De vlag mag uit, met tas uiteraard, want je puber is geslaagd. Na weken (of jaren) ploeteren en misschien wel een akelig spannende dag wachtend op de uitslag, is daar dan de verlossing: GESLAAGD! Natuurlijk wil je dit vieren. Maar wat kun je nog meer doen dan die tas aan de vlaggenstok?

Taart natuurlijk!

Hoort je kind dat hij geslaagd is? Dan hol je eerst naar buiten om die tas dus op te hangen en leuke foto’s te maken van je kind bij de vlag en die post je uiteraard meteen op al je social media… Of niet, daar is je kind de baas over! Maar daarna is het toch echt tijd om op je fiets te springen en taart te gaan halen! En lekker uit eten is vanzelfsprekend ook een prima idee.

Hang een spandoek op

Naast een vlag kun je ook origineler laten weten dat er een geslaagde in huis is. Je kunt een spandoek kopen waarop met koeienletters ‘geslaagd’ staat. Ideaal als de vlag niet echt opvalt bij jouw huis. Of je maakt zelf een spandoek natuurlijk. Dan kun je de naam van je kind ook meteen noemen.

Diploma-uitreiking in stijl

De uitslag en de uitreiking valt niet tegelijkertijd. Zeker als hij of zij meteen slaagt en dus geen herexamen heeft, weet je al ruim van tevoren of je kind zijn diploma op mag gaan halen. Tijd genoeg dus om te zorgen voor een mooi pak of prachtige jurk voor je puber en voor jezelf ook iets moois…?

De school zal er zelf al een machtig feest van maken. Jij kan het nog specialer maken door te zorgen voor, bijvoorbeeld, bijzonder vervoer. Je gaat met de limo naar school of juist met een golfkarretje… En natuurlijk worden ook de opa’s en oma’s meegevraagd. Een roos mee om aan hem/haar na afloop te geven en héél véél foto’s maken!

Examenfeestje

De één vindt het het einde, een ander wil het echt niet: een examenfeest. Dus overleg eerst met je zoon of dochter. En dan kan je los! Wat voor feest ga je organiseren? Een feest voor de familie? Dan kun jij uitpakken. Een feest voor de vrienden van de geslaagde? Dan heb je kans dat hij of zij het graag zelf in handen houdt, maar ook dat verschilt per kind! Lekkere hapjes, drankjes en muziek: en dan ben je al een heel eind. O ja, vergeet niet om de feestruimte om te toveren tot een feestelijk geheel met artikelen rondom geslaagd zijn. Vlaggetjes of spandoeken, bijvoorbeeld, die duidelijk maken dat er iemand zijn diploma heeft gehaald. Heeft je kind zin in een heel groots feest, echt in een zaaltje? Misschien is het een idee om het dan samen met een paar andere vrienden te doen. Dan is er meer budget en kun je misschien zelfs wel een DJ inhuren of de catering laten verzorgen. Zo wordt het een echt groot feest. Maar bij iemand met een grote schuur kan het net zo leuk zijn en een stuk goedkoper. Versier de schuur feestelijk en zorg voor voldoende te eten en te drinken. En die muziek is zelf ook wel te regelen. Misschien mag je een handje hierbij helpen, maar vaak zijn ouders op vriendenfeestjes minder welkom…

Een cadeautje

Daarop inhakend: er zijn ook heel veel artikelen te koop rondom dit gegeven die je als cadeautje kan geven. Ga je zelf dus naar zo’n feestje, dan kan zo’n geschenk leuk zijn om aan de geslaagde cadeau te doen. Je kunt hierbij heel divers denken: van shirts tot shampoo, van mokken tot spaarpotten. Vaak voorzien van grappige teksten. Het zijn vooral leuke artikelen die je geeft als aardigheidje. Voor je geslaagde kind heb je vast iets anders in petto…

Een cadeau van pa en moe

Wat je zelf aan je kind geeft, zal uiteraard afhangen van je eigen principes en mogelijkheden. Veel kinderen gaan meteen lekker vakantie vieren met vrienden. Je kunt uiteraard hier een financiële bijdrage aan leveren. Maar het is ook leuk om een echt mooi aandenken te kopen. Een mooi sieraad, bijvoorbeeld. Of koop zijn ‘grote wens’, wat vanzelfsprekend van alles kan zijn.

Weekend weg

Je kan ook iets speciaals doen door je kind een bestemming te laten kiezen waar jullie met hem of haar een paar dagen heen gaan. Londen, Parijs, Rome? Of misschien wil hij wel gewoon een weekendje naar Texel. Waar het om gaat is dat het een speciaal weekend voor je kind is! Hierbij kun je ook denken aan een vakantietripje alleen met dit kind. Zo is hij of zij even heel speciaal. Veel kinderen plannen al een vakantie met vrienden in, maar dat is toch echt iets heel anders dan dit en dus kan het ook best beide in één zomervakantie…

Bijzondere activiteit

Is een vakantietrip te veel? Dan kun je eenzelfde beleving ook heel goed in 1 dag doen, door een bijzondere activiteit te gaan doen. Misschien wil je kind altijd al een keer skydiven of blokarten. Of een andere beleving, die je normaal niet doet. Je kunt het hem zelf laten uitkiezen, maar gewoon hem verrassen en hem meenemen is eveneens hartstikke leuk om te doen! En heb je er helemaal zin in? Waarom zou je er dan niet een hele dag feest van maken? Neem hem of haar mee en verras je kind de hele dag met leuke dingen. Die activiteit dus, een heerlijk diner bij zijn lievelingsrestaurant en op de terugweg nog even langs de bios, om maar iets te noemen. Doe in ieder geval iets wat echt bij de geslaagde past, want die heeft het immers zo verdiend!

Wil Cats
Volg me via: