Skip to Content

Extreem geld besparen als gezin; tips bezuinigen en goedkoop leven

Extreem geld besparen als gezin; tips bezuinigen en goedkoop leven

Met een hypotheek, een schuld, een baby en een verhuizing in aantocht is het soms behoorlijk spannend tegen het einde van de maand. Zorgen voor extra inkomen is natuurlijk een goede oplossing, maar wat als dat (even) niet genoeg is?

Hoe bespaar je op je gezin? Op kosten die een baby met zich meebrengt? Op het huishouden? In deze blog de 10 beste tips voor als je wilt besparen op je gezin.

Kinderen kunnen ook besparen

Afgelopen week had ik ook een grappige situatie. Er stond een vrouw hier aan de deur van een energiemaatschappij. We zijn vroeger klant bij ze geweest en het was goed, er was alleen een goedkoper alternatief met dezelfde service.

Prijsvechters die alleen maar lage prijzen bieden wil ik niet als het gaat om de energierekening. Op maandbasis scheelde dat zelfs een paar tientjes.

Het blijkt namelijk dat naarmate je contract stilzwijgend verlengd wordt je stiekem in een andere groep terecht komt en dus meer gaat betalen per verbruikte eenheid.

Ze had een speciaal aanbod voor ons, want de prijzen waren verlaagd en omdat we klant waren geweest kon ze extra korting geven. Dan maak je mij toch wel nieuwsgierig, besparen op de maandlasten is altijd mooi meegenomen.

Zelfs als ik principieel tegen verkopen aan de deur ben. Dus ik wou wel meer horen, dat bleek dus een uitnodiging voor haar om binnen te komen. Oeps, ok.

Ze stak haar verhaal af, ik stelde af en toe kritische vragen. Had er gelukkig in het verleden genoeg over gelezen. Leuk ook dat volgens haar cijfertjes ze goedkoper zijn, maar ik wil dan weten wat het precies per maandtermijn gaat schelen.

De ipad werd erbij gepakt en ik zocht ondertussen een oude jaarnota op om precies het verbruik te kunnen berekenen.

Conclusie; zelfs met die dubbele aanbieding en extra kortingen plus welkomstcadeaus etc. zou ik duurder uit zijn. Het zou nog maar een tientje per maand schelen. Maar toch, genoeg reden voor mij om het niet te doen.

Het zijn echter echte vasthouders, dus ik was ontzettend blij dat onze zoon, waarvan ik halverwege tijdens het gesprek al gemerkt had dat hij een mooi cadeautje in zijn broek had geproduceerd genoeg stampij begon te maken dat hij NU een schone broek wil. De vrouw wist niet hoe snel ze de deur uit moest.

In dat geval schelen de kinderen dus geld. Ok, waarschijnlijk had ik haar zelf ook wel weer de deur uit kunnen werken. Maar dit maakte het vele malen makkelijker.

Later ben ik op de computer aan de slag gegaan en vond ik via een energievergelijker een veel betere aanbieding. Het was dus wel weer even goed om daar bij stil te staan.

Boodschappen

Naast de vaste lasten gaat meestal het meeste geld naar boodschappen. Hier kun je dus snel veel op besparen. Wij hebben elke maand een vast bedrag voor boodschappen, en daar moeten we het mee doen.

Houd ik aan het eind van de maand boodschappengeld over? Dan gaat de helft naar het afbetalen van de schuld (yes, extra afbetalen!) en de andere helft gaat naar de volgende maand.

Je kunt op boodschappen besparen door de acties van de supermarkten in de gaten te houden. Logisch… Maar veel mensen doen het op een niet-besparende manier.

Als je eerst het krantje door gaat bladeren en dan je lijstje maakt, komen er waarschijnlijk een aantal dingen op die je niet nodig had, maar wel in de aanbieding zijn.

Daardoor ben je uiteindelijk méér geld kwijt, ook al bespaar je op de originele prijs van het product. Daarom zijn dingen in de aanbieding bij de supermarkt, omdat mensen het dan kopen terwijl ze denken dat ze besparen, maar eigenlijk kopen ze dingen die ze niet nodig hebben.

Dus:

  • Maak eerst je lijstje. Schrijf alleen de dingen op die je écht nodig hebt om ‘te overleven’. Het is een paar weken wennen, maar het is bizar hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Vaak blader ik een folder door, en zie ik maar 1 of 2 dingen die ik écht nodig heb. Ik weet het, het is wat saai en soms mis ik echt een fles cola, maar je went eraan (zie tip #2 als je daar niet aan kunt wennen!).
  • Kijk of er iets van je lijstje ergens in de aanbieding is. Zo ja: koop het dan daar. Zo nee: dat is pech… Of wilde je bonen eten, maar zijn wortels in de aanbieding? Kies er dan voor om wortels te eten. Wij eten altijd de groente die in de aanbieding is. Dat is steeds iets anders, daardoor eet je automatisch gevarieerd en met het seizoen mee (niets moeilijks aan zo).
  • Houd goed je voorraad in de gaten, zoals wc-papier, wasmiddel en andere dure dingen die je wat langer kunt bewaren. Koop dat alleen in de aanbieding. En kook zonder pakjes en zakjes. Helemaal niet moeilijk, want de pakjes en zakjes zijn gewoon kruiden en die kan je zelf ook door elkaar mixen. Een kruidenrekje is vele malen goedkoper dan voor iedere maaltijd een apart pakje of zakje kopen wat weer 1,5 euro per stuk is.
  • Houd in een lijstje bij, in Excel of in een notitieboek, hoeveel je per week kwijt bent aan de boodschappen. Zo zie je precies wat je uitgavenpatroon is en wanneer je je niet aan het budget kunt houden (zoals bijvoorbeeld in december of met verjaardagen). Zo weet je dat je de andere maanden wat zuiniger moet zijn zodat je met de verjaardagen gewoon een taart kunt kopen.
  • En de bekende… Ga 1x in de week boodschappen doen ná het avondeten. Het scheelt tijd, geld en een hoop denkwerk wat je nu weer mee moet nemen. Daarnaast vind ik boodschappen doen niet leuk omdat ik weet dat we het geld eigenlijk niet kunnen missen, en dan hoef ik het maar 1x per week te doen.

Extreem bezuinigen met Dutch Couponing

In Amerika is het al helemaal hot, couponing. Met zoveel mogelijk kortingscodes, acties, bonnen en meer zoveel mogelijk te kopen voor zo min mogelijk geld. Een situatie waar je ook in Nederland steeds meer van hoort.

Van cashback-acties, tot speciale spaaracties die er voor zorgen dat kinderen mogen aankruisen welke producten hun ouders mogen kopen om zo extra spaaronderdelen binnen te krijgen. Ok, dat is wel echt typisch Nederlands volgens mij.

Had je zelfs al in mijn jeugd met de flippo’s in de zakken chips. Er zijn niet alleen handige apps, maar ook sites waar je deze kortingen terug vindt. Zo had je afgelopen week de Mama Mazzel Dagen bij de Prenatal.

Gelukkig hebben zij regelmatig leuke acties, dus ook als je geen tijd hebt gehad tijdens deze dagen kan je nog je slag slaan. Stiekem best wel handig, want na mijn blogje afgelopen week over kinderstyling wil ik best wel wat meer de sales en uitverkopen in de gaten houden zodat ik niet meer de hoofdprijs hoef te betalen voor deze merken.

Vaste lasten

Ja, de vaste lasten heten niet voor niets vaste lasten. Toch kan je daar vaak ook op besparen. De eerste stap is inzicht. Maak dus voor jezelf een overzicht van alle vaste uitgaven die iedere maand terugkomen. Zodra je dat inzichtelijk hebt kan je aan de slag om daarop te besparen.

Overweeg bijvoorbeeld om de hypotheek over te sluiten, misschien gaat dat schelen in de maandkosten.

Vergelijk aan het einde van het jaar altijd de kosten voor de zorgverzekering, wellicht is overstappen voordeliger.

En houd goed in de gaten wat je uitgeeft aan bijvoorbeeld gas, water en licht. Niet alleen door eventueel over te stappen van aanbieder waardoor je minder betaalt (ook al ligt een groot deel van de kosten vast per gemeente) maar ook door het verbruik hiervan.

Let bijvoorbeeld bij de aankoop van apparaten op het energielabel en het verbruik hiervan.

Er zijn ook hulpmiddelen die je kunnen helpen met het inzichtelijk maken van het verbruik, dan hoef je niet meer dagelijks zelfs je energiestand te noteren, maar houden zij dit bij en geven tips hoeveel je verbruikt en wat je kan doen om dat te optimaliseren.

Zakgeld ook voor volwassenen

Dat klinkt als een rare bespaartip, want je geeft juist geld uit. Maar het werkt uitstekend! Wij bezuinigen zoveel mogelijk om de schuld af te betalen, en dat is soms echt niet leuk.

Soms hebben we er gewoon de balen van en dan loop je het risico dat je de ‘regels’ even vergeet en in één keer veel geld uitgeeft waardoor je juist dieper in de problemen zit.

Elke maand krijgen mijn man en ik een klein, vast bedrag, en daarmee mogen we ieder afzonderlijk doen wat we willen. Soms heb ik namelijk enorme trek in chocola (herkenbaar? Iemand?), maar dat kunnen we eigenlijk niet betalen. Dat kan ik dan van mijn zakgeld doen.

Of pas waren de oortjes van mijn telefoon kapot, dan moet ik even sparen en kan ik nieuwe kopen. Of pas nam mijn man me opeens mee, ergens samen een patatje eten van zíjn zakgeld. Dat voelt dan weer echt als een cadeau, alsof we pubers waren en nog verkering hadden zonder gedeelde rekening.

En het belangrijkste: zakgeld voor volwassenen voorkomt véél ruzie. Wij zijn nu 1,5 jaar aan het bezuinigen en we hebben nog nooit ruzie over geld gehad.

Ik geef mijn zakgeld meestal elke maand volledig uit (chocola, een fles wijn, een leuk notitieboek wat ik toch echt nodig heb…) en mijn man spaart het bijna allemaal op want hij spaart ergens voor. We hadden zonder dat zakgeld gegarandeerd ruzie gehad. Hij: ‘jij koopt ook altijd wat!’

En ik als hij zijn grote uitgave heeft gedaan: ‘hoe kan je dat nu doen, zoveel geld! We zijn toch aan het afbetalen!’ Nu is het duidelijk dat we uiteindelijk allebei evenveel geld voor onszelf uitgeven.

En door die kleine persoonlijke financiële ruimte, kan je op de rest streng besparen (want dat is dan wel de afspraak natuurlijk…).

Maak er geen geheim van

Als het financieel erg grieperig is, ben je daar niet trots op. Toch is het geheim houden enorm stressvol. Als je het geheim wilt houden en er komt bezoek, hoe doe je dat? Dan koop je dingen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven zoals merkcola, dure koeken of een toetje na het eten.

Je werkt jezelf eigenlijk in de problemen. Daarnaast is het erg lastig als je met een groep uitgaat. Als de rest van de groep het financieel breed heeft, zullen ze niet kijken op een tientje meer of minder, terwijl jij de rekening voelt branden.

Door eerlijk te zijn over je financiële situatie krijg je meer begrip en wordt er rekening met je gehouden.

Mensen vinden het niet erg als ze een stroopwafel krijgen in plaats van een stuk taart. Of een kop thee na de maaltijd als toetje. Vaak zijn we veel te bang over wat een ander ervan zal vinden.

En: mensen willen helpen. Vraag gewoon of je aan het eind van de maand een keer bij je vriendin mag eten als je het echt niet red. Of zeg op school eerlijk tegen de leerkracht dat je niet weet hoe je het geld voor het schoolreisje bij elkaar moet krijgen.

Er zijn zoveel behulpzame mensen en instanties… Ga niet zielig doen, maar wees gewoon eerlijk en je krijgt eerlijkheid terug. Doe jezelf niet rijker voor dan je bent.

Besparen op kleding

Naast boodschappen is ook kleding een grote kostenpost. Kleding voor je zelf kun je het beste aan het einde van het seizoen kopen, voor het volgende jaar. Kleding is dan zó 3 keer goedkoper.

Wat ook erg helpt: je eigen stijl ontwikkelen. Ik loop altijd in een lange rok en ik houd van kant en geborduurde dingen in m’n kleding. Dat is ideaal want je hoeft nooit de mode te volgen, niemand ziet of een rok al 5 jaar oud.

En so what, ik vind het mooi. Ook hangen kringloopwinkels vol met kleding, zowel voor dames, heren als kinderen.

De kringloopwinkels zijn niet meer zoals een paar jaar geleden. Tegenwoordig hangt er goede kleding die gecontroleerd is op gaten en dergelijke. Ik koop al mijn kleding bij de kringloopwinkel (oké, behalve ondergoed), en het is bizar hoeveel kleding je hebt voor weinig geld.

Een ander voordeel: ik koop veel liever iets voor 10 euro in de kringloop dan voor 10 euro bij de Zeeman. Bij de Zeeman is het dan misschien wel nieuw, maar met kleding van de kringloop doe ik veel langer want de kwaliteit is beter. En ik heb gewoon een wasmachine dus vies is het ook niet.

Kinderkleding kun je met gemak bij Zeeman en Wibra kopen, ze hebben leuke designs en een kind groeit zo snel dat het voor de kwaliteit niet uitmaakt.

Voordat het een beetje gaat slijten zijn ze er alweer uitgegroeid. Ook kringloopwinkels hebben erg leuke kinderkleding. Ook winterjassen hangen er voor een paar euro.

Bepaalde sites met groepsaanbiedingen zijn veel geroemd vanwege de prijs, maar budget shops zoals Zeeman, Wibra, Kik en dergelijke en de Kringloop zijn nog veel goedkoper.

Feestjes en partijen

Feestjes en partijen zorgen vaak voor hogere kosten dan verwacht. Vooral als je kinderen hebt, kunnen cadeautjes voor verjaardagspartijtjes behoorlijk in de papieren lopen.

De beste manier om daarop te besparen is een cadeautjeskast aanleggen. Af en toe heb je een pop-upshop met speelgoed of schoolartikelen zoals leuke notebooks van winkels die failliet zijn, sla daar in.

En ga eens naar de Xenos of de Big Bazaar. Je kind wil natuurlijk een leuk cadeau geven en dat is ook belangrijk voor hem, maar het hoeft echt geen 10 euro per feestje te kosten.

Kijk ook eens op Marktplaats, daar staat enorm veel nieuw speelgoed, nog nooit uit de verpakking geweest. Zoek in de categorie ‘speelgoed’ op zoekwoord ‘nieuw’.

Kleine kinderen krijgen veel cadeaus in de kraamtijd en als ze 1 en 2 jaar worden. Geef niet alle cadeaus in één keer. Ze weten het nog niet, dus hebben niet het gevoel dat je iets ‘afpakt’ (wat ook niet zo is). En alle cadeaus in één keer is meestal toch teveel.

Wij hebben bijvoorbeeld een houten trein gekregen toen mijn dochter geboren werd, die houden we mooi in de doos en dat wordt haar cadeau als ze 1 jaar wordt.

De cadeaus blijven van je kind, maar je geeft ze op een ander moment (waardoor je kind er ook meer aandacht voor heeft, dan wanneer het allemaal tegelijk komt).

Zelf een feestje geven kan mij soms buikpijn geven. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Gewoon lekker thuis vieren (hoezo gaat iedereen tegenwoordig zalen huren?

Iedereen thuis is wel zo handig, stofzuiger erdoor heen en lapje over de wc voordat iedereen komt en nadat iedereen weg is en klaar!) en dingen zelf maken besparen geld.

Oké, dingen zelf maken kost een beetje tijd. Maar kies een paar dingen die je zelf maakt en die je in kunt vriezen. Sta je niet de volle nacht voor het feestje in de keuken omdat die ene cake in elkaar gezakt is.

En denk kritisch na: is het echt nodig dat mensen kunnen kiezen uit 8 verschillende soorten frisdrank?

Maak een lijstje van wat je nodig hebt voor het feestje want ja, een paar extra uitgaven zullen er zijn. Houd vanaf een maand voor het feestje de aanbiedingen in de gaten en sla in wat je al kunt kopen.

Mijn goedkoopste feestje was: donuts bij de Lidl in plaats van taart (0,25 cent per stuk), een paar flessen huismerk cola en sinas, de goedkoopste chocola (en ja, die was ook nog fairtrade) en chips.

Ik weet het, die etiketten zijn nooit zo fancy. Maar doe de chips in een grote bak midden op tafel, en breek de chocola in stukken en doe het in kommetjes en het ziet er écht leuk uit. En de gasten? Die vonden een donut origineel en de smaken van de ‘goedkope dingen’ was helemaal prima.

Baby-uitzet

Verder kan je de opvoeding van kinderen zo goedkoop of duur maken als je wilt. Bij onze dochter hebben we de kinderkamer nieuw gekocht (bij de Ikea), de wandelwagen gekregen en heel veel baby-uitzet gekocht.

Want stel je voor dat je iets noodzakelijks mist. In totaal waren we misschien 3000 euro kwijt. Ik had een handig excelbestand waarin ik alles bijhield, wat we kregen, wat we nieuw kochten en wat via marktplaats.

Ik maakte ook dankbaar gebruik van lijstjes zoals ze die bij de Hema hanteren. Inclusief prijzen.

Voor onze zoon waren we misschien maar 300 euro kwijt. Een groot verschil dus, de babykamer werd doorgeschoven veel hadden we nog of in de tussentijd gekregen.

Bij onze dochter wisten we het geslacht niet, dus hadden we de babykleertjes voor de eerste paar weken uniseks ingekocht. Alleen aan wat blauw textiel en accessoires voor de kinderkamer en jongenskleding hebben we geld uitgegeven. Voordat de baby er was.

Lees ook: Compleet overzicht voor de baby & zwangerschaps uitzet

Speelgoed

Speelgoed is duur. En kringloopwinkels liggen vol goed speelgoed. Dé plek om je kind wat uit te laten zoeken om vervolgens maar 1 euro armer te zijn voor iets wat nieuw 40 euro kost.

Maar wat als je kinderen groter zijn en echt per se die allernieuwste weet-ik-veel-welk-rage-speeltje willen hebben?

Een mooie manier om je kind te leren dat je niet zomaar alles kunt kopen. Enorm belangrijk om te leren voor kinderen, ook voor later.

Je kind kan zijn zakgeld sparen voor het speelgoed en zelf kan je hem laten zien hoever hij al is met sparen, hoelang moet hij nog wachten? Wil hij opeens iets anders kopen? Prima, maar dan kan dat eerste niet meer. Zo leert je kind dat hij zijn geld maar één keer uit kan geven.

Natuurlijk maakt hij een keer de verkeerde beslissing en kost dat tranen. Maar zo leert hij er mee omgaan.

Kinderen moeten leren dat er financieel soms ook consequenties zijn. Een kind wordt er niet minder van (al voel je je als ouder soms schuldig als iets gewoonweg echt niet kan).

Speelgoed ruilen wordt ook vaak gedaan tussen klasgenootjes, nichtjes, neefjes… Nieuw speelgoed is namelijk meestal het interessantst. Daarnaast heb je Marktplaats, de Kringloopwinkel, gratisaftehalen.nl, weggeefhoek.net…

Je kunt ook bij je ouders vragen naar je eigen speelgoed van vroeger. Lego is niet stuk te krijgen. Je kunt ook speelgoed op zolder leggen, zodat je kind niet weet dat het er is.

Als hij een beetje uitgekeken raakt op zijn speelgoed, haal je iets van zolder. Succes gegarandeerd! Tot slot kun je ook een abonnement nemen op de speelotheek. Werkt hetzelfde als een bibliotheek, alleen dan met speelgoed.

Vaak hebben zij ook duur speelgoed, zoals een ballenbak. Koop je niet zomaar, wil je (meestal) ook niet de hele tijd in huis hebben, maar hoe leuk is dat voor een week of 2?

Vakantie

Vakantie is nog zo’n financieel buikpijndingetje. Als je iedereen in je omgeving op vakantie ziet gaan, kan het pijn doen als jij dat jouw kindje niet kunt geven. Zeker als je kind erom zal vragen, waarvan de kans ongeveer 100% is dat hij dat zal doen.

Je hoeft je absoluut geen slechte ouder te voelen als je niet op vakantie kunt met je kind, ook al voelt het niet leuk. Focus op wat je je kind wél kunt geven. Je kunt datgene geven wat je kind het liefste wil: JOUW AANDACHT.

Samen door het bos fietsen kan gewoon saai door het bos fietsen zijn, maar als je zegt dat je samen op ontdekkingstocht met hem wil gaan, verander je de wereld. En morgen samen pannenkoeken bakken? Ieder kind gaat juichen.

Tegenwoordig lijkt het: hoe ingewikkelder hoe beter, maar dat is niet zo. Natuurlijk vind een kind naar Spanje gaan leuk, maar een kind vindt een keertje met de trein ook leuk. Als het maar samen is.

Als je kind echt per se weg wil gaan, kun je hem laten logeren. Dan heeft hij ook een verhaal als straks het kringgesprek weer begint. Iets te vertellen hebben is belangrijk voor de eigenwaarde van een kind.

Dus samen tas in pakken en laten logeren. Heb je zelf ook even ‘vakantie’ of tijd voor de andere kinderen.

Daarnaast helpt het enorm om ijsjes en dergelijke voor de vakantie te bewaren. Zo kost het je niet iedere week geld, en is het in de vakantie heel speciaal. Goed voor je portemonnee, goed voor de suikers van je kind en je hebt in no-time een vakantiegevoel gecreëerd.

Dagjes uit

Wij gaan met de kinderen ook graag dagjes uit. Het is een beetje een reiscompromis voor ons, want ik ga graag langer op stap en manlief is niet zo´n reiziger. Ook voor de kinderen zijn de indrukken van een dag erop uit soms meer dan genoeg.

De kosten zijn soms ook meer dan genoeg, je doet toch wel van alles in één dag: attractiepark, souvenirs, uit eten, enzovoort.

Vaak probeer ik dit soort dagjes dan ook goed en voordelig te plannen. Er zijn gedurende het jaar vaak wel kortingsacties te vinden, of gratis kaarten te bemachtigen voor de grote attractieparken via bijvoorbeeld een spaaractie van je supermarkt.

Ook de NS heeft soms aanbiedingen met speciale gezinskaarten en met de auto is het soms handig om de speciale acties van de ANWB in de gaten te houden. Er is van alles mogelijk om goedkoop op reis te gaan. Hier geldt het devies: ogen en oren open houden!

De spaarpot

Krijg je een keer geld van iemand terug? Of vind je 20 cent in je portemonnee, of op straat? Stop dat soort geld standaard in een spaarpot. Leeg die één keer per jaar, bijvoorbeeld aan het begin van de Zomervakantie of op Nieuwjaarsdag.

Je staat er verbaasd van hoeveel er dan in zit! Lekker wat sneller aflossen of een keer een beetje ruimte om uit eten te gaan.

Het werkt ook erg goed om je kinderen zo’n spaarpot te geven. Bijvoorbeeld zo’n blik wat je niet open kunt maken, behalve door ‘m te slopen. Laat je kind daar het hele jaar geld in doen als hij een keer 2 euro voor z’n rapport krijgt of zijn verjaardagsgeld.

En vertel hem dan hij dat in de vakantie (bijvoorbeeld) mag openmaken. Doe dat ook één keer per jaar, anders is hij misschien teleurgesteld door de hoeveelheid geld.

Je zult zien hoe gemotiveerd je kind in het tweede jaar is om geld in zijn eigen spaarpot te doen! Hij heeft dan immers ontdekt dat hoe meer hij spaart, hoe meer hij straks heeft.

Een goede regel is: de helft gaat naar je bankrekening zodat je later een huis en een auto kunt kopen, de andere helft mag je zelf/met onze hulp besteden. Vindt hij niet leuk, maar later kan je ook niet je hele salaris uitgeven, en dit is een goede voorbereiding.

De oppas

Een oppas kost geld. Logisch, het kost hem/haar tijd en energie. Maar het is jammer als je nooit meer samen weggaat omdat er geen geld is voor een oppas. Het is belangrijk om tijd te blijven investeren in elkaar, want de sfeer thuis is ook niet onbelangrijk.

Als je oppas ruilt met een vriendin of iemand bij jou in de buurt, kost het je geen geld maar tijd. Tijd is kostbaar, maar als je het slim regelt kan je makkelijk gratis oppas regelen zonder iemand te kort te doen.

Spreek bijvoorbeeld af met een buurvrouw die ook kinderen heeft, dat je elkaar afwisselt. Bijvoorbeeld om de week. In de eerste week van de maand gaat zij weg en pas jij op, in de derde week van de maand past zij op en ga jij weg.

Tijdschriften en abonnementen opzeggen

Als je al het geld van tijdschriften en abonnementen op jaarbasis bij elkaar optelt, kom je meestal op een aardig bedrag. Schrap zoveel mogelijk of alles. En bedenk hoe lang je boodschappen kunt doen van dat geld!

Geld besparen; Open een spaarrekening

Natuurlijk een heel vanzelfsprekende, maar vaak ook wel een heel effectieve. Zelf werken we met drie soorten spaarrekeningen. Allereerst heb je de kinderrekeningen, die staan ook op hun naam en worden ieder jaar met de verjaardag aangevuld. Zodra ze 18 zijn mogen ze er zelf over beschikken.

Daarnaast hebben we zelf een spaarrekening waar we iedere maand een bepaald bedrag in wegleggen.

Dit doen we al vanaf het moment dat we wisten dat we zwanger waren van de eerste en hebben we vastgezet zodat je meer rente krijgt en minder snel in de verleiding komt om het te gebruiken aangezien je dan een boete betaalt.

Deze is bedoeld om de kinderen te kunnen helpen in het rondkrijgen van de financiën als ze willen studeren, betalen van de rijlessen of als dat niet nodig is, het verbouwen van het huis of wat anders.

Tot slot zetten we vrijwel altijd het geld dat binnenkomt op de spaarrekening, het voordeel van mobiel bankieren is dat als je het nodig hebt je dit makkelijk kunt overmaken.

Als er maar een klein bedrag op je betaalrekening staat ben je vaak ook sneller geneigd om minder uit te geven vanwege de ‘moeite’ die je moet doen. Daarnaast helpt het ook als je onverhoopt wordt geskimd en je bankrekening leeggetrokken wordt. Daar valt dan niet zoveel te halen.

Tot slot helpt het natuurlijk ook als je weet waarvoor je spaart; voor een reisje naar Disneyland in Amerika bijvoorbeeld of gewoon een nieuwe pannenset. Dan is het echt een beloning als je het bedrag hebt gehaald.

Eventueel kan je er ook voor kiezen om te gaan beleggen voor je kind.

Bewustwording

Maak eens een overzicht van de financiën van de afgelopen maanden en bekijk per maand hoeveel er waarheen is gegaan. Zo zie je wat de grote uitgavenposten zijn en wellicht ook waar de kansen zijn. Je hoeft echt niet al je abonnementen op te zeggen of de verwarming drie graden lager te zetten.

Weten waar het geld heen gaat zodat je kunt nadenken over of dat ook je prioriteiten zijn of bepaalde posten omlaag kunnen, scheelt al heel veel.

Een weekbudget

Zodra je het overzicht hebt gekregen kun je ook een weekbudget afspreken. Het is fijn als je niet altijd alle aankopen hoeft te verantwoorden, dus je kunt afspreken dat je allebei een budget krijgt voor uitgaven zoals sigaretten of chocolade.

Voor de boodschappen is het ook fijn om een weekbudget te hebben, dit kan je dan gewoon aan het begin van de week pinnen en daar moet je het de rest van de week mee doen.

Het kan misschien even wennen zijn, dat je halverwege de week er al doorheen bent, maar je past je snel aan. Natuurlijk zijn er altijd onverwachte uitgaven zoals verjaardagscadeautjes etc. die daar dan buiten vallen.

Tweedehands verkopen

Het is even wat werk, maar als je door de stapel met kinderkleding loopt, speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld, de kasten in de keuken of de andere kasten of zolder. Je hebt altijd wel spullen waar je niets meer mee doet.

Zonde, dat jij het niet meer gebruikt wil niet zeggen dat iemand anders er niet blij mee gemaakt kan worden. Als het nog netjes is, kun je het aanbieden op Marktplaats, of vaak nog efficiënter een verkoophoek op Facebook.

Mocht dat niet werken, kun je het altijd nog weggeven of wegbrengen naar de kringloop. Geeft je een goed gevoel en een opgeruimd huis.

Geen impulsaankopen

Zeker voor de wat grotere aanschaffen is het goed om even te bedenken of je het wel echt nodig hebt. Leuk natuurlijk als je die nieuwe poster ziet op het instagramaccount van een ander, maar wil je hem ook echt of is het meer dat de ander hem heeft, dat jij hem ook wilt hebben?

Denk er gewoon eens een paar dagen of zelfs weken over na of je het wel echt wilt. Mocht je na die tijd hem nog steeds zo gaaf vinden, kun je hem altijd nog aanschaffen.

Ga bewust om met aanbiedingen

Het lijkt zo mooi die nieuwe zomerjas met 50% korting. Ja, je moet er misschien wel geld voor uitgeven maar je bespaart ook. Of toch niet?

Bij aanbiedingen kun je natuurlijk minder lang nadenken over of je het wel of niet echt nodig hebt omdat er een deadline op zit. Dat is ook de bedoeling, dat je gemotiveerd wordt om maar snel die aankoop te doen, anders ben je een dief van je portemonnee.

Probeer hier bewust mee om te gaan en ook alleen aan te schaffen dat je anders ook zou kopen / nodig hebben.

Cash back acties

Het Amerikaanse couponing lijkt voorzichtig aan over te waaien naar Nederland, naast de aanbiedingen komen er ook steeds meer cash-back acties waarbij je je geld terug krijgt na een aankoop.

De methode voor brands om nieuwe producten op de markt te brengen. Want als Nederlander ben je toch wel snel trouw aan wat de boer kent. Vergeet vooral niet om na afloop ook het geld te declareren omdat het je anders alleen maar geld kost.

Spaarmuntjes

Ik heb ooit een vriendje gehad dat al het koperen geld dat in zijn portemonnee terechtkwam daaruit haalde en in een grote pot deed. Het lijkt niet veel iedere keer 1, 2 of 5 cent. Maar als de pot volzit, kan dit bedrag toch echt wel leuk aantikken. Kun je gezellig een avondje uit eten.

Leen dingen

Nu moet ik direct eerlijk bekennen dat ik dat zelf nogal moeilijk vind. Je gaat niet zomaar even vragen of je iets mag lenen. Wel gaan we er zelf heel makkelijk mee om, horen we dat iemand zwanger is dan bieden we de co-sleeper aan, onzin om die voor een paar maanden aan te schaffen.

Zit iemand met de wandelwagen die niet zo handig is en hebben we er één werkloos op zolder staan, dan geven we aan dat ze die mogen meenemen.

Dat zijn producten die ik nog niet helemaal weg wil / kan doen totdat we besloten hebben dat er echt geen volgend kindje meer komt, maar zonde als ze niet gebruikt worden. Van die paar maandjes worden ze er echt niet slechter op.

Bonustip: Vier je resultaten!

Vorig jaar zaten we in de schulden, en nu nog steeds. Daar werd ik een beetje moedeloos van.

Maar toen ging ik alles eens onder elkaar zetten en wat bleek: We hadden in één jaar, waarin er ook een baby kwam, alles betaald wat we moesten betalen en de helft van onze schulden afbetaald. Eigenlijk konden we heel trots zijn in plaats van moedeloos.

Daarnaast hebben we bedacht dat we elke 3.000 euro die afgelost is, vieren. Niet dat we dan op vakantie gaan of zo, maar gewoon een keer voor één avond boodschappen doen zonder hand op de knip.

De laatste keer hebben we broodjes en shoarma gehaald, een zak chips en een pak ‘dure’ koeken. Stelt niets voor. Maar het houdt de moed er in!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Richard Broekmans Richard Broekmans schreef:

    Goede tips zeg, erg bruikbaar!

  2. Avatar van Ashley Ashley schreef:

    Goede tips zeg! Altijd fijn om geld te besparen.

  3. Avatar van Nienke Nienke schreef:

    Goed stuk!