Tijdens de zomervakantie, en natuurlijk ook daarbuiten, willen kinderen graag vermaakt worden. Na een paar dagen in en om het huis zijn ze het toch echt al wel zat. Er zit maar één oplossing op; op pad gaan. Nu kan je natuurlijk op vakantie gaan, dan ben je er echt even tussenuit. Of een hele dag in een attractiepark doorbrengen. Zeker erg leuk, en de kinderen zullen vermoeid thuiskomen en heerlijk slapen. Maar om dat iedere dag te doen is ook een flinke aanslag op je portemonnee. Helaas heeft niet iedereen een geldboompje in de achtertuin. Vorig jaar deelde ik al een voorbeeld van een gratis uitstapje, en wel vaker komen deze voorbij zonder er bewust bij stil te staan. Daarom leek het me handig om eens een overzichtje te maken met leuke, gratis ideeën. 

Lees ook: 57 Gratis of goedkope uitjes voor families met volwassenen en kinderen onder de tien euro per persoon
Lees ook: Dagje uit check list; Voorbereiding dagje uit met kinderen incl. inpaklijst wat mee te nemen

Naast betaalde uitjes, al dan niet met korting, zijn er ook heel veel gratis uitjes die vaak goed scoren. Het hele jaar door. In de zomer doet het strand het altijd goed, of als het erg warm is, het bos. In de winter kun je denken aan een bezoekje brengen aan een bevroren plas of rivier om te schaatsen. Wat bij mijn kinderen altijd goed scoort is een bezoekje aan de kinderboerderij, waterspeeltuin of een speelbos van natuurmonumenten. Ook de belevenissenboerderij van Oer vinden ze altijd erg leuk.

Speeltuinentocht

Tegenwoordig moet je voor steeds meer grotere speeltuinen betalen, ondanks dat deze vaak draaien op vrijwilligers. Dit is namelijk nodig voor het onderhoud en het veilig houden van de speeltoestellen. De gemeente zal hier misschien een bijdrage aan geven, maar dat is niet voldoende. Blijven de kleinere speeltuinen met een zandbak waarin een speeltoestel staat, een paar wippen en een bankje over. Leuk, maar voor een uurtje. Daarom combineer ik er vaak een paar achter elkaar. In een echte speeltuinentocht, weer eens iets anders dan een kroegentocht. We lopen gewoon van speeltuin naar speeltuin, spelen overal even. Of het nu vijf minuten is of een half uur. En gaan dan weer verder. Als ik op de fiets ga ontdek ik vaak nieuwe speeltuintjes.

Waterspeeltuin

Naast de gewone speeltuinen heb je in veel steden en dorpen ook een waterspeeltuin. Heerlijk voor dagen als de zon lekker schijnt. Dan trek ik ze een uv-suit aan zodat ze lekker in het water kunnen spelen, maar ook op de overige speeltoestellen zonder dat ze het snel koud krijgen. Na het spelen even afdrogen en je kan weer verder.

Naar het strand

Water en zand; wat willen kinderen nog meer. Als je goed voorbereid op pad gaat kan je rustig een hele dag doorbrengen op het strand. Zorg dan wel voor een tent of parasol zodat je ook wat schaduw hebt. Woon je niet dicht genoeg bij de kust zijn strandjes bij grote meren / rivieren en plassen ook altijd een succes.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De mooiste meren en plassen in Nederland (om te zwemmen)

Bibliotheek

Op dagen dat het regent is het fijn om een uitstapje te maken dat overdekt is. De bibliotheek kan hier een uitweg voor zijn. Omdat veel bibliotheken draaien op subsidie wordt hun functie steeds breder en zullen ze ook steeds meer werk maken van de kinderafdeling. Naast heel veel boekjes worden het kleine speelpaleizen. Heerlijk om een paar uur door te brengen, zonder dat je ervoor moet betalen. Als je lid bent kan je de boeken natuurlijk ook nog meenemen naar huis.

Kinderboerderij

Naar de dierentuin gaan is natuurlijk altijd leuk, maar een kinderboerderij of stadsboerderij is voor kleine kinderen prima. Gezellig langs de dieren, ze ruiken en voelen. En misschien wel aaien in een hok. Geen kinderboerderij in de buurt? Maak dan eens een ommetje door de weilanden langs de paarden, koeien, schapen en misschien zie je ook nog wel wat konijnen weg sprinten.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Speelnatuur / Staatsbosbeheer

Met zand en water spelen kan vaak op een strand. Een leuk alternatief zijn de zogenaamde speelnatuurtuinen. Dit is een stukje ‘wilde’ natuur waarin elementen zijn toegevoegd zodat kinderen hier heerlijk kunnen spelen. Bruggen, heuvels, een waterpomp, bogen, tenten van levende bomen genoeg om er een dagdeel van te genieten. Nieuwsgierig waar er eentje bij jouw in de buurt is? Kijk dan eens op deze landkaart.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, speelbossen van Nederland

Vliegveld

Niet alleen leuk als je in de buurt van Schiphol woont. Het spotten van vliegtuigen blijft indrukwekkend. Groot en klein. Ook bij Rotterdam, Eindhoven of andere kleinere lokale (zweef)vliegtuigvelden kan je kind genieten van alle vliegtuigjes die stijgen en landen. Op Schiphol is er ook een vliegtuig waar je naar binnen kan om te kijken.

Lees ook: Schiphol met kinderen; van dagje vliegtuigen kijken tot wat is er te doen op de plaza na douane.

Jaarlijkse evenementen

Er zijn veel speciale dagen die worden georganiseerd waarbij bepaalde uitjes of monumenten worden opgesteld. Dit kunnen landelijke dagen zijn waarbij er overal activiteiten worden georganiseerd of juist meer lokaal zoals de Delflanddag, de Westlanddag etc. waarbij ondernemingen in een bepaalde regio de deuren open zetten en allerlei activiteiten aanbieden. Ook steeds meer woonboulevards of winkelcentra organiseren gratis activiteiten, wat dacht je bijvoorbeeld van de langste stormbaan eerder dit jaar in Zoetermeer.

Lees ook: Overzicht van festivals & evenementen & open dagen Nederland

Heb jij nog een tip om betaalbaar/goedkoop een dagje uit te gaan?