Met een hypotheek, een schuld, een baby en een verhuizing in aantocht is het soms behoorlijk spannend tegen het einde van de maand. Zorgen voor extra inkomen is natuurlijk een goede oplossing, maar wat als dat (even) niet genoeg is? Hoe bespaar je op je gezin? Op kosten die een baby met zich meebrengt? Op het huishouden? In deze blog de 10 beste tips voor als je wilt besparen op je gezin.

Lees ook: 101 besparingtips om te bezuinigen / geld te besparen qua huishouden

Boodschappen

Naast de vaste lasten gaat meestal het meeste geld naar boodschappen. Hier kun je dus snel veel op besparen. Wij hebben elke maand een vast bedrag voor boodschappen, en daar moeten we het mee doen. Houd ik aan het eind van de maand boodschappengeld over? Dan gaat de helft naar het afbetalen van de schuld (yes, extra afbetalen!) en de andere helft gaat naar de volgende maand.

Je kunt op boodschappen besparen door de acties van de supermarkten in de gaten te houden. Logisch… Maar veel mensen doen het op een niet-besparende manier. Als je eerst het krantje door gaat bladeren en dan je lijstje maakt, komen er waarschijnlijk een aantal dingen op die je niet nodig had, maar wel in de aanbieding zijn. Daardoor ben je uiteindelijk méér geld kwijt, ook al bespaar je op de originele prijs van het product. Daarom zijn dingen in de aanbieding bij de supermarkt, omdat mensen het dan kopen terwijl ze denken dat ze besparen, maar eigenlijk kopen ze dingen die ze niet nodig hebben.

Dus:

  • Maak eerst je lijstje. Schrijf alleen de dingen op die je écht nodig hebt om ‘te overleven’. Het is een paar weken wennen, maar het is bizar hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Vaak blader ik een folder door, en zie ik maar 1 of 2 dingen die ik écht nodig heb. Ik weet het, het is wat saai en soms mis ik echt een fles cola, maar je went eraan (zie tip #2 als je daar niet aan kunt wennen!).
  • Kijk of er iets van je lijstje ergens in de aanbieding is. Zo ja: koop het dan daar. Zo nee: dat is pech… Of wilde je bonen eten, maar zijn wortels in de aanbieding? Kies er dan voor om wortels te eten. Wij eten altijd de groente die in de aanbieding is. Dat is steeds iets anders, daardoor eet je automatisch gevarieerd en met het seizoen mee (niets moeilijks aan zo).
  • Houd goed je voorraad in de gaten, zoals wc-papier, wasmiddel en andere dure dingen die je wat langer kunt bewaren. Koop dat alleen in de aanbieding. En kook zonder pakjes en zakjes. Helemaal niet moeilijk, want de pakjes en zakjes zijn gewoon kruiden en die kan je zelf ook door elkaar mixen. Een kruidenrekje is vele malen goedkoper dan voor iedere maaltijd een apart pakje of zakje kopen wat weer 1,5 euro per stuk is.
  • Houd in een lijstje bij, in Excel of in een notitieboek, hoeveel je per week kwijt bent aan de boodschappen. Zo zie je precies wat je uitgavenpatroon is en wanneer je je niet aan het budget kunt houden (zoals bijvoorbeeld in december of met verjaardagen). Zo weet je dat je de andere maanden wat zuiniger moet zijn zodat je met de verjaardagen gewoon een taart kunt kopen.
  • En de bekende… Ga 1x in de week boodschappen doen ná het avondeten. Het scheelt tijd, geld en een hoop denkwerk wat je nu weer mee moet nemen. Daarnaast vind ik boodschappen doen niet leuk omdat ik weet dat we het geld eigenlijk niet kunnen missen, en dan hoef ik het maar 1x per week te doen.

Lees ook: Tips om te besparen op de boodschappen

Vaste lasten

Ja, de vaste lasten heten niet voor niets vaste lasten. Toch kan je daar vaak ook op besparen. De eerste stap is inzicht. Maak dus voor jezelf een overzicht van alle vaste uitgaven die iedere maand terugkomen. Zodra je dat inzichtelijk hebt kan je aan de slag om daarop te besparen.

  • Overweeg bijvoorbeeld om de hypotheek over te sluiten, misschien gaat dat schelen in de maandkosten.
  • Vergelijk aan het einde van het jaar altijd de kosten voor de zorgverzekering, wellicht is overstappen voordeliger.
  • En houd goed in de gaten wat je uitgeeft aan bijvoorbeeld gas, water en licht. Niet alleen door eventueel over te stappen van aanbieder waardoor je minder betaalt (ook al ligt een groot deel van de kosten vast per gemeente) maar ook door het verbruik hiervan. Let bijvoorbeeld bij de aankoop van apparaten op het energielabel en het verbruik hiervan. Er zijn ook hulpmiddelen die je kunnen helpen met het inzichtelijk maken van het verbruik, dan hoef je niet meer dagelijks zelfs je energiestand te noteren, maar houden zij dit bij en geven tips hoeveel je verbruikt en wat je kan doen om dat te optimaliseren.

Lees ook: Groot gezin Nederland 2019; Voordelen, nadelen opgroeien in huishouden met veel kinderen
Lees ook: Zwanger en zorgverzekering 2019; Wat is de beste zorgverzekering, hoe zit het met eigen bijdrage of doorgeven? 

Zakgeld ook voor volwassenen

Dat klinkt als een rare bespaartip, want je geeft juist geld uit. Maar het werkt uitstekend! Wij bezuinigen zoveel mogelijk om de schuld af te betalen, en dat is soms echt niet leuk. Soms hebben we er gewoon de balen van en dan loop je het risico dat je de ‘regels’ even vergeet en in één keer veel geld uitgeeft waardoor je juist dieper in de problemen zit.

Elke maand krijgen mijn man en ik een klein, vast bedrag, en daarmee mogen we ieder afzonderlijk doen wat we willen. Soms heb ik namelijk enorme trek in chocola (herkenbaar? Iemand?), maar dat kunnen we eigenlijk niet betalen. Dat kan ik dan van mijn zakgeld doen. Of pas waren de oortjes van mijn telefoon kapot, dan moet ik even sparen en kan ik nieuwe kopen. Of pas nam mijn man me opeens mee, ergens samen een patatje eten van zíjn zakgeld. Dat voelt dan weer echt als een cadeau, alsof we pubers waren en nog verkering hadden zonder gedeelde rekening.

En het belangrijkste: zakgeld voor volwassenen voorkomt véél ruzie. Wij zijn nu 1,5 jaar aan het bezuinigen en we hebben nog nooit ruzie over geld gehad. Ik geef mijn zakgeld meestal elke maand volledig uit (chocola, een fles wijn, een leuk notitieboek wat ik toch echt nodig heb…) en mijn man spaart het bijna allemaal op want hij spaart ergens voor. We hadden zonder dat zakgeld gegarandeerd ruzie gehad. Hij: ‘jij koopt ook altijd wat!’ En ik als hij zijn grote uitgave heeft gedaan: ‘hoe kan je dat nu doen, zoveel geld! We zijn toch aan het afbetalen!’ Nu is het duidelijk dat we uiteindelijk allebei evenveel geld voor onszelf uitgeven. En door die kleine persoonlijke financiële ruimte, kan je op de rest streng besparen (want dat is dan wel de afspraak natuurlijk…).

Lees ook: Zakgeld; vanaf welke leeftijd, wanneer en hoeveel?

Maak er geen geheim van

Als het financieel erg grieperig is, ben je daar niet trots op. Toch is het geheim houden enorm stressvol. Als je het geheim wilt houden en er komt bezoek, hoe doe je dat? Dan koop je dingen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven zoals merkcola, dure koeken of een toetje na het eten. Je werkt jezelf eigenlijk in de problemen. Daarnaast is het erg lastig als je met een groep uitgaat. Als de rest van de groep het financieel breed heeft, zullen ze niet kijken op een tientje meer of minder, terwijl jij de rekening voelt branden.

Door eerlijk te zijn over je financiële situatie krijg je meer begrip en wordt er rekening met je gehouden. Mensen vinden het niet erg als ze een stroopwafel krijgen in plaats van een stuk taart. Of een kop thee na de maaltijd als toetje. Vaak zijn we veel te bang over wat een ander ervan zal vinden.

En: mensen willen helpen. Vraag gewoon of je aan het eind van de maand een keer bij je vriendin mag eten als je het echt niet red. Of zeg op school eerlijk tegen de leerkracht dat je niet weet hoe je het geld voor het schoolreisje bij elkaar moet krijgen. Er zijn zoveel behulpzame mensen en instanties… Ga niet zielig doen, maar wees gewoon eerlijk en je krijgt eerlijkheid terug. Doe jezelf niet rijker voor dan je bent.

Besparen op kleding

Naast boodschappen is ook kleding een grote kostenpost. Kleding voor je zelf kun je het beste aan het einde van het seizoen kopen, voor het volgende jaar. Kleding is dan zó 3 keer goedkoper. Wat ook erg helpt: je eigen stijl ontwikkelen. Ik loop altijd in een lange rok en ik houd van kant en geborduurde dingen in m’n kleding. Dat is ideaal want je hoeft nooit de mode te volgen, niemand ziet of een rok al 5 jaar oud. En so what, ik vind het mooi. Ook hangen kringloopwinkels vol met kleding, zowel voor dames, heren als kinderen. De kringloopwinkels zijn niet meer zoals een paar jaar geleden. Tegenwoordig hangt er goede kleding die gecontroleerd is op gaten en dergelijke. Ik koop al mijn kleding bij de kringloopwinkel (oké, behalve ondergoed), en het is bizar hoeveel kleding je hebt voor weinig geld. Een ander voordeel: ik koop veel liever iets voor 10 euro in de kringloop dan voor 10 euro bij de Zeeman. Bij de Zeeman is het dan misschien wel nieuw, maar met kleding van de kringloop doe ik veel langer want de kwaliteit is beter. En ik heb gewoon een wasmachine dus vies is het ook niet.

Kinderkleding kun je met gemak bij Zeeman en Wibra kopen, ze hebben leuke designs en een kind groeit zo snel dat het voor de kwaliteit niet uitmaakt. Voordat het een beetje gaat slijten zijn ze er alweer uitgegroeid. Ook kringloopwinkels hebben erg leuke kinderkleding. Ook winterjassen hangen er voor een paar euro.

Bepaalde sites met groepsaanbiedingen zijn veel geroemd vanwege de prijs, maar budget shops zoals Zeeman, Wibra