Geen Sinterklaascadeautjes geven?

Je kan de tv niet aanzetten, radio aanzetten of online een nieuwssite bezoeken of je hoort en ziet over de plastic soep. Minimaliseren en consuminderen is groter dan ooit. Op Facebook zit ik in een groep en soms zie ik daar berichten voorbij komen dat ik me afvraag of mensen niet iets te ver gaan daarin. Maar ieder zijn ding en als je daar gelukkig van wordt vooral doen! Met de komst van de feestdagen hoor en lees ik van steeds meer ouders dat ze bewust keuzes maken. De vraag is alleen hoe ver ga je daar in?

Lees ook: 10 praktische tips om te minimaliseren met je gezin
Lees ook: Wel of geen cadeautjes kopen voor Sinterklaas

Minimaliseren qua cadeautjes

Ik begrijp het helemaal als je zelf probeert terughoudend te zijn qua cadeautjes en daar bewust keuzes in te maken. En dat je verzoekt aan familie om niet teveel te kopen of voorstelt om dat zelf te kopen namens hen. Dat je bijvoorbeeld kiest voor de zogenaamde 4 cadeautjesregel waarbij je onder andere iets nuttigs, iets leuks, iets leerzaams en iets te lezen geeft. Of juist liever voor een ‘herinnering’ zoals kaartjes voor een theater, een abonnement voor de dierentuin of een museumjaarkaart.

Eigenlijk zijn het twee uitersten, want hier recht tegenover staat de populaire trend van het unboxing speelgoed wat draait om het verzamelen en het uitpakken van tig lagen met plastic en verpakkingsmateriaal. En dat terwijl er gesproken wordt over een verbod van gebruiksvoorwerpen zoals plastic vorkjes, lolliestokjes en ballonstokjes.

Geen cadeautjes

Echter kwam ik ook het verhaal tegen van een gastouder die het verzoek had gekregen van meerdere vraagouders om geen cadeautjes te kopen voor de kinderen. Daar zet ik dan toch wel mijn vraagtekens bij. Tenminste, als het gaat om religieuze redenen kan ik het begrijpen dat ze liever geen Sinterklaas of Kerst vieren. Maar dit was omdat het anders ‘teveel’ zou worden voor je kind. Waar hebben we het nu over? Een gastouder die probeert om een leuk feest te organiseren voor de kinderen, iedereen krijgt een cadeautje en twee kinderen niet omdat hun ouders dat niet willen? Ergens vind ik het zelfs wel een beetje ondankbaar. Ben je bang bent dat je kind overprikkeld wordt, kan je er altijd voor kiezen om een beperkt assortiment aan te bieden en de rest weg te zetten. Of het cadeautje achter te houden en al dan niet door te geven. Maar geen cadeautje? Wat moet je kind dan wel niet denken? Dat het niet lief is geweest? Nu weet ik niet hoe oud de betreffende kindjes zijn, als baby zullen ze er nog niet heel veel van meekrijgen maar als ze ouder worden zeker wel. En hoe doe je het dan op de basisschool? Als de hele klas een cadeautje krijgt van de Sint; ga je dan ook vragen of de school geen cadeautje koopt voor jouw kind?

Hoe ver ga jij als het gaat om hoeveelheden Sinterklaascadeautjes?

Sinterklaascadeautjes stockphoto from Shutterstock / hans.slegers

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Geen Sinterklaascadeautjes voor je kind?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 2 )

  • Ik las ooit hier op je blog over de 4 cadeautjes regel, en dat hanteren we thuis bij het vieren van Sint. Opa en oma maken er hun eigen feestje van en kiezen zelf wat en hoeveel ze geven als we daar zijn met de feestdagen, maar die doen gelukkig ook niet aan overdaad. En peuter is dolblij.

  • Hoi! Wat een goede tip G.T. 4 cadeautjes is best een goed idee. Nu nog geschikte cadeau’s vinden. Tijdens mijn zoektocht bij de grote webwinkels kwam vond ik via google deze website. http://www.speelgoedaanbiedingen.online. Alles makkelijk bij elkaar. Misschien een tip voor anderen die nog speelgoed moeten inkopen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top