Als je aan een stedentrip in Italië denkt, dan komen Rome, Venetië, Florence en Milaan als eerste in je op, denk ik zo. Maar eigenlijk zijn (bijna) alle steden in Italië een bezoek waard. Vandaar dat deze blog over Genua gaat. Een eeuwenoude havenstad in het noorden van Italië. Niet ver van de grens met Frankrijk, ook maar een paar uur met de trein van Milaan en Turijn. Nog niet zo lang geleden moest je ook naar die steden vliegen om daarna door te reizen naar Genua. Daarom kwam het er bij mij niet van om er naar toe te gaan. Maar toen ik een advertentie zag van KLM met een regelrechte vlucht van Amsterdam naar Genua, heb ik niet lang hoeven twijfelen; op naar Genua. Als docent geschiedenis gaf ik in de brugklas altijd les over de Middeleeuwen en daarin was Genua een belangrijk onderwerp. Handel met de gehele wereld, aardewerk, edele families, vele beroepen en uiteraard de Zwarte Dood (Pest) die zich mede vanuit Genua over Europa verspreidde.

Genua is nog niet zo bekend en overspoeld door toeristen als de eerder genoemde bekende steden, maar dat zal denk ik niet zo lang meer duren. Er is van alles te zien en te doen, voor ieder wat wils en nog niet zo duur. Ik was hier in de Voorjaarsvakantie van 2018 en ik geef je hier mijn tips voor deze bijzondere stad.

Lees ook: Piacenza; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen in Emilio-Romagno 
Lees ook: Ostia Antica; haven van Rome in de Romeinse tijd
Lees ook: Pompeii; Informatie voor als je deze stad wil bezoeken; van theater tot lichamen

Rondje door de oude stad

Een wandeling door de oude stad begin je heel makkelijk bij Piazza de Ferrari.

Dit plein is gelegen in het centrum van Genua, tussen het moderne en het historische centrum. Hier stoppen de meeste bussen en er is een metrostation. In omgeving van Piazza de Ferrari staan kantoorgebouwen en financiële instituten. Het voorname uiterlijk dat het plein heeft is dankzij de belangrijke rol die Genua had in de negentiende eeuw. Aan het eind van deze eeuw behoorde Genua samen met Milaan tot de belangrijkste financiële centra van Italië. Blikvanger op dit plein is de enorme fontein. Verder vind je een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het hoofdkwartier van de regio Ligurië, het Palazzo dell’Accademia Ligustica di belli Arti (schone kunstenmuseum) en het Teatro Carlo Felice (opera). Aan de moderne kant van de stad vind je de belangrijke winkelstraat XX Settembre. Ook aan de rand van de stad vind je het huis van Columbus en de prachtige stadspoort Porta Soprana.

Achter het plein beginnen de straatjes en steegjes van de oude stad. De oude stad is autovrij en dat is fijn wandelen. Je kunt in een rechte lijn naar de oude haven lopen over de Via San Lorenzo, of je doet dat zigzaggend door de smalle straatjes. Laat je verrassen op kleine pleintjes met kerken, kijk vooral omhoog voor de mooie gevels en duik wat leuke winkeltjes in. Veel kerkjes zien er aan de buitenkant niet speciaal uit, maar ga vooral naar binnen en laat je verrassen door de rijke interieurs. Veel vroegere palazzi zijn nu in gebruik als winkel of atelier. Aan de rand van de oude stad heb je een aantal muren, zoals Barbarossa, Mura della Marina en Mura del Molo. De één is mooier dan de ander, maar het is wel bijzonder om erover heen te lopen. Ook bijzonder is de Torre Embriaci, een zeer oude toren uit de Middeleeuwen. Met een kinderwagen is het niet altijd even makkelijk lopen, soms sta je opeens voor een trap of een steile weg naar boven of naar beneden. De grootste hoogtes in de stad zijn echter wel met een lift of funiculair (soort kabeltreintje) te overbruggen.

UNESCO-erfgoed: Le Strade Nuove en de Palazzi Rolli

De Via Garibaldi is de belangrijkste straat die je niet mag overslaan. Ben je niet in die straat geweest en heb je de beroemde Palazzi Rolli niet gezien, dan ben je eigenlijk niet in Genua geweest. Dit is dé trots van Genua. Hier is ook het Toeristisch Informatiepunt, handig voor informatie, een gratis plattegrond enz. De straat is 250 meter lang en staat bekend om de vele 16de-eeuwse paleizen, die de meest vermogende families van de Republiek Genua hier bouwden. Drie ervan zijn het belangrijkst: Rosso, Bianco en Tursi. Deze drie kun je bezoeken op één ticket (9,- in 2018). Doe dat ook vooral. Het zijn schitterende gebouwen en je vindt er prachtige schilderijen en andere kunst, pakweg tot de 19de eeuw. Een paar keer per jaar heb je de “Rolli Days”. Een soort Open Monumentendagen en dan kun je veel Rolli-paleizen bezoeken (ook die normaal gesloten zijn) met rondleidingen en activiteiten. Meestal twee weekenden in het jaar, in mei en september.

In de Via Balbi vind je ook nog een aantal palazzi, waaronder de Universiteit en de het Palazzo Reale. Hier vind je Galleria di Palazzo Reale, een schitterend paleis en kunstmuseum in één. Combineer deze met Galleria Nazionale dit Palazzo Spinola, verderop in de stad, want met het ene ticket krijg je korting bij de andere en dat hoeft niet op dezelfde dag! Als het Palazzo Reale bezoekt, mag je ook op het terras genieten van een schitterend uitzicht. Tegenover dit museum heb je ook nog een prachtige kerk.

Veelzijdig Porto Antico

In de prachtige oude haven van Genua is van alles te zien en te doen. Vissersbootjes, (dure) zeilboten/motorboten, cruiseschepen in de verte, een straat met woningen en winkels, restaurants en nog wat bijzondere gebouwen die ik hier ga noemen.

Aquarium en Biosfeer. Het Aquarium van Genua is het grootste van Italië en na die van Valencia, de grootste van Europa. Er zijn 70 watertanks met 15000 dieren. Behalve over de dieren ga