Leuke gratis of goedkope uitstapjes met kids in Nederland

Tijdens de zomervakantie, en natuurlijk ook daarbuiten, willen kinderen graag vermaakt worden. Na een paar dagen in en om het huis zijn ze het toch echt al wel zat. Er zit maar een oplossing op; op pad gaan. Nu kan je natuurlijk op vakantie gaan, dan ben je er echt even tussenuit. Of een hele dag in een attractiepark doorbrengen. Zeker erg leuk, en de kinderen zullen vermoeid thuiskomen en heerlijk slapen. Maar omdat iedere dag te doen is ook een flinke aanslag op je portemonnee. Helaas heeft niet iedereen een geldboompje in de achtertuin. Vorig jaar deelde ik al een voorbeeld van een gratis uitstapje, en wel vaker komen deze voorbij zonder er bewust bij stil te staan. Daarom leek het me handig om eens een overzichtje te maken met leuke, gratis ideeën. In totaal 7 stuks; voor iedere dag 1. Hooguit een zak krentenbollen en een pakje drinken mee en je bent minimaal een dagdeel bezig. Kunnen ze daarna gelijk naar bed voor een middagslaapje. Nu zijn dit leuke uitstapjes voor een dreumes of peuters, ben je op zoek naar leuke uitjes met baby kijk dan eens hier.

Lees ook: De 15 leukste dorpjes (en plaatsen) in Nederland 

Speeltuinentocht

Tegenwoordig moet je voor steeds meer grotere speeltuinen betalen, ondanks dat deze vaak draaien op vrijwilligers. Dit is namelijk nodig voor het onderhoud en het veilig houden van de speeltoestellen. De gemeente zal hier misschien een bijdrage aan geven, maar dat is niet voldoende. Blijven de kleinere speeltuinen met een zandbak waarin een speeltoestel staat, een paar wippen en een bankje over. Leuk, maar voor een uurtje. Daarom combineer ik er vaak een paar achter elkaar. In een echte speeltuinentocht, weer eens iets anders dan een kroegentocht. We lopen gewoon van speeltuin naar speeltuin, spelen overal even. Of het nu vijf minuten is of een half uur. En gaan dan weer verder. Als ik op de fiets ga ontdek ik vaak nieuwe speeltuintjes.

Waterspeeltuin

Naast de gewone speeltuinen heb je in veel steden en dorpen ook een waterspeeltuin. Heerlijk voor dagen als de zon lekker schijnt. Dan trek ik ze een uv-suit aan zodat ze lekker in het water kunnen spelen, maar ook op de overige speeltoestellen zonder dat ze het snel koud krijgen. Na het spelen even afdrogen en je kan weer verder.

Naar het strand

Water en zand; wat willen kinderen nog meer. Als je goed voorbereid op pad gaat kan je rustig een hele dag doorbrengen op het strand. Zorg dan wel voor een tent of parasol zodat je ook wat schaduw hebt. Woon je niet dicht genoeg bij de kust zijn strandjes bij grote meren / rivieren en plassen ook altijd een succes.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De mooiste meren en plassen in Nederland (om te zwemmen)

Bibliotheek

Op dagen dat het regent is het fijn om een uitstapje te maken dat overdekt is. De bibliotheek kan hier een uitweg voor zijn. Omdat veel bibliotheken draaien op subsidie wordt hun functie steeds breder en zullen ze ook steeds meer werk maken van de kinderafdeling. Naast heel veel boekjes worden het kleine speelpaleizen. Heerlijk om een paar uur door te brengen, zonder dat je ervoor moet betalen. Als je lid bent kan je de boeken natuurlijk ook nog meenemen naar huis.

Kinderboerderij

Naar de dierentuin gaan is natuurlijk altijd leuk, maar een kinderboerderij of stadsboerderij is voor kleine kinderen prima. Gezellig langs de dieren, ze ruiken en voelen. En misschien wel aaien in een hok. Geen kinderboerderij in de buurt? Maak dan eens een ommetje door de weilanden langs de paarden, koeien, schapen en misschien zie je ook nog wel wat konijnen weg sprinten.

Speelnatuur / Staatsbosbeheer

Met zand en water spelen kan vaak op een strand. Een leuk alternatief zijn de zogenaamde speelnatuurtuinen. Dit is een stukje ‘wilde’ natuur waarin elementen zijn toegevoegd zodat kinderen hier heerlijk kunnen spelen. Bruggen, heuvels, een waterpomp, bogen, tenten van levende bomen genoeg om er een dagdeel van te genieten. Nieuwsgierig waar er eentje bij jouw in de buurt is? Kijk dan eens op deze landkaart.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, speelbossen, pluktuinen van Nederland

Vliegveld

Niet alleen leuk als je in de buurt van Schiphol woont. Het spotten van vliegtuigen blijft indrukwekkend. Groot en klein. Ook bij Rotterdam, Eindhoven of andere kleinere lokale (zweef)vliegtuigvelden kan je kind genieten van alle vliegtuigjes die stijgen en landen. Op Schiphol is er ook een vliegtuig waar je naar binnen kan om te kijken.

Lees ook: Schiphol met kinderen; van dagje vliegtuigen kijken tot wat is er te doen op de plaza na douane.

Heb jij nog een leuke tip voor een gratis uitstapje?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Volgende
Vorige

Comments ( 6 )

  • …ik mis een ‘dagje oma en opa’

  • Open dagen bij boerderijen, molens, en musea doen het ook goed! Verder doen gemeenten ook dingen gratis voor de inwoners organiseren, dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je woont. Maar leuke tips!

  • Oh zo’n waterspeeltuin.. Heerlijk!

  • Oh zo’n waterspeeltuin… Heerlijk! Dat heb ik nog nooit gezien!

  • Allemaal leuke uitstapjes! Ik krijg weer helemaal zin om naar buiten te gaan 🙂 Leuk hoor!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top