Het geheugen is belangrijk, we leren de hele dag door en dan is het fijn als we datgene wat we net geleerd hebben morgen ook nog wel weten. Het geheugen is dus wel iets om te koesteren, om er lief voor te zijn en er goed voor te zorgen. Een goede nachtrust met voldoende slaap bevordert het geheugen, maar deze kan spelenderwijs extra gesterkt worden door kleine activiteiten. En hoe jonger je hiermee begint, hoe langer je plezier mag hebben van je geheugen.

Vroeger, in de tijd dat de computer nog geen groot onderdeel was van ons leven, hadden we dagelijks een moment dat we een beroep deden op ons geheugen. Als je iemand geregeld opbelde wist je het telefoonnummer probleemloos uit je hoofd. Een wachtwoord was ook nog wel te doen, of huisadressen……als wij vroeger op vakantie gingen stuurden we vaak dezelfde mensen thuis een vakantiekaartje en daar hadden we nooit een adresboekje voor nodig, we schreven alles uit ons hoofd op het juiste kaartje. Tegenwoordig is er zoveel vastgelegd in ons mobiel of op een geheugenstick voor de computer of laptop dat we ons eigen geheugen minder nodig hebben en dus ook minder trainen. Echter kunnen we juist met behulp van verschillende soorten spelletjes of activiteiten ons geheugen nog uitstekend trainen.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen voor kinderen; van bordspelen tot kaartspelen

Eerste geheugenspel met woordjes

Een kaartspel om het geheugen te trainen, de concentratie te oefenen en goed leren te waarnemen. Vanaf 3 jaar.

Deze vind je hier.

 

 

 

 

Picture LOTTO

Draai de tegel om en probeer hem te vinden op je Lotto-bord. Heb jij als eerste een rij van 5 symbolen gevonden op je eigen bord dan ben jij de winnaar! Vanaf 3 jaar.

Deze vind je hier.

 

 

 

Kwartetspel

Een kwartetspel om paren bij elkaar te sprokkelen. Wie had welk plaatje ook alweer en heb ik die nu wel of niet nodig? Voor jonge leeftijd al geschikt, want door de plaatjes hoef je nog niet te kunnen lezen.

Deze vind je hier.

 

Memoryspel

Draai twee kaarten om als je aan de beurt bent, als deze twee kaarten overeenkomen mag je ze houden en nogmaals twee kaarten pakken. De speler die aan het eind van het spel de meeste paren heeft, is de winnaar. Vanaf 3 jaar.

Deze vind je hier.

Knibbel Knabbel Knuisje

Wie verzamelt als eerste vier verschillend gekleurde snoepjes? Net als in het sprookje proberen Hans en Grietje in het spel Knibbel Knabbel Knuisje het lekkers van het huis te pakken zonder dat de Boze Heks dit merkt. Sommige snoepjes kun je zomaar pakken. Maar pas op! Pak je het verkeerde snoepje, dan komt ze naar buiten en moet je het snoepje weer terugplaatsen op het huisje. Onthoud goed welke snoepjes je wel of niet kunt pakken! De eerste speler die de vier verschillend gekleurde snoepjes heeft verzameld, is de winnaar! Vanaf 4 jaar.

Deze vind je hier<