En dan heb ik het over het geheugen van je kinderen. Keer op keer laten ze me verbazen, doordat ze meer weten en kunnen dan je denkt. De blog van vorige week over op vakantie gaan in binnen- of buitenland heeft zeer veel reacties opgeleverd. Waarvan ‘ze onthouden er toch niets van’ een paar keer terug kwam. Misschien niet op de lange termijn, toch zie ik bij mijn eigen kinderen dat ze steeds meer onthouden en het ook kunnen reproduceren.

Lees ook: Geheugen trainen van je kind; het leukste speelgoed, spelletjes en activiteiten om te oefenen

Een aantal voorbeelden;

Om te beginnen met de kinderliedjes. Tekst met een zang of rijm zijn natuurlijk makkelijker te onthouden. Tussen de twee en drie jaar leren ze daarom ook heel snel kinderliedjes mee te zingen. Als eerste de eenvoudige liedjes zoals slaap kindje slaap of poesje mauw met veel herhaling. Gevolgd door de wat ingewikkelde liedjes zoals in de maneschijn en de krokodil. Als je een paar avonden achter elkaar hetzelfde boek voorleest zie je ook al snel dat ze weten hoe het verhaal gaat en daar op inspelen.

Laatst waren we een dagje naar Plopsa Indoor Coevorden, vorig jaar zijn we hier ook al geweest en hebben we de show van Bumba gezien. Zodra onze dochter het theater zag riep ze gelijk heel enthousiast Bumba. Hiermee heeft ze me heel erg verwonderd. Ik wist dat Bumba na vorig jaar een tijdje heel erg favoriet was. Maar dat het zoveel indruk heeft gemaakt…

Ze kent de omgeving ook steeds beter. Ze kent de route naar de peuterspeelzaal, weet waar de speeltuin is of de supermarkt en zelfs de tramhalte kan ze vinden. Gelukkig weet ze ook precies waar ze moet stoppen om op mama te wachten. Scheelt weer een aantal zorgen.

De laatste tijd kan ze ook steeds beter vertellen als ze iets heeft gedaan. Dan zoekt ze bijvoorbeeld ‘s-ochtends vroeg naar oma omdat zij er gisteravond voor het slapen was. Weet ze te vertellen dat ze een ijsje heeft gekregen of een verrassing heeft gemaakt op de peuterspeelzaal voor moederdag. Daar is ze dan ook ontzettend trots op en blijft het herhalen.

Ook baby’s onthouden meer dan je denkt. Vaak is het fysiek iets wat ze tegenhoudt. Zo herkennen ze papa en mama al heel snel, of leren het gebaar ‘dag’ met zwaaien aan te duiden. Vaak duurt het tot ze minimaal 6 of pas 8 maanden zijn voordat ze dit nadoen. Als ze jonger zijn hebben ze echter al door dat dit betekend dat er iemand afscheid neemt.

Zomaar een aantal voorbeelden van momenten dat ik me er over verwonder wat kinderen eigenlijk allemaal precies weten.

Op welk moment heeft jouw kind je versteld doen staan door iets te reproduceren wat je niet had verwacht?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'