Gekleurde rijst en pasta maken met voedingskleurstof

Welk kind vindt het nu niet leuk om te spelen met zand en water? Zeker nu de lente is begonnen, genieten de meeste kinderen daar van. Leuk, maar niet altijd even handig. Het kan namelijk zo’n enorme bende geven. Dan is het spelen met gekleurde rijst of gekleurde pasta een fijn alternatief. Zeker ook geschikt voor het buiten spelen; eventuele rijstkorrels en pastasliertjes die blijven slingeren kan je gewoon laten liggen. Met gekleurde penne kan je trouwens heel leuk kettingen rijgen of met rijst kunstwerkjes maken. Met enige regelmaat krijg ik de vraag hoe je de pasta en rijst kleurt. Tijd voor wat uitleg:

Wat heb je nodig voor gekleurde pasta of rijst en waar koop je voedingskleurstof?

Gedroogde pasta kleuren met azijn - Mamaliefde

Het kleuren van rijst gaat heel makkelijk; het enige wat je nodig hebt is voedingskleurstof, als alternatief kan je ook ecolineverf gebruiken. Niet de verdunde voedingskleurstoffen die je bij de de Xenos of op de bakafdeling in de supermarkt vindt, als je dat gebruikt krijg je pastelkleuren (wat op zich ook heel mooi kan zijn).

Zelf gebruik ik de gelkleurstof waar je echt maar een minuscuul druppeltje van nodig hebt om een aardige hoeveelheid te kleuren van het merk Americolor. Die wordt ook gebruikt door taartenmaaksters om marsepein en fondant te kleuren. Daarvan hebben ze onder andere een 12-kit met 12 kleine flesjes zodat je meteen een verzameling kleurtjes hebt. Met de vorige heb ik vier jaar gedaan en gebruikt nu de juf op school. Ze gaan dus heel lang mee omdat je zo weinig nodig hebt… Naast de kleurstof heb je nog azijn en natuurlijk de rijst nodig. Bij de supermarkt heb je enorme zakken van 5 kg Surinaamse rijst.

 • Schep een paar handjes rijst in een plastic boterhamzakje
 • Een scheutje azijn en druppel kleurstof erbij
 • Goed schudden
 • op een dienblad uitspreiden om een nachtje te laten drogen.
 • Na een paar dagen in de open lucht is de azijnlucht weg.

De gekleurde rijst bewaar ik in lege flessen.

Gekookte pasta kleuren

Gedroogde pasta kleuren met azijn - Mamaliefde

Gedroogde pasta kan je op dezelfde manier als de rijst kleuren met azijn en kleurstof. Je kan pasta ook koken zodat ze zacht worden. Bijvoorbeeld om spaghettiwormen te kleuren. Met de Pasen in aantocht vind je overal tabletten en kleurstof om eieren te verven. Bij de Lidl heb ik vloeibare kleurstof gekocht om eieren te kleuren. Tijdens het koken van de spaghetti had ik de verkeerde kant van de zak vast waardoor de helft op de grond belandde. Natuurlijk kan je dan de pasta weggooien, of je gebruikt het voor een experiment om te kleuren zodat je kind er de volgende dag mee kan spelen. Even laten koken met wat kleurstof en een flinke scheut olie zodat de pasta lekker vettig wordt en niet aan elkaar gaat kleven. Als de pasta gekookt is even afgieten met ijskoud water. Die nacht heb ik het in koud water laten staan zodat je het de volgende dag kan gebruiken voor het spelen. Het had wel iets kleur afgegeven aan het water maar was nog steeds superfel gekleurd.

Op zoek naar gekleurde rijst of pasta? Dit kan je ook eenvoudig zelf kleuren met voedingskleurstof. Handige uitleg om zelf te maken. - Mamaliefde.nl

Laten jullie je kinderen weleens met rijst of pasta spelen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Gekleurde rijst & Pasta; zelf maken / kleuren met voedingskleurstof
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 10 )

 • Ik heb vorig jaar rijst gekleurd. De kinderen spelen hier regelmatig mee. Onze dochter met een theeserviesje. Ze doet dan de rijst in de theepot en schenkt het dan leeg in de kopjes. Voor onze zoon heb ik er steentjes in gedaan (heeft hij zelf gezocht) en hij speelt er dan mee meg de werkvoertuigen. Maccaroni spelen ze ook wel eens mee. Dan krijgen ze lepels en een muffinblok en scheppen maar.

 • Heel leuk! Ik heb het eigenlijk nooit gedaan maar ik denk wel dat ze het leuk zullen vinden.

 • Wat een tof idee en goede uitleg. Dit ga ik ook weer even opslaan, erg leuk voor als m’n zoontje wat ouder is. X, Judith

 • Pingback:Fotoshoot | MMopvrijdag

 • Gisteren met jouw tips pasta gekleurd. De penne in 6 kleuren. Deze door 12 kilo macaroni en farfalle gedaan en het is echt een hele gave uitdagende watertafel geworden. De kinderen in de klas zijn er weg van. Dank je wel!

  • Wat gaaf. Ben nu wel heel erg benieuwd naar een foto.

 • Pingback:DIY Sensory bottles - Mamaliefde

 • Hoi
  Welke kleurstof gebruik je hiervoor? In de tekst staat dat je hier kunt klikken om te bestellen, maar die pagina wordt niet gevonden. Ik heb nu vloeistof van xenos, maar dan worden de kleuren lang niet zo fel

  • Ik gebruik de kleurstof van Americolor. Die vind je onder andere hier

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top