Waarom ik niets heb met Halloween

Als je boodschappen gaat doen kom je er niet meer onderuit; binnenkort is het Halloween. Een Amerikaanse traditie dat heel ver teruggaat in de tijd. De wortels stammen uit de Rooms-Katholieke kerk. Met de migratie van vele gelovige Engelsen en Ieren naar Amerika waaide ook dit feest over. Die in de loop der tijd steeds populairder werd. Heksen en geesten hebben tenslotte altijd veel tot de verbeelding gespeeld, denk maar eens aan de heksenjachten bij Salem. Zoals dat gaat bij veel tradities werd het steeds groter en commerciëler. Halloween is de reden om grote feesten te geven vol overdadig snoepen, verkleden en muziek. De huizen worden compleet gerestyled en ingericht als spookhuizen; zoek maar eens op Youtube op Halloween House Light Show. Natuurlijk waait dat weer over naar Nederland. Nu heb ik niets tegen Amerikaanse tradities, integendeel de Babyshower vind ik helemaal geweldig en de pompoenen vind ik ook wel ok als herfstdecoratie. Maar Halloween is iets waar ik niets mee heb. Ik hou het voorlopig op de herfstdecoratie en bereidt me alvast voor op Sinterklaas en Kerst.

Allerheiligen

De Katholieke Kerk kent al sinds de eerste jaren van het Christendom vele martelaren. Martelaar was de bijzondere eretitel voor degenen die gedurende de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk hun trouw aan het christelijke geloof met de dood moest bekopen. Deze martelaren werden oorspronkelijk in een gezamenlijke herdenking van alle martelaren vereerd, maar Gregorius III veranderde in 732 het martelarenfeest in Allerheiligen.

Niet alleen martelaren, maar ook heiligen, dit zijn gelovigen die door hun leven een bijzonder getuigenis hebben afgelegd van hun geloof in Christus, worden dan herdacht. In  844 werd de oorspronkelijke datum (van 13 mei)  veranderd in 1 november (begindag van de winterperiode volgens de regel van Benedictus) en werd het een herdenking van alle heiligen – benoemden en onbenoemden – die geen eigen feestdag of gedachtenis hebben. Een paar eeuwen zelfs tot aan 837 toen Paus Gregorius IV de herdenking van de overleden verplaatste van mei naar 1 november zodat dit samenviel met het Keltische feest Samhain dat gevierd werd door veel Ieren, Engelsen en Schotten.

Niet vanwege religieuze redenen

Nu moet je niet denken dat ik puur vanwege religieuze redenen tegen het vieren van Halloween ben. Voor mij geen argumenten dat het een heidens feest is en dat je door dit te vieren de duivel eert en je niet moet spotten met geesten omdat ze echt bestaan. Ja, ik ben Rooms-Katholiek opgevoed en wil mijn kinderen ook die traditie meegeven. Maar dat is niet de hoofdreden.

Sterker nog, ik ben ook niet tegen Halloween, het is alleen niets voor mij. De nacht van 31 oktober op 1 november draait voor mij nog altijd om Allerheiligen. Het is een moment om stil te staan bij de doden die van ons zijn heen gegaan. Het moment waarop de kerk ook de kruisjes uitdeelt van de overledenen die dat jaar vanuit de kerk begraven zijn. Een aantal jaar geleden heb ik tijdens die viering het kruisje van mijn overleden vader opgehaald. Niet echt een moment om met snoep langs de deuren te gaan om te roepen Trick or Treat.

Trick or Treat

In de wijk waar we nu al een paar jaar wonen staan er ieder jaar met Halloween steeds meer kinderen (al dan niet met ouders) voor de deur. En ja, ik zal ze niet met lege handen weg sturen. Dat is mijn eer te na. Dat ik ergens niets mee heb wil niet zeggen dat ik er niet aan mee wil werken. Het is ook een stukje gastvrijheid en open staan voor andere culturen en gebruiken.

Ik zal ook wel mijn best doen om er iets van te maken. Heb ook al een zakje met spinnetjes gekocht waar de kinderen graag mee spelen. Zodat ze hier nu al laagdrempelig mee kunnen kennismaken. En we ze als ze ouder zijn kunnen uitleggen hoe of wat. Want gelukkig is dit niet alleen mijn mening, maar denkt manlief er precies hetzelfde over. Echter, als de kinderen ouder zijn en ze dit ook graag willen doen zal ik het ze niet verbieden. Wel zal ik ze als alternatief Sint Maarten voorleggen, een Nederlandse traditie waarbij je ook langs de deuren gaat en thuis komt met bergen snoepgoed.

Naar pretparken

Net zoals ons huis niet aangekleed zal worden in Halloween stijl, op die paar spinnen na. Voel ik ook niet de behoefte om speciaal hiervoor naar een attractiepark te gaan dat is aangekleed in Halloweenstijl. Het spookhuis vond ik al niets, en onze dochter vond de heksenkostuums die in vol ornaat in de winkel te zien waren al eng genoeg. Daar deinste ze enorm voor terug. Voor hun is het dus ook niet nodig, is ook niet dat ze iets zullen missen.

Update (2018)

We zijn nu een aantal jaren verder en de kinderen zijn een stuk ouder geworden. Ik merk dat zij heel erg meegenomen worden in het Halloween thema. Ze vinden het heerlijk om ‘griezelige’ filmpjes te kijken op netflix, vinden het heerlijk om een pompoen uit te snijden  zodat je er een lichtje in kan plaatsen (wat voor mij ook heel goed binnen het herfst thema past) en toen ik laatst een skelettentrui zag liggen en een superlief zwart rokje met zwarte katten en roze accenten kon ik het niet laten liggen en vonden de kinderen dit helemaal geweldig en begonnen gelijk over wanneer het Halloween was. Nog steeds is Halloween niet zozeer mijn ding, maar als zij het wel interessant vinden wie ben ik dan?

Doen jullie thuis iets met Halloween?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 8 )

  • Leuk, ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

 • Wij doen ook niets met Halloween. Soms het ik het gevoel dat Nederland steeds Amerikaanser wordt. En ik heb niets tegen die cultuur hoor (sterker nog, ik vind de Amerikaanse cultuur erg interessant) maar ik vind Nederlandse tradities leuker. Sinterklaas, Sint Maarten… ik zou het zo jammer vinden als dat verdwijnt en dat we Trick or Treat en de Kerstman krijgen. Mijn persoonlijke voorkeur.

  Allerheiligen ken ik niet echt, ik ben gereformeerd opgegroeid. Maar mijn schoonfamilie is Rooms en die hebben er wel iets mee. Dus geef mij maar allerheiligen in plaats van Halloween.

  • Sint maarten kent niet iedereen meer en ik hoor steeds vaker, ook van ouders met jonge kinderen dat ze sinterklaas niets vinden en nu al bezig zijn met kerst. Vind dat zo jammer. Snap dat het er niet leuker op wordt met al die discussies maar toch.

 • Nee hier ook totaal geen behoefte aan, nu is Riana niet thuis die dag maar ik zal voor de zekerheid iets in huis hebben indien er kinderen langs de deur komen, dat is alles wat ik eraan doe.

 • Ik heb ook niks met halloween, wij wonen dichtbij Duitsland en daar is het toch wel erg grootst vergeleken met hier. Huizen versieren etc. Maar doe mij maar gewoon sinterklaas haha liefs

 • Ik heb er ook niets mee, ik vroeg me laatst al af wat de achtergrond van het Halloween is. Leuk dat ik dat nu weet 🙂 En wat een contrast met Allerheiligen. Hier in omgeving Groningen leeft Sint Maarten juist wel, we hebben immers de Martini toren, maar nog geen Halloween kinderen gezien. Wie weet dit jaar!

 • Lampjes op mijn New York klok, maar dat is dan ook het enige. Ik zou dan eerder nog Samhain vieren denk ik.
  Verder hebben wij inderdaad al Sint Maarten voor al het snoep en dat vind ik wel weer even genoeg voordat Sint en Kerst voor de deur staan.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top