Grotten; een uniek fenomeen dat je overal in de hele wereld tegenkomt. Van natuurlijk gevormde grotten door rivieren die daar duizenden jaren lang water doorheen hebben gesleten, tot ingezakte grotten of uitgehakt door mensen. Liefhebbers van grotten komen in heel Europa goed aan hun trekken. Ontdek de onderaardse gangen en spelonken waarvan onderstaande tot de mooiste exemplaren horen.

Mergelgrotten (Maastricht & Valkenburg, Nederland)

De Limburgse mergelgrotten rondom Maastricht en Valkenburg zijn kunstmatig ontstaan door de winning van krijt- en kalksteen. In totaal zijn er 250 verschillende gangen die samen een lengte hebben van ruim 1590 kilometer. Bekend zijn de Zonneberg en de Jezuïetenberg vlakbij Maastricht. De Gemeentegrot, de Sibbergroeve en de Fluweelgrot liggen in het nabijgelegen Valkenburg.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Valkenburg aan de Geul; activiteiten en bezienswaardigheden van grotten tot kasteel

Grotten van Han (Ardennen, België)

De grotten van Han bevinden zich in de Belgische Ardennen, vlak bij de stad Rochefort. De grotten zijn al vanaf de 18e eeuw een toeristische attractie. Ze staan bekend om de vele druipsteenkalkafzettingen en ‘zalen’. Een route van ruim 1,5 uur inclusief 508 treden brengen de bezoekers naar de ‘Koepelzaal’, één van de grootste ruimtes van Europa, met een hoogte van 62 en een diagonaal van 145 meter. Naast een wandeling kan je hier ook als speleoloog doorheen kruipen of genieten van een bezoek aan het wildpark en zelfs blijven overnachten in een treetent!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Grotten van Han & Wildpark
Lees ook: Wat te doen in de Ardennen met kinderen? Van de leukste uitjes tot bezienswaardigheden en outdoor activiteiten.

Attagrot (Sauerland, Duitsland)

De Attagrot in het Duitse Sauerland is met een Duitssprekende gids te bewonderen. Bezoekers lopen via een 1.8 kilometer lange wandeling langs stalagmieten, stalactieten, kalkgordijnen en kalksteenzuilen. Een deel van de grot is in gebruik als rijpkamer voor Atta-Käse. Zorg wel voor een trui of jas, omdat in de grot een gelijkmatige temperatuur van 9 graden heerst.

Meer informatie vind je hier.

Grotten van Lascaux (Dordogne, Frankrijk)

De grotten van Lascaux, in de Franse Dordogne, staan bekend om hun grottekeningen. Het is de oudste grot met prehistorische tekeningen in de wereld en dateert tussen 15.000 v.Chr tot 10.000 v.Chr. De grot is opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. De twee belangrijkste vindplaatsen zijn niet voor het publiek geopend, maar in zijn geheel tot in de kleinste details nagemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De grotten van Lascaux bezoeken en andere prehistorische bezienswaardigheden in de Dordogne
Lees ook: Dordogne met kinderen; Wat te doen tijdens vakantie in Perigord? Tips voor leukste activiteiten, uitjes en bezienswaardigheden.

Gouffre de Paddirac (Dordogne, Frankrijk)

Bezoekers kunnen de Franse Gouffre de Paddirac grot met een bootje bezoeken. Deze druipsteengrot en zijn ondergrondse rivier zijn te bereiken via een 75 meter diepe gat in de grond. Dit sinkhole heeft een diameter van ruim veertig meter en is voorzien van een trap of lift. De rondleiding neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dordogne met kinderen; activiteiten, uitjes en bezienswaardigheden

Gruta de Casteret (Pyreneeën, Frankrijk)

Gruta de Casteret in de Franse Pyreneeën is een zeldzame ijsgrot. De grot is ongeveer 500 meter lang en maximaal 35 meter diep en heeft een speciaal microklimaat waardoor binnensijpelende waterdruppels direct bevriezen en er vele ijspegels ontstaan. De bodem is niet bevroren waardoor de grot goed te betreden is.

Meer informatie vind je hier.

Voronjagrot (Georgië)

De Voronjagrot in Georgië is met een diepte van 2191 meter de diepste grot ter wereld. De grot is ruim 16 kilometer lang en bevat diepe, onderling met elkaar verbonden verticale punten. Her beginpunt ligt op een hoogte van 2256 meter en heeft slechts een smalle ingang. Het laagste punt is bereikbaar via de ingangen van de grottenstelsels van Koejbysjev en de Afgrond van Henrich.

Grotten van Frasassi (Le Marche, Italië)

In de Italiaanse provincie Ancona liggen de grotten van Frasassi. Bezoekers maken onder begeleiding een goed begaanbare wandeling van 1,5 kilometer of kiezen voor de meer avontuurlijke blauwe of rode route. Voorzien van helm, hoofdlamp, overall en laarzen lopen de bezoekers samen met een gids van de begaande paden af.

Meer informatie vind je hier.

Grotten van Barać (Kroatië)

De grotten van Barać in de omgeving van de Kroatische Plitvice Meren bestaan uit 3 kalkstenen grotten met een lengte van 6 kilometer. Met een Duits- en Engelssprekende gids loopt de bezoeker een route van ongeveer 45 minuten langs vele stalactieten en stalagmieten.

Meer informatie vind je hier.

Blauwe Grot van Biševo (Vis, Kroatië)

In Kroatië ligt de Blauwe Grot van Biševo. De grot is via de zee te bereiken met kleine roeiboten. Bij een rustige zee en met veel zon krijgt het water in de grot ’s ochtends en rond de middag een heldere, blauwe kleur. Daarnaast zijn er ook violette en roze kleuren zichtbaar. Zwemmen is niet toegestaan, maar er bestaat de mogelijkheid om in de grot te duiken.

Meer informatie vind je hier.

Eisriesenwelt (Oostenrijk)

Op 60 kilometer afstand van Salzburg mag het Oostenrijkse Eisriesenwelt zich de grootste ijsgrot ter wereld noemen. De ingang bevindt zich op een hoogte van 1641 meter en het heeft een lengte van ruim 40 kilometer. Bezoekers lopen samen met een gids en zaklamp door de afwisselende ruimtes met meren, tunnels en kamers.

Meer informatie vind je hier.

Fingals’s Cave (Schotland)

Fingals’s Cave is een zeegrot, te vinden in het Nationale Natuurreservaat van de Binnen-Hebriden in Schotland. Doordat de grot is ontstaan door gestolde lavastromen, is het opgebouwd uit horizontale basaltzuilen. De golven van de zee geven de grot een bijzondere akoestiek dat lijkt op het binnenste van een kathedraal. De grot is van april tot september als excursie te bezichtigen.

Meer informatie vind je hier.

Grotten van Postonje (Slovenië)

De grotten van Postonje zijn de meest populaire toeristische bestemming in Slovenië. In totaal beslaan de grotten ruim 24 kilometer. Via een trein worden de bezoekers 3,7 kilometer de grot in gereden. Hierna volgt een route wandelpad van 1,5 kilometer langs de mooiste plekken van de grot.

Meer informatie vind je hier.

Grotten van Škocjan (Slovenië)

De Sloveense Grotten van Škocjan staan vanaf 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De grot heeft een lengte van 5 kilometer, maar is met een oppervlakte van 15.000 m2 de grootste onderaardse ruimte van Europa. Op sommige plaatsen is de grot 200 meter diep en heeft enkele watervallen door de ondergrondse loop van rivier de Reka.

Meer informatie vind je hier.

Cueva de Nerja (Malaga, Spanje)

Het Spaanse Cueva de Nerja ligt in de provincie Malaga en is een druipsteengrot met een lengte van ongeveer 5 kilometer. Hoogtepunt is een 32 meter hoge stalactiet. Bewijzen van bewoning in de prehistorie is gevonden in de vorm van rotstekeningen, werktuigen en skeletten. Deze zijn gedeeltelijk tentoongesteld in het Historisch museum in de nabij gelegen plaats Nerja.

Meer informatie vind je hier.

Beatusgrotten (Berner Oberland, Zwitserland)

De Beatusgrotten liggen vlak bij de stad Interlaken in Zwitserland. Bezoekers mogen ruim 1000 meter diep de grot bezichtigen langs goed aangelegde paden. Ze krijgen onder anderen watervallen, smalle passages, een prehistorische nederzetting en vele stalagmieten en stalactieten te zien. Een impressie van de cel van de heilige Beatus, naamgever van de grot, is aan het begin van de grot te bezoeken. Net als een Italiaans restaurant in het voormalige klooster boven de watervallen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Interlaken met kinderen; uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden in omgeving Berner Oberland

St. Léonard (Zwitserland)

St. Léonard, gelegen tussen het Zwitserse Sion en Sierre is de grootste onderwatergrot van Europa met een totale oppervlakte van ruim 6000 m2. Bezoekers vervolgen na een korte wandeling hun reis in een boot met gids. De tocht door deze uit graniet opgebouwde grot duurt ongeveer een half uur.

Meer informatie vind je hier.

Welke grotten hebben jullie al eens bezocht?

caves stockphoto from Shutterstock / sigit adhi