De Grotten van Han zijn een van de grootste grottenstelsels van Europa. En is een heel populaire toeristische bezienswaardigheid. Als je hierover begint krijg je vaak als reactie ‘daar ben ik als kind ook geweest’. Zelf ging ik ook twintig jaar geleden met mijn ouders naar de Grotten van Han en wilde dit daarom graag ook aan mijn kinderen laten zien.

Lees ook: Grotten Europa; de mooiste, diepste en bijzondere grotten om te bezoeken.
Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!

Domein van de Grotten van Han

Tijdens het extra lange Pinksterweekend verbleven we op Camping Parc La Closure op een kwartier afstand van de Grotten van Han, de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek. Aangezien er mooi weer was voorspeld leek het me handig om in de ochtend al te gaan, om de ergste drukte te vermijden en we de rest van  de middag ‘vrij’ waren. Er was echter zoveel te zien en doen, dat we pas om zes uur weer in de auto zaten om terug naar de camping te rijden. Het was dat ze graag om zeven uur het meeleeftheater wilden zien, anders waren we nog wat langer blijven hangen op het terrasje om daar te eten terwijl de kinderen aan het spelen waren. Ook een bezoek aan de stad Durbuy met kinderen in de omgeving is een aanrader vanwege de vele terrasjes en het a. Ondanks dat deze grotten zo populair zijn, merkte je niets van de drukte. Ze weten dit heel goed te spreiden.

Grotten van Han

De rivier de Lesse heeft in de afgelopen miljoenen jaren dit enorme grottencomplex uitgesleten in het kalksteen. Nu nog verdwijnt hij een kleine 20 km onder de grond. Het is een van de grootste grottencomplexen van Europa en daardoor enorm populair. Al meer dan tweehonderd jaar komen er mensen naar de grotten om deze met eigen ogen te bekijken. In het verleden met een fakkel, nu is er overal elektrisch licht zodat je goed kan wandelen en alles goed kan zien. Wat deze grotten zo indrukwekkend maken zijn de vele formaties van stalagmieten (op de grond) en stalagtieten (hangend aan het plafond). Gemiddeld groeien ze enkele centimeters per eeuw, wat je hier ziet is dus al vele miljoenen jaren oud. Dat dit al zo lang bestaat is best een indrukwekkende gedachte.

Vanaf het centrum rijd je met het treintje (rode lijn) naar de ingang van de grotten. Daar verzamel je voor de Franstalige of Nederlandstalige tour. Soms is er een Duitse tour of kan je een privétour reserveren. Met een gids loop je door de grotten. Dit is een route van ongeveer 2,5 km, met een aantal stoppen zodat je even onderweg bent.