Rond de feestdagen (Sinterklaas, Kerstmis maar ook Pasen) of bij speciale momenten wordt het gourmetstel vaak uit de kast getrokken. Losse pannetjes of op een enorme grill-plaat, een tafel vol met diverse gerechten, sauzen en natuurlijk stukjes vlees en met zijn allen om de tafel zodat je samen ‘live’ kan koken. En direct van je kookkunsten kan genieten. Bij veel families ‘standaard’ kost, en ik snap wel waarom. Geen gedoe met ‘dat lust’ ik niet en gewoon bereiden wat je zelf wil. Ook wij doen het al jaren, met de familie maar ook met het gezin. Ook met de kinderen, die vinden dit vaak fantastisch dat ze zelf mogen kiezen of als ze ouder zijn zelf mogen koken aan tafel. Er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden, maar dan is het prima te doen.

Lees ook: Eten volgens seizoenen; Fruit en groenten overzicht
Lees ook: Fun-cooking live aan tafel; Wokken, steengrill, fondue, pizzarette of toch ‘ouderwets’ een fonduestel met Kerst, Pasen of Sinterklaas?
Lees ook: Recepten voor lekkere makkelijke pastasalades

Oorsprong van gourmetten

Wist je trouwens dat gourmetten komt van het Franse woord gourmandises dat ‘exclusieve hapjes’ betekent? In de jaren ’70 werd het kaasfonduen enorm populair, dit waaide over vanuit Zwitserland en werd heel sterk gepromoot door de zuivelindustrie. De slagers kwamen daarom met dit alternatief in een enorme reclamecampagne, en met succes! Het is dan ook echt een typisch Nederlandse ‘uitvinding’. Gemiddeld gourmet de helft van de Nederlanders drie keer per jaar. Heel goedkoop is het niet, gemiddeld wordt er 76 euro uitgegeven aan een avondje gourmetten.

Lees ook: Goedkoop gourmetten; 10 tips en recepten voor een betaalbare en toch een gezellige avond!

Tips voor gourmetten met kinderen aan tafel?

Bij de verdeling van de tafel houden we er rekening mee dat de kinderen aan het uiteinde zitten en niet direct binnen handbereik van het gourmetstel. Eventueel kan je er toch voor kiezen om de kinderen aan een apart tafeltje neer te zetten met wat bakjes groenten en wat broodjes. In het kader van voorkomen is beter dan genezen. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Want je kan wel blijven waarschuwen dat het heet is, je hebt liever geen brandwonden met Kerst. Let ook goed op de elektriciteitskabel, laat deze tussen twee volwassenen van tafel lopen en ook op de grond niet bij een kinderstoel, zodat er onverwachts een ruk aan gegeven kan worden en het gourmetstel op de grond belandt.

Als je zorgt voor diversiteit is er altijd wel iets bij wat ze lekker vinden. Voor de zekerheid is het verstandig om wat dingen klaar te hebben staan die snel klaar zijn, of direct opgegeten kunnen worden. En iets meer dan alleen brood, om te voorkomen dat je kind al snel vol zit.

Zorg voor afleiding, gezellig met zijn allen aan tafel kan een heel lange zit zijn voor kinderen. Daarom is het fijn als er wat alternatieven zijn, zodat ze even van tafel kunnen en hun energie kwijt kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een filmpje, wat kleurplaten of wat rustig speelgoed in een hoek.

Bij gourmetten komt erg veel fijnstof in de lucht, dat kan er voor zorgen dat de ogen na enige tijd gaan prikken. Het is daarom noodzakelijk om de ruimte goed te ventileren. Ben je bang dat de lucht van het gourmetten in huis blijft hangen? Zet dan een pannetje water met een scheutje azijn op een laag vuur op het gasfornuis.

Zet daarnaast een rol keukenpapier naast de tafel, zo kun je om de paar rondes de bakrestjes uit de pannetjes en van de plaat vegen, zodat het minder gaat stinken.

Vlees en vis voor het gourmetten met kinderen

Als het gaat om vlees kan je het beste zorgen voor een combinatie van snel klaar (alleen even opwarmen, zodat ze niet te lang hoeven wachten), maar ook lekker en smaakvol. Bij voorkeur niet te taai. Eendenborst, hertenbiefstuk of mini lamsracks zijn natuurlijk erg lekker en sfeervol voor het kerstdiner maar kunnen veel kinderen niet waarderen. Bij gourmetten draait het om veel kleine hapjes. Het scheelt veel werk als je kant en klare pakketten koopt, tegenwoordig kan je ook heel makkelijk zelf verschillende stukken vlees selecteren. Daarentegen kan zelf maken niet alleen leuker zijn, maar ook nog eens goedkoper. Reken per persoon op 200 – 250 gram vlees. Overweeg eens het volgende:

  • Knakworstjes (alleen opwarmen)
  • Gehaktballetjes (kant en klaar alleen opwarmen, zelfgemaakt eerst even voorbraden)
  • Kerstboomschnitzeltjes (vaak alleen opwarmen)
  • Miniworstjes
  • Gemarineerde kipfilet (kant en klaar, of even laten marineren in marinade met ketjap en olie voor een wat zoeter smaakje)
  • Shoarma; lekker met wat uitjes en paprika, eventueel in een pitabroodje
  • Mini-hamburgers; een mix van gehakt, ei, paneermeel, ui en kruiden. Lekker met wat geraspte kaas, komkommertje en minibroodjes.
  • Kipnuggets; stukjes kip gerold door de bloem, ei en paneermeel (of chips/cornflakes kruimels)
  • Kipsaté; stukjes kip aan een cocktailprikker gemarineerd in de chilisaus / ketjap
  • Varkenshaasjes insmeren met honing en dille, inrollen in de bacon en vervolgens bakken (eventueel voorbraden) kan ook prima met pangasiusfilet
  • Biefstuk; lekker met champignons en bieslook
  • Slavinkjes; Mini-slavinkjes bakken met op het laatst een paar appelpartjes en honing.
  • Gemarineerde gamba’s; gamba’s (of garnalen) pellen en marineren in groene pesto met een scheutje citroensap, peper en zout.
  • Vleeswaren; Kinderen hebben vaak weinig geduld, vleeswaren is dan vaak snel gaar (of is al gaar)!

Vleesgerechtjes kun je het best bovenop bereiden. Voeg naar smaak kruiden toe, maar geen zout omdat je vlees daar droog van wordt.

Let op: Na het gourmetten is de bacteriegroei in het vlees dusdanig toegenomen dat het verstandig is om al het vlees weg te gooien en niet opnieuw in de koeling te plaatsen. Hou je vlees over? Gooi dan tegen het einde al het vlees op de plaat voor de volgende dag.

Diverse groene / vegetarische recepten voor het gourmetten

Naast vlees kan er nog veel meer in een gourmetschaaltje.

  • Pannenkoeken; met poedersuiker, nutella, fruit, groenten (eventueel uit een shaker)
  • Eieren (wel kleine eieren, grote passen vaak net niet) Je kan er ook voor kiezen om ze vooraf al even te klutsen en bijvoorbeeld in een beslagflesje.
  • Groenten-omelet: Een combinatie van groenten zoals ui, paprika en courgette waar je vervolgens ei aan toevoegt.
  • Minipizza’s (van stokbrood of bladerdeeg), smeren met wat ketchup of tomatensaus en beleggen met diverse ingrediënten op tafel. En dan bakken / grillen op de gourmetplaat.
  • Nachos; wat nachos en kaas (en eventueel gekruid gehakt), even grillen, lekker in combinatie met guacemole.
  • Aardappelschijfjes; lekker met ui (en spekjes)
  • Poffertjes
  • Schijfjes banaan gemarineerd in honing, ook lekker ananas met honing
  • Stukjes groenten (courgette, champignons, cherrytomaatjes, paprika en rode ui) in gelijke stukken snijden en aan satéprikkers rijgen
  • Geitenkaas / courgette pakketjes; courgette in plakjes snijden, de courgette mee inwikkelen en bakken in je pannetje. Lekker met geroosterde pijnboompitten.
  • Pasta (salade) met een tomatensaus (zelfgemaakt natuurlijk het lekkerste) en wat mozzarella
  • Taco-chips met ratatouillegroenten en geraspte kaas onder de grill
  • Rosti: Paprika koken met schil, raspen en mengen met peterselie en peper zout. Lekker om te bakken met paprika, stukjes spek of champignons.
  • Gepofte aardappelen

Bijgerechten & Toppings

Groenten die het goed doen op tafel zijn een combinatie van groenten die je direct kan opeten, of eventueel wat kan roerbakken of combineren met andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Stokbrood (of afbakbroodjes)
  • Pastasalade
  • Salade; aardappel, huzaren, zalm of iets dergelijks
  • Worteltjes
  • Schijfjes komkommers
  • Reepjes paprika
  • Snacktomaatjes
  • Champignons
  • Aubergine
  • Pompoen
  • Maïs
  • Bosui
  • Stukjes ui
  • Gemengde sla
  • Augurk
  • Zilveruitjes
  • Ananas
  • Appelschijfjes & rozijntjes (ook lekker voor pannenkoeken)
  • Banaan (&Chocola)
  • Geraspte kaas
  • Verschillende soorten afbakbroodjes met drie soorten kruidenboter.
  • Miniwraps (bijvoorbeeld om te vullen met lamsshoarma en paprika)

Sauzen

Bij een gourmet horen natuurlijk ook diverse sausjes. Sausjes die niet mogen ontbreken zijn:

  • Satésaus (lekker warm)
  • Knoflooksaus
  • Kerrie (ananas) saus
  • Cocktailsaus
  • Whiskeysaus
  • Barbecuesaus
  • Zigeunersaus
  • Bernaisesaus
  • Chilisaus
  • Ketchup
  • Mayonaise
  • Kruidenboter
  • Soja- of teriyakisaus (ook lekker voor tijdens het gourmetten)

Wat eten jullie als je gaat gourmetten?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.