Kinderen groeien snel, voor je het weet zitten ze weer een maatje verder. De ene keer blijven ze er een jaar in hangen en de andere keer hebben ze last van een groeispurt en kan je twee maanden later weer een heel nieuwe garderobe aanschaffen. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar helaas hebben wij geen geldboompje in de achtertuin staan. En zelfs al hadden we dat wel, ik wil er ook niet veel geld aan kwijt zijn. Kwestie van prioriteiten. Daarom deze 8 tips om goedkoop kinderkleding te kopen

Lees ook: Handig overzicht van 40 leuke en meer of minder bekende Nederlandse merken kinderkleding voor jongens en meisjes.
Lees ook: Babymaten; Welke maat bij welke lengte (of gewicht) en wat zijn de schoenmaten?
Lees ook: Goedkope & betaalbare merk kinderkleding
Lees ook: Matching en twinning vader – zoon, of vader – dochter of hele familie kleding met grappige teksten of prints
Lees ook: Stoere kinderkleding met dierenprint; van luipaard / leopard tot panterprint voor meisjes, jongens en baby’s

Koop een maatje ruimer

Het ligt er wel een beetje aan om wat voor kledingstukken het gaat, broeken bijvoorbeeld zou ik wel in de juiste maat kopen, aangezien ze anders gaan flubberen en afzakken en dat voor het kind niet prettig is. Maar truien, jassen en jurken kun je prima een maat groter inkopen. Ze kunnen het dan toch direct al aan, eventueel met het omslaan van de mouwen en hebben er met een beetje geluk twee seizoenen profijt van.

Lees ook: Genderneutrale kleding zonder labeltjes? 

Koop kleding die bij elkaar past

Natuurlijk zijn setjes heel erg leuk, maar het zal maar net gebeuren dat er een beker limonade overheen gaat en je kind zich moet verkleden. Het is dan fijn als je een aantal basic items hebt die je goed kan combineren en uitwisselen. Zodat je geen tig setjes hoeft te hebben hangen.

Lees ook: Kinderbijslag 2019; Wat is het? Wat is de hoogte van de bedragen? Wanneer zijn de uitbetalingen en hoeveel kan je ermee doen?

Shop in de uitverkoop

De sale begint ieder jaar vroeger, zodat je zelfs items voor dat seizoen kan kopen en dragen. Koop anders een of twee maten groter zodat je het jaar erop als het voorjaar begint een voorraadje hebt en je kind dat kan dragen. De prijzen in de uitverkoop kunnen flink schelen met de ‘gewone’ prijs. Het gevolg is echter wel dat doordat steeds meer mensen hierop wachten, de prijzen omhoog gaan zodat ze ook met de saleprijzen winst kunnen maken.

Outletshops

De collecties van voorgaande jaren worden over het algemeen opgekocht door outletshops voor een fractie van de originele prijs. Vervolgens is deze nietgedragen kleding te koop via leuke shops met een breed aanbod. De prijzen hiervan zijn ook gewoon echt leuk, en je weet zeker dat je nieuwe kleding hebt. Het nadeel is echter wel dat de kledingitems niet in alle maten beschikbaar zijn, en op = op. Een voorbeeld van zo’n fijne outletshop is Mini and More. Zij hebben kwaliteitsmerken zoals LoveStation22, Lofff, Birds by D-rak, Quapi, Topitm, Bomba en Jake Fischer. Normaal betaal je hier de hoofdprijs voor, maar nu voor een fijn bedrag en minimaal 50% korting. Van hen kreeg ik twee setjes met kleding voor beide kinderen. En ik ga hier zeker vaker terugkomen.

Lees ook: Action kinderkleding; van jurkjes tot joggingbroek en tshirts

Tweedehands kleding

In de eerste anderhalf jaar heb ik veel kleding tweedehands gekocht, vooral via Marktplaats ging dit (toen nog) goed. Ik kocht dan geen losse kledingstukken, omdat je dan nog vrij veel aan verzendkosten moet betalen maar dozen met kleding. Ruimt voor de ander fijn op en je hebt een klein voorraadje. De mooie items zijn erg fijn, en de kleding die iets minder je smaak is, is fijn om reserve te houden. Want geloof me, je weet maar nooit! Ook op tweedehands kinderkleding / speelgoedbeurzen kan je vaak heel goedkoop aan kleding komen.

Lees ook: Kinderbijslag; Wat is het? Wat is de hoogte van de bedragen? Wanneer zijn de uitbetalingen en hoeveel kan je ermee doen?

Verkoop de gedragen kleding

Oké, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Of eigenlijk, ik vind dit best veel werk en dat heb ik er niet altijd voor over. Om alles uit te zoeken, te fotograferen, op websites te zetten zoals Marktplaats of reshopper of aan tweedehands kledingwinkeltjes te verkopen waarbij je een percentage krijgt als er iets verkocht wordt. Als de kinderen wat ouder zijn is het misschien een idee om alles op een kleedje neer te leggen tijdens de koningsmarkt en voor een vast bedrag per kledingitem te verkopen. Van de verkochte kleding kan je dan weer nieuwe kleding kopen!

Kleding ruilen

Wie weet heb je wel grotere neefjes of nichtjes of buurkinderen waarvan je de kleding mag hebben? Ook hier zal kleding tussen zitten waar je niet veel mee kan, of fijn zijn om lekker in te spelen zodat het niet uitmaakt als het kapot / vies wordt. Op Facebook vind je ook veel verkoophoekjes waar ze gratis kleding weggeven. Het loont om die te volgen, want je weet maar nooit!

Zelf maken

Ben je een beetje handig dan kan je ook prima zelf kleding maken. Er gaat wel wat tijd in zitten, maar je kan zelf de stofjes uitzoeken en er zijn genoeg gratis patronen om mee aan de slag te gaan. Dan weet je zeker dat je niet alleen goedkope kleding hebt, maar ook uniek!

Wat is jouw tip om goedkoop aan kleding te komen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)