Als je jonge kinderen hebt, of het niet ruim hebt is het fijn dat er winkels bestaan zoals de Action, Zeeman, Wibra en Primark. Of de alternatieven zoals weggeefhoeken en Marktplaats. De ideale manier om zo af en toe toch iets nieuws te kopen. Of het nu gaat om noodzakelijkheden zoals schoenen en kleding of voor de leuke nieuwe kussens op de bank. Voor verbruiksspullen zoals knutselspullen ben ik hier ook superblij mee. Voor weinig geld heb je hartstikke leuke spullen waar jij, of je kind, zich lekker even kan uitleven. Dan is het niet erg als er op een regenmiddagje een stickerboekje helemaal doorheen gaat. Voor een paar cent koop je een nieuwe. Een echte must trouwens om in je handtas te hebben als je op stap bent met een peuter. Als het gaat om kinderkleding ben ik er ook superblij mee. Nu ze zo jong zijn en snel groeien vind ik het zonde om alles duur nieuw te kopen. Via Marktplaats of goedkopere winkels is er voldoende te vinden. Als ze ouder zijn en zich daarvoor schamen kunnen we daar altijd nog verandering in brengen. 

Budget is king

Het lijkt ook of alles alsmaar goedkoper moet. Denk maar aan de Hema. Niet alleen kan je nu zeer goedkoop shoppen bij de hemarkt. Maar je leest ook regelmatig dat ze prijzen van producten hebben verlaagd. Van kinder t-shirts van biologisch katoen, tot de vlaaien die ze verkopen en het speelgoed. Dat ik me afvraag of het nog goedkoper kan. Want eerder hebben ze ook al een slag geslagen door meer budgetartikelen aan te bieden. Toch zullen ze wel moeten, om hun markt-positie te behouden en de concurrentie aan te kunnen. Ze zullen niet de eerste keten zijn die deze slag verliest. Want de consument is kritisch, vooral als het om hun eigen portemonnee gaat. En als het ergens anders goedkoper kan…

Wat is ‘duur’?

De vraag is natuurlijk of je dit moet willen. Er komen met enige regelmaat berichten over de omstandigheden waarin deze producten worden gemaakt. Maar dat is een heel andere, weliswaar zinnige, discussie. Vandaag wil ik het hebben over de waarde die je aan producten toekent. Ik merk dat ik zelf al snel dingen ‘duur’ vind. Zeker bij het online shoppen heb ik hier last van. Je ziet de producten wel op de foto. Dat is toch anders dan in het echt. Zelf vraag ik me dan vaak af hoe het er in het echt uitziet. Zo heb ik onlangs pas voor het eerst online kleding voor mezelf gekocht. Een zwempak om precies te zijn. Wel heb ik er voor de zekerheid drie besteld, zodat ik ze thuis kon passen en de beste optie kon houden. Nu heeft het terugstorten van het geld eventjes geduurd dus kreeg ik heel netjes een waardebon toegestuurd die ik nog moet verzilveren.

Je kan het geld maar een keer uitgeven

Een ander probleem is dat ik me afvraag waarom ik daar zoveel geld voor zou neerleggen. Zie ik een leuk shirt voor de kinderen in de winkel hangen voor een bepaald bedrag dat niet eens duur te noemen valt, bedenk ik bij mezelf wat ik voor datzelfde geld zou kunnen kopen door bijvoorbeeld op Marktplaats te kijken. En dan te gaan voor kwantiteit; een groot pakket met kleertjes. Of kwaliteit; een wat duurder setje merkkleding. Niet dat het voor alles geldt, maar bij sommige merken zie ik toch wel echt verschil in kwaliteit. Komt misschien ook door de manier hoe we ermee omgaan. Omdat het goedkoper is ben ik er zorgvuldiger mee. Om een voorbeeld te noemen; met het kinetisch zand mag ze echt alleen onder begeleiding spelen. En ben ik heel zorgvuldig in wat er op de grond valt en het spelen in een dienblad. Terwijl het Action play sand, dat toch in mijn ogen minder van kwaliteit is. Ik er rustig ook even de kamer mee uitga. Het meegaat op een weekendje weg. Of ze buiten ermee mogen spelen. En als het op de grond valt; jammer dan. Vegen we het op en gaat het in de prullenbak.

Trouwens; er zijn steeds meer alternatieven. Ook andere merken moeten inspelen op de trend van zo goedkoop mogelijk of zelfs gratis. Denk maar eens aan al die sites die er zijn met cashback acties. Dat je in de winkel producten koopt om vervolgens online of een app geld terug te vragen.

Hoe gaan jullie om met geld? Kiezen jullie liever voor duurdere (merk) producten of kopen jullie liever iets vaker iets nieuws?