten knikkerbanen over het algemeen het meest stabiel zijn. Deze zijn ook het meest duurzaam en gaan langer mee. Haba heeft speciaal voor peuters en kleuters die daar interesse in hebben, een kogelbaan met wat grotere onderdelen zodat ze hem zelf in elkaar kunnen zetten. De losse onderdelen zijn van hout en de verbindingen van plastic zodat die goed aan elkaar blijven zitten. Er zijn verschillende sets, groot en klein, die onderling met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dit jaar kreeg hij daarom een uitbreiding: Op de werf.

Lees ook: De leukste knikkerbanen voor kinderen en volwassenen (ook peuters en kleuters). Van hubelino tot quercetti en houten kogelbanen.
Lees ook: Review Haba Rollerbollen knikkerbaan voor peuters
Lees ook: Haba rollebollen houten autogarage

Kogelbaan op de werf

Het thema van deze kogelbaan is op de werf; oftewel op de bouwplaats. In de doos zitten naast de houten baan onderdelen en de plastic bochten, een verhoging die de werf voorstelt, een kiepwagen, schuifwagen en houten kogels. De kiepwagen rijdt naar boven en duwt een bal vooruit. Bovenaan rolt hij die naar beneden om vervolgens een rondje te maken en opnieuw getakeld kan worden. Het is een vrij kleine set met 13 onderdelen zodat hij makkelijk in elkaar te zetten is, ook voor jonge peuters, en ze er daarna snel mee kunnen spelen.

Niet alleen de jongste trouwens, ook de oudste dochter speelt graag mee en helpt hem met bouwen. Zoonlief is namelijk al lekker aan het spelen met de kogels en schuifwagens en heeft daar helemaal geen aandacht meer voor. Als hij in elkaar zit is het heel fijn dat er twee kogels en twee ballen bij zitten zodat ze samen maar toch los van elkaar kunnen spelen en geen ruzie maken. Als manlief thuis komt van het werk stormt zoonlief op hem af om trots de ‘bouwwagentjes’ te laten zien. Zo blij is hij daarmee.

Onderling met elkaar te combineren

Zoals ik al aangaf is dit speelgoed goed te combineren met de rest van de Haba kogelbaansets zodat er al snel een enorm netwerk gecreëerd kan worden. Zodra de set in elkaar staat vraagt zoonlief dan ook al snel om de rest van het speelgoed, zodat ze verder kunnen bouwen. De parkeergarage wordt gekoppeld en er wordt een hele stad gecreëerd naar eigen inzicht. Compleet met autootjes, bergen, bochten omhoog en omlaag. Naast de voorbeeldopstelling op de doos kunnen ze ook heel makkelijk zelf een ontwerp maken. Ideaal voor vakanties om de hele woonkamer mee te bezaaien ;-)

Het voordeel is ook dat je familie kan vragen om losse sets te geven, naar gelang budget, zodat je kind dit kan verzamelen.

De adviesleeftijd van dit speelgoed is van 2 tot 8 jaar; niet alleen geschikt voor peuters en kleuters dus, zodat ze er nog lang veel plezier mee kunnen hebben.

Deze set vind je hier.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary