Het is nog even een verrassing voor de kinderen, maar vanaf komende week komt er gezellig een logeetje bij ons in huis. De Huispiet komt namelijk logeren. Vanaf het moment dat het Sinterklaasjournaal begint en de eerste Pieten het land inkomen, zal hij hier ook al voorzichtig wat rondsnuffelen. Een absolute aanrader om optimaal te genieten van de komende periode.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Wat is een Huispiet?

In Amerika is Elf on the Shelf een bekend begrip en in Scandinavië kennen ze het Wichtelmannetje. Allebei met een eigen achtergrond en gebruiken. Net zoals de Huispiet. Deze Piet komt namelijk in je huis logeren. Gezellig bij de kinderen. Het is trouwens niet zomaar een Pietje, hij is namelijk best wel ondeugend, zoals Pieten kunnen zijn. Iedere nacht als de kinderen slapen, verstopt hij zich namelijk en is het aan de kinderen om hem opnieuw te zoeken. Een leuk ritueel dus iedere ochtend. Waarbij het niet meer draait om hoeveel snoep of cadeautjes er in de schoen zitten. Naast de Huispiet krijg je er trouwens ook een prentenboek bij dat je met je kindje kan doorlezen over wie de Huispiet nu eigenlijk is.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Het is magie!

Precies, het is een magisch Pietje. De kinderen zijn daar dol op; dingen die ze niet kunnen verklaren. Ze leven nog vol in een wereld met magie en geloven nog in toverkunsten. En daar speel ik graag op in. Nu zijn ze nog jong, als ze ouder worden krijgen ze nog genoeg over zich heen. Laat ze zich maar verwonderen om de kleine dingen en een onbezorgde jeugd.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Waarom weet Sinterklaas toch altijd alles?

Naast het verstoppen kan de Huispiet nog een ander ‘trucje’. Doordat hij in huis logeert weet hij natuurlijk precies hoe of wat en kan dat aan Sinterklaas vertellen. Daarom ook dat hij de volgende dag ergens anders verstopt zit. Zo kan hij alles goed zien. En dan gaat het niet om of Pietje wel zijn bord leeg eet, of Klaasje wel luistert naar haar moeder. Ze moeten er niet bang voor worden. Maar wel de dingen die goed gaan; dat Johan zo lief is voor zijn kleine broertje of dat Ella haar zwemdiploma heeft gehaald. Of wat dacht je van de cadeauwensen van ieder kind? Dat moet natuurlijk in het grote boek komen ;-)

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Daarnaast kan de Huispiet helpen om tekeningen naar Sinterklaas te brengen, of om de deur open te maken om de schoentjes te vullen en andere grappen en grollen.

Maar hij is blauw?

Ja, dat heb je goed gezien. Niet dat ik uitgebreid stil wil staan bij de kleurendiscussie, maar deze Huispiet is inderdaad blauw.  Er is gewoon een verandering gaande in de samenleving en waarom zou je zo vasthouden aan het verleden? Was alles vroeger zoveel beter? Moeten we dan ook maar weer de roe gaan introduceren? En nu zal ik absoluut niet voorop lopen, maar ik zal veranderingen ook niet tegenhouden.

Voor kinderen maakt het namelijk helemaal niets uit welke kleur een Piet heeft. Zolang hij of zij zich maar als een Piet gedraagt. Het is een kinderfeest wat we overbrengen. En voor de beleving van het kind maakt dit niets uit. Ook niet als ze dan het buurmeisje dat komt oppassen herkennen in de optocht. Sinterklaas kan het niet alleen af en heeft ook hulpsinterklazen. Waarom zouden er dan geen hulppieten mogen zijn?

Kinderen zijn ook heel goed in het verklaren van situaties. Zo heb ik zelf ooit meegemaakt in een groep met kinderen van 5 tot 11 jaar tijdens een bezoek van Sinterklaas dat er een bank omviel met kinderen en een zwarte Piet. Gelukkig geen gewonden, maar Piet was wel haar pruik kwijt. Terwijl de volwassenen elkaar geschrokken aankeken was er een kind bijdehand genoeg om te melden dat Piet een pruik droeg omdat ze anders gepest zou worden omdat ze rode krullen heeft. Probleem opgelost.

Mocht je het toch niets vinden; de Huispiet is ook gewoon in een bruine variant te verkrijgen. Daar kan je hier meer over lezen.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

 

De kleine Huispiet koop je via deze webshop www.dekleinehuispiet.nl

Heb jij ook al zo’n zin in de komst van Sinterklaas?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.