Goedkoop of betaalbaar een dagje uit?

Met kinderen is het fijn om af en toe van omgeving te wisselen. Vaak doet dat wonderen voor het humeur van de kinderen, maar als ik voor mezelf mag spreken ook voor mezelf 😉 Maar dagjes uit kosten geld, veel geld. Of toch niet? Ik neem de kinderen regelmatig mee op pad en krijg daar wel eens opmerkingen over.  Hoe ik dat financieel doe bijvoorbeeld, want dat kost toch klauwen vol geld? Natuurlijk levert de blog een (groot) aandeel in de dagjes uit en daar ben ik heel blij om. Anders zouden we echt niet zo vaak naar een pretpark / dierentuin gaan. Maar ook zonder te bloggen kan je prima genieten van leuke en goedkope dagjes uit. Voor je kind kan een grote speeltuin al net zo veel plezier opleveren als een dagje Efteling waar je de halve dag in de rij staat te wachten.

Met korting een dagje uit

De toegangsprijzen voor bepaalde dagjes uit zoals de grotere pretparken of dierentuinen kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er heel veel acties waarbij je kan sparen of met korting een bezoekje kan brengen aan dit park. Vaak wordt daar wel rekening mee gehouden in de entreeprijs, dat het ook nog met korting interessant is 😉

 • Vakantieveilingen; op de website van Vakantieveilingen worden regelmatig uitjes aangeboden met grote korting. Dit begint al bij 1 euro. Vaak worden er heel veel kaartjes aangeboden en kan je regelmatig opnieuw meedoen en meebieden. Zelf heb ik zo heel goedkoop een helikoptervlucht geboekt voor mijn zoon en mij, wat ik anders niet snel zou doen. In de avond wordt er heel veel geboden, maar overdag of in de ochtend in het weekend is dat veel beter te doen. Het kan wel zo zijn dat er vervolgens speciale tijden of dagen zijn waarop deze kaartjes gebruikt kunnen worden.
 • Groupon; ook op de website van Groupon vind je regelmatig heel fijne aanbiedingen. Het voordeel is dat je hier niet hoeft te bieden, maar meteen weet voor welk bedrag je een bepaald kaartje koopt.
 • Dagjes uit actie Jumbo; bij de Jumbo is er ieder jaar een periode dat je kan sparen voor “dagjes uit”-munten die je kan inleveren voor korting op een dagje uit naar keuze.
 • Postcodeloterij; misschien even rondvragen, maar vaak is er wel iemand in je omgeving die lid is van de Postcodeloterij. Ieder jaar komen zij met een nieuw voucherboekje waar heel veel kortingsacties in zitten. Zo krijgen wij die vraag één keer per jaar van mijn schoonmoeder of we nog ergens heen willen. Op Marktplaats vind je vaak ook heel veel van deze kortingsvouchers.
 • Social Deal; sinds kort heb ik de app Social Deal ontdekt. Hiermee kan je niet alleen voor weinig geld uit eten, maar ook gebruiken voor leuke uitjes. Zo zijn wij al met hun kaartjes met de rondvaartboot van Avifauna geweest.

Tip: Ben je van plan om een dagje weg te gaan, google dan vooraf altijd even hoe of wat er mogelijk is aan korting. Alleen al vooraf online een kaartje kopen kan je geld besparen!

Kortingskaarten

Voor een kortingskaart doe je weliswaar vaak eenmalig een uitgave, maar kan je daar vervolgens een heel jaar gebruik van maken. Er zijn veel verschillende soorten passen of lidmaatschappen die je veel korting of zelfs gratis toegang geven tot bepaalde uitjes. Dit is ook vaak een leuk cadeau om te geven of krijgen voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis. Je hebt dan misschien niets fysieks in handen maar kan wel mooie herinneringen maken.

 • Het is een eenmalige uitgave; bijvoorbeeld de Museumjaarkaart maar dan heb je er een heel jaar lang plezier van en kan je altijd wel ergens terecht. Of je nu naar een overdekt museum wilt of toch liever in de openlucht. Zo is ook Archeon toegankelijk met de Museumkaart. Voor een paar tientjes heb je er één voor jezelf en de kinderen zijn nog goedkoper! Meer informatie vind je hier.
 • Als je lid bent van de ANWB krijg je een pas waarmee je ook op heel veel uitjes korting krijgt, niet alleen in eigen winkel dus! Er is ook een groot aanbod aan uitjes waar je gratis terecht kan. Meer informatie vind je hier.
 • Zelf heb ik sinds dit jaar de Rotterdampas, deze pas wordt gratis verstrekt aan gezinnen met een minimaal inkomen en krijg je zelfs korting op de vrijwillige ouderbijdrage op school. Ook kan je deze pas voor een paar tientjes zelf aanschaffen. Je krijgt dan korting op bepaalde sportclubs maar ook op vele uitjes in Rotterdam, en omgeving. Zo zijn we naar de Euromast geweest, Plaswijckpark, Ontdekhoek, Villa Zebra, Duinrell en nog meer. Je krijgt korting op een activiteit, kan ergens gratis heen of korting op een jaarabonnement of je kan er onbeperkt gebruik van maken. Er zijn meer van dit soort kaarten, dus ook als je niet in Rotterdam of omgeving woont, kan je hier vast gebruik van maken.

Er zijn zowel overdekte als “mooi weer”-uitjes, zo kan je altijd ergens terecht. Al is het maar voor een paar uurtjes, je hoeft toch niet te betalen of kan nog een keer terugkomen. Zo ontdek je al snel weer wat nieuwe uitjes waar je anders misschien niet snel zou komen.

Gratis uitjes

Naast betaalde uitjes, al dan niet met korting, zijn er ook heel veel gratis uitjes die vaak goed scoren. Het hele jaar door. In de zomer doet het strand het altijd goed, of als het erg warm is, het bos. In de winter kan je denken aan een bezoekje brengen aan een bevroren plas of rivier om te schaatsen. Wat bij mijn kinderen altijd goed scoort is een bezoekje aan de kinderboerderij, waterspeeltuin of een speelbos van natuurmonumenten. Ook de belevenissenboerderij van Oer vinden ze altijd erg leuk.

Lees ook: De leukste gratis uitjes in Nederland en omgeving
Lees ook: De leukste goedkope budget uitjes onder de 10 euro

Jaarlijkse evenementen

Er zijn veel speciale dagen die worden georganiseerd waarbij bepaalde uitjes of monumenten worden opgesteld. Dit kunnen landelijke dagen zijn waarbij er overal activiteiten worden georganiseerd of juist meer lokaal zoals de Delflanddag, de Westlanddag etc. waarbij ondernemingen in een bepaalde regio de deuren open zetten en allerlei activiteiten aanbieden. Ook steeds meer woonboulevards of winkelcentra organiseren gratis activiteiten, wat dacht je bijvoorbeeld van de langste stormbaan eerder dit jaar in Zoetermeer. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Open Monumentendag; in het tweede weekend van september openen monumenten verspreid over het hele land de deuren en kan je bepaalde gebouwen van binnen bekijken. Vaak worden er ook extra activiteiten georganiseerd.
 • Campina Open Boerderijdagen; de dag na Hemelvaart en Tweede Pinksterdag openen tientallen boerderijen door heel Nederland hun deuren en organiseren met een enorm team aan vrijwilligers diverse activiteiten in het kader van het boerenleven. Natuurlijk geeft de boer ook rondleidingen over de boerderij en krijg je aan het einde een echte medaille.
 • Molendag; op Nationale Molendag – jaarlijks het tweede weekend van mei – zijn ruim 950 molens open voor het publiek.
 • “Kom in de kas”-dag; niet alleen in het Westland, maar begin april zijn er verspreid over heel Nederland meer dan 200 kassen die hun deuren openen voor een kijkje in de kas. Je kunt genieten van allerlei groenten en kleurrijke bloemen en planten. De kwekers vertellen je graag alles over de producten die ze telen en vaak kan je het ook proeven 😉
 • Dag van het kasteel; op de Dag van het Kasteel bezoek je op 21 mei kastelen en buitenplaatsen overal in Nederland!
 • Dag van de Bouw; tijdens de Dag van de Bouw gaan er allerlei bouwlocaties open in Nederland. Op de locaties die opengaan hangen bouwhekdoeken van de Dag van de Bouw! Kom eens achter de stalen hekken kijken.
 • Weekend van de Wetenschap; tijdens Weekend van de Wetenschap in het eerste weekend van oktober zijn er meer dan 1.500 -veelal gratis- activiteiten door het hele land. Voor iedereen is er iets leuks of avontuurlijks te beleven. Ieder jaar worden er ook twee wetenschappers gevraagd als ambassadeur en worden er activiteiten georganiseerd.
 • Nationale Museumweek; de tweede week van april staat in het teken van de Nationale Museumweek en openen musea door heel Nederland niet alleen de deuren, maar kan je hier ook met korting heen en worden er extra activiteiten georganiseerd.
 • Internationaal Vuurwerk Festival; in augustus worden er verspreid over twee weekenden in Scheveningen het vuurwerkfestival georganiseerd met iedere avond twee vuurwerkshows die vanaf een ponton in de zee worden afgestoken en goed te zien zijn vanaf het strand of de Pier.
 • 112-dag; de hulpdiensten zijn vaak heel indrukwekkend voor kinderen. Tijdens de 112-dag worden er ambulances, brandweerwagens en politieauto’s uit de kast getrokken en mogen bezoekers hier op of in en kunnen ze oefenen met brandjes blussen of voelen hoe zwaar bepaalde uitrustingen zijn etc. Dit wordt vaak lokaal georganiseerd.
 • Bloemencorso; er zijn diverse corso’s verspreid over het land; van het varend corso in het Westland, maar ook in Winterswijk en Eelde worden er bloemencorso’s georganiseerd waarbij je een plaatsje zoekt langs de route en vervolgens de mooist versierde voertuigen voorbij ziet komen.
 • Kerstmarkten; aan het einde van het jaar in november en december worden er steeds meer kerstmarkten georganiseerd. In grote steden maar ook kleinere dorpjes of juist kastelen en andere sfeervolle locaties worden er kerstmarkten of andere evenementen georganiseerd waarbij bijvoorbeeld het licht van de kerstboom met muzikale omlijsting aangestoken wordt.

Tips om te besparen op een dagje weg

Ga je op pad kan je het vaak ook zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Zelfs een wandeling door het bos als je langs een restaurant loopt waar je waterfietsen kan huren,  kan zo toch geld kosten.

 • Eten en drinken is niet altijd even goedkoop tijdens een dagje uit. Al ligt dit er echt aan waar je heen gaat en wat je koopt. Een patatje is vaak nog wel te doen, maar zeker voor het drinken kan dit snel oplopen. Terwijl je heel makkelijk zelf een flesje drinken mee kan nemen en een paar broodjes om de honger te stillen. Wel goed om vooraf even te checken of dit ook is toegestaan, er zijn uitjes zoals de binnenspeeltuin waar het meenemen van eigen eten en drinken niet is toegestaan terwijl bij andere uitjes zoals themaparken er speciale picknickruimtes zijn. Het vergt wel wat voorbereiding maar het scheelt wel in je portemonnee. Voordeel is ook dat als je toch ergens staat te wachten, je meteen een broodje kan eten en niet hoeft te wachten tot je ergens een restaurant hebt gevonden. Er zijn ook uitjes zoals attractiepark Duinen Zathe of Drouwenerzand waarvoor je een all inclusive kaartje koopt en dus onbeperkt ijsjes, koffie en patat kan eten.
 • Ook vind je in pretparken vaak winkeltjes waar je souvenirs, knuffels en ballonnen kan kopen. Vaak betaal je hier de hoofdprijs voor. Heb je een goedkoop uitje, kan dit de kosten nog flink laten oplopen. Daarom sla ik dit soort winkels altijd over, kan je ook niet in de verleiding komen. De kinderen weten ook dat ze nee te horen krijgen als ze hierom vragen.

Heb jij nog een tip om betaalbaar/goedkoop een dagje uit te gaan?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Goedkoop dagje weg met gezin; 21 tips ook voor gratis dagjes uit met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top