Gratis of met korting een dagje uit

Tijdens de zomervakantie, en natuurlijk ook daarbuiten, willen kinderen graag vermaakt worden. Na een paar dagen in en om het huis zijn ze het toch echt al wel zat. Er zit maar een oplossing op; op pad gaan. Nu kan je natuurlijk op vakantie gaan, dan ben je er echt even tussenuit. Of een hele dag in een attractiepark doorbrengen. Zeker erg leuk, en de kinderen zullen vermoeid thuiskomen en heerlijk slapen. Maar omdat iedere dag te doen is ook een flinke aanslag op je portemonnee. Helaas heeft niet iedereen een geldboompje in de achtertuin. Vorig jaar deelde ik al een voorbeeld van een gratis uitstapje, en wel vaker komen deze voorbij zonder er bewust bij stil te staan. Daarom leek het me handig om eens een overzichtje te maken met leuke, gratis ideeën. 

Lees ook: 57 Gratis of goedkope uitjes voor families met volwassenen en kinderen onder de tien euro per persoon
Lees ook: Dagje uit check list; Voorbereiding dagje uit met kinderen incl. inpaklijst wat mee te nemen

Naast betaalde uitjes, al dan niet met korting, zijn er ook heel veel gratis uitjes die vaak goed scoren. Het hele jaar door. In de zomer doet het strand het altijd goed, of als het erg warm is, het bos. In de winter kan je denken aan een bezoekje brengen aan een bevroren plas of rivier om te schaatsen. Wat bij mijn kinderen altijd goed scoort is een bezoekje aan de kinderboerderij, waterspeeltuin of een speelbos van natuurmonumenten. Ook de belevenissenboerderij van Oer vinden ze altijd erg leuk.

Speeltuinentocht

Tegenwoordig moet je voor steeds meer grotere speeltuinen betalen, ondanks dat deze vaak draaien op vrijwilligers. Dit is namelijk nodig voor het onderhoud en het veilig houden van de speeltoestellen. De gemeente zal hier misschien een bijdrage aan geven, maar dat is niet voldoende. Blijven de kleinere speeltuinen met een zandbak waarin een speeltoestel staat, een paar wippen en een bankje over. Leuk, maar voor een uurtje. Daarom combineer ik er vaak een paar achter elkaar. In een echte speeltuinentocht, weer eens iets anders dan een kroegentocht. We lopen gewoon van speeltuin naar speeltuin, spelen overal even. Of het nu vijf minuten is of een half uur. En gaan dan weer verder. Als ik op de fiets ga ontdek ik vaak nieuwe speeltuintjes.

Waterspeeltuin

Naast de gewone speeltuinen heb je in veel steden en dorpen ook een waterspeeltuin. Heerlijk voor dagen als de zon lekker schijnt. Dan trek ik ze een uv-suit aan zodat ze lekker in het water kunnen spelen, maar ook op de overige speeltoestellen zonder dat ze het snel koud krijgen. Na het spelen even afdrogen en je kan weer verder.

Naar het strand

Water en zand; wat willen kinderen nog meer. Als je goed voorbereid op pad gaat kan je rustig een hele dag doorbrengen op het strand. Zorg dan wel voor een tent of parasol zodat je ook wat schaduw hebt. Woon je niet dicht genoeg bij de kust zijn strandjes bij grote meren / rivieren en plassen ook altijd een succes.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De mooiste meren en plassen in Nederland (om te zwemmen)

Bibliotheek

Op dagen dat het regent is het fijn om een uitstapje te maken dat overdekt is. De bibliotheek kan hier een uitweg voor zijn. Omdat veel bibliotheken draaien op subsidie wordt hun functie steeds breder en zullen ze ook steeds meer werk maken van de kinderafdeling. Naast heel veel boekjes worden het kleine speelpaleizen. Heerlijk om een paar uur door te brengen, zonder dat je ervoor moet betalen. Als je lid bent kan je de boeken natuurlijk ook nog meenemen naar huis.

Kinderboerderij

Naar de dierentuin gaan is natuurlijk altijd leuk, maar een kinderboerderij of stadsboerderij is voor kleine kinderen prima. Gezellig langs de dieren, ze ruiken en voelen. En misschien wel aaien in een hok. Geen kinderboerderij in de buurt? Maak dan eens een ommetje door de weilanden langs de paarden, koeien, schapen en misschien zie je ook nog wel wat konijnen weg sprinten.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Speelnatuur / Staatsbosbeheer

Met zand en water spelen kan vaak op een strand. Een leuk alternatief zijn de zogenaamde speelnatuurtuinen. Dit is een stukje ‘wilde’ natuur waarin elementen zijn toegevoegd zodat kinderen hier heerlijk kunnen spelen. Bruggen, heuvels, een waterpomp, bogen, tenten van levende bomen genoeg om er een dagdeel van te genieten. Nieuwsgierig waar er eentje bij jouw in de buurt is? Kijk dan eens op deze landkaart.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, speelbossen, pluktuinen van Nederland
Lees ook: Zandbulten Stokkum; Gratis uitje met zandduinen en uitkijktoren

Vliegveld

Niet alleen leuk als je in de buurt van Schiphol woont. Het spotten van vliegtuigen blijft indrukwekkend. Groot en klein. Ook bij Rotterdam, Eindhoven of andere kleinere lokale (zweef)vliegtuigvelden kan je kind genieten van alle vliegtuigjes die stijgen en landen. Op Schiphol is er ook een vliegtuig waar je naar binnen kan om te kijken.

Lees ook: Schiphol met kinderen; van dagje vliegtuigen kijken tot wat is er te doen op de plaza na douane.

Jaarlijkse evenementen

Er zijn veel speciale dagen die worden georganiseerd waarbij bepaalde uitjes of monumenten worden opgesteld. Dit kunnen landelijke dagen zijn waarbij er overal activiteiten worden georganiseerd of juist meer lokaal zoals de Delflanddag, de Westlanddag etc. waarbij ondernemingen in een bepaalde regio de deuren open zetten en allerlei activiteiten aanbieden. Ook steeds meer woonboulevards of winkelcentra organiseren gratis activiteiten, wat dacht je bijvoorbeeld van de langste stormbaan eerder dit jaar in Zoetermeer.

Lees ook: Overzicht van festivals & evenementen & open dagen Nederland

Tips om te besparen op een dagje weg

Ga je op pad kan je het vaak ook zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Zelfs een wandeling door het bos als je langs een restaurant loopt waar je waterfietsen kan huren,  kan zo toch geld kosten.

  • Eten en drinken is niet altijd even goedkoop tijdens een dagje uit. Al ligt dit er echt aan waar je heen gaat en wat je koopt. Een patatje is vaak nog wel te doen, maar zeker voor het drinken kan dit snel oplopen. Terwijl je heel makkelijk zelf een flesje drinken mee kan nemen en een paar broodjes om de honger te stillen. Wel goed om vooraf even te checken of dit ook is toegestaan, er zijn uitjes zoals de binnenspeeltuin waar het meenemen van eigen eten en drinken niet is toegestaan terwijl bij andere uitjes zoals themaparken er speciale picknickruimtes zijn. Het vergt wel wat voorbereiding maar het scheelt wel in je portemonnee. Voordeel is ook dat als je toch ergens staat te wachten, je meteen een broodje kan eten en niet hoeft te wachten tot je ergens een restaurant hebt gevonden. Er zijn ook uitjes zoals attractiepark Duinen Zathe of Drouwenerzand waarvoor je een all inclusive kaartje koopt en dus onbeperkt ijsjes, koffie en patat kan eten.
  • Ook vind je in pretparken vaak winkeltjes waar je souvenirs, knuffels en ballonnen kan kopen. Vaak betaal je hier de hoofdprijs voor. Heb je een goedkoop uitje, kan dit de kosten nog flink laten oplopen. Daarom sla ik dit soort winkels altijd over, kan je ook niet in de verleiding komen. De kinderen weten ook dat ze nee te horen krijgen als ze hierom vragen.

Lees ook: Binnenspeeltuinen; de leukste indoor speeltuinen per provincie ook voor de allerkleinsten

Met korting een dagje uit

De toegangsprijzen voor bepaalde dagjes uit zoals de grotere pretparken of dierentuinen kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er heel veel acties waarbij je kan sparen of met korting een bezoekje kan brengen aan dit park. Vaak wordt daar wel rekening mee gehouden in de entreeprijs, dat het ook nog met korting interessant is 😉

  • Vakantieveilingen; op de website van Vakantieveilingen worden regelmatig uitjes aangeboden met grote korting. Dit begint al bij 1 euro. Vaak worden er heel veel kaartjes aangeboden en kan je regelmatig opnieuw meedoen en meebieden. Zelf heb ik zo heel goedkoop een helikoptervlucht geboekt voor mijn zoon en mij, wat ik anders niet snel zou doen. In de avond wordt er heel veel geboden, maar overdag of in de ochtend in het weekend is dat veel beter te doen. Het kan wel zo zijn dat er vervolgens speciale tijden of dagen zijn waarop deze kaartjes gebruikt kunnen worden.
  • Groupon; ook op de website van Groupon vind je regelmatig heel fijne aanbiedingen. Het voordeel is dat je hier niet hoeft te bieden, maar meteen weet voor welk bedrag je een bepaald kaartje koopt.
  • Dagjes uit actie Jumbo; bij de Jumbo is er ieder jaar een periode dat je kan sparen voor “dagjes uit”-munten die je kan inleveren voor korting op een dagje uit naar keuze.
  • Postcodeloterij; misschien even rondvragen, maar vaak is er wel iemand in je omgeving die lid is van de Postcodeloterij. Ieder jaar komen zij met een nieuw voucherboekje waar heel veel kortingsacties in zitten. Zo krijgen wij die vraag één keer per jaar van mijn schoonmoeder of we nog ergens heen willen. Op Marktplaats vind je vaak ook heel veel van deze kortingsvouchers.
  • Social Deal; sinds kort heb ik de app Social Deal ontdekt. Hiermee kan je niet alleen voor weinig geld uit eten, maar ook gebruiken voor leuke uitjes. Zo zijn wij al met hun kaartjes met de rondvaartboot van Avifauna geweest.

Tip: Ben je van plan om een dagje weg te gaan, google dan vooraf altijd even hoe of wat er mogelijk is aan korting. Alleen al vooraf online een kaartje kopen kan je geld besparen!

Kortingskaarten

Voor een kortingskaart doe je weliswaar vaak eenmalig een uitgave, maar kan je daar vervolgens een heel jaar gebruik van maken. Er zijn veel verschillende soorten passen of lidmaatschappen die je veel korting of zelfs gratis toegang geven tot bepaalde uitjes. Dit is ook vaak een leuk cadeau om te geven of krijgen voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis. Je hebt dan misschien niets fysieks in handen maar kan wel mooie herinneringen maken.

  • Het is een eenmalige uitgave; bijvoorbeeld de Museumjaarkaart maar dan heb je er een heel jaar lang plezier van en kan je altijd wel ergens terecht. Of je nu naar een overdekt museum wilt of toch liever in de openlucht. Zo is ook Archeon toegankelijk met de Museumkaart. Voor een paar tientjes heb je er één voor jezelf en de kinderen zijn nog goedkoper! Meer informatie vind je hier.
  • Als je lid bent van de ANWB krijg je een pas waarmee je ook op heel veel uitjes korting krijgt, niet alleen in eigen winkel dus! Er is ook een groot aanbod aan uitjes waar je gratis terecht kan. Meer informatie vind je hier.
  • Zelf heb ik sinds dit jaar de Rotterdampas, deze pas wordt gratis verstrekt aan gezinnen met een minimaal inkomen en krijg je zelfs korting op de vrijwillige ouderbijdrage op school. Ook kan je deze pas voor een paar tientjes zelf aanschaffen. Je krijgt dan korting op bepaalde sportclubs maar ook op vele uitjes in Rotterdam, en omgeving. Zo zijn we naar de Euromast geweest, Plaswijckpark, Ontdekhoek, Villa Zebra, Duinrell en nog meer. Je krijgt korting op een activiteit, kan ergens gratis heen of korting op een jaarabonnement of je kan er onbeperkt gebruik van maken. Er zijn meer van dit soort kaarten, dus ook als je niet in Rotterdam of omgeving woont, kan je hier vast gebruik van maken.

Er zijn zowel overdekte als “mooi weer”-uitjes, zo kan je altijd ergens terecht. Al is het maar voor een paar uurtjes, je hoeft toch niet te betalen of kan nog een keer terugkomen. Zo ontdek je al snel weer wat nieuwe uitjes waar je anders misschien niet snel zou komen.

Heb jij nog een tip om betaalbaar/goedkoop een dagje uit te gaan?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Goedkoop dagje weg met gezin; tips voor gratis dagjes uit of met korting op stap met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top