Een paar jaar geleden begon de Urban Jungletrend en tegenwoordig is hij niet meer weg te denken. Het zijn niet langer geraniums die aan je oma doen denken, maar heerlijke groene planten zijn niet alleen verantwoord voor een hippe woonkamer, het is ook nog eens goed van je humeur omdat je er een stuk vrolijker van wordt en het is ook nog eens gezond. Heerlijk om zo met een aantal planten een stukje buiten naar binnen te brengen. Je kan ze verspreiden over de ruimte of juist een beetje bij elkaar plaatsen zodat er een groen hoekje ontstaat (ook stuk makkelijker met water geven).

Lees ook: Overzicht van giftige planten voor kinderen
Lees ook: 9 Praktische tips om een boeket bloemen te verzorgen zodat ze langer mooi blijven

Gezonde luchtzuiverende planten?

Met name in de gure en koude maanden ligt deze waarde vaak veel lager. Het goed ventileren van de woning is dan niet voldoende, want buiten is er meestal ook sprake van droge lucht. Met name in nieuwbouwhuizen die zo energiezuinig mogelijk gebouwd worden met hoge isolatie en zo luchtdicht mogelijk waardoor er een beperkte aanvoer mogelijk is van frisse buitenlucht. Dit leidt tot klachten als droge huid, hoofdpijn, droge en jeukende ogen, huiduitslag, irritatie, lusteloosheid en ook ademhalingsproblemen. Inflammatie van luchtwegen komt in deze tijd ook regelmatig voor, zeker op dit moment lijkt iedereen wel ziek te zijn. Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit, maar ook planten kunnen helpen, onder andere door een onderzoek van TNO dat heeft bewezen dat planten een gunstig effect hebben op het ziek voelen.

Daarnaast heeft een studie van de NASA al in 1989 bewezen dat bepaalde kamerplanten een luchtzuiverende functie hebben. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Een gezond binnenklimaat heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% om gezondheidsklachten te voorkomen. Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten ‘onfrisse geuren’ afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers en zijn enkele planten uitermate geschikt om schimmels in de lucht tegen te gaan.

De geteste planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia op uit de lucht. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende sythetische materialen worden toegepast. Formaldehyde is een gas dat bij de productie van leer of tapijten wordt gebruikt en ook uitgewasemd kan worden door meubelen. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen kankerverwekkend zijn. Simpel gezegd kun je dus door middel van de juiste kamerplanten, de hoeveelheid schadelijke/kankerverwekkende stoffen in je huis drastisch verlagen.

Deze stoffen worden middels de bladeren uit de lucht gehaald en vervolgens in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. De productiviteit wordt met wat groen ook eens 20% bevorderd volgens de resultaten van dit onderzoek van de Indische onderzoeker Kamal Meattle in de TED-talk ‘How to Grow Fresh Air’. Klein aandachtspuntje; er was kritiek op deze testen en zouden niet zozeer de planten zelf maar vooral de micro-organismen in de potaarde de polluenten omzetten. En treedt dit effect alleen op bij hoge concentraties die in ‘normale’ situaties niet voorkomen en is er alleen getest in kleine afgesloten ruimtes.

Bepaalde kamerplanten helpen niet alleen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ze zorgen ook voor meer sfeer in de kamer en maken van je huis een thuis. Ze zorgen voor een gezondere lucht en dus omgeving voor je kindje om te verblijven. Ze geven ook nog eens meer energie, kan je je kind tenminste een beetje bijbenen en alleen al het kijken naar groene planten zorgt voor minder stress en betere concentratie! Een absolute aanrader dus aangezien we steeds meer tijd binnen doorbrengen, helemaal als je vanuit huis werkt. Met een aantal planten ontstaat er ook een ontspannen sfeer in huis, zodat je ook gewoon lekker kan genieten en tot rust kan komen van het dagelijkse leven. Wist je dat planten zelfs zorgen voor een betere akoestiek!

Lees ook: Verticale tuin
Lees ook: Medisana daglichtlamp LT470; ervaringen met lichttherapie met tl om winterdepressie voor te zijn.

Hortensia (Hydrangea)

Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Professor dr. Bert van Duijn: “De hortensia zuigt via de wortels water op en transporteert het naar de bloemen en het groene blad. Daar vindt vervolgens verdamping plaats: via huidmondjes in het blad wordt het vocht weer afgestaan aan de lucht.” Uit de testen blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo goed verdampt en daarmee zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis. Volgens de berekeningen zorgen 9 kamerhortensia’s in 4 uur een slechte luchtvochtigheid van 30% verhogen naar een gezond niveau (40%). Van Duijn: “Voor een gezond binnenklimaat is een hogere luchtvochtigheid aan te bevelen. Ten minste 2 kamerhortensia’s per woonruimte helpen daarbij maar hoe meer hortensia’s hoe beter de relatieve luchtvochtigheid.”

De kamerhortensia is dus meer dan een mooie plant vol bloemen in diverse tinten wit, roze, blauw, paars, groen en alles daar tussenin. De indrukwekkende bloemschermen hebben soms wel een diameter van 25 centimeterbloemen. Deze plant is vanaf februari verkrijgbaar als kleurrijke kamerplant. Deze plant heeft geen intensieve verzorging nodig, maar wel regelmatig een slok water zonder natte voeten te houden. Alhoewel de plant voor het interieur is gekweekt, is de kans groot dat hij ook buiten rijk bloeit en de Nederlandse winter jaarlijks goed doorstaat.

Arecapalm of Goudpalm (Chrysalidocarpus)