Als je boodschappen gaat doen kom je er niet meer onderuit; binnenkort is het Halloween. Een Amerikaanse traditie dat heel ver teruggaat in de tijd. De wortels stammen uit de Rooms-Katholieke kerk. Met de migratie van vele gelovige Engelsen en Ieren naar Amerika waaide ook dit feest over. Die in de loop der tijd steeds populairder werd. Heksen en geesten hebben tenslotte altijd veel tot de verbeelding gespeeld, denk maar eens aan de heksenjachten bij Salem. Zoals dat gaat bij veel tradities werd het steeds groter en commerciëler. Halloween is de reden om grote feesten te geven vol overdadig snoepen, verkleden en muziek. De huizen worden compleet gerestyled en ingericht als spookhuizen; zoek maar eens op Youtube op Halloween House Light Show. Natuurlijk waait dat weer over naar Nederland. Nu heb ik niets tegen Amerikaanse tradities, integendeel de Babyshower vind ik helemaal geweldig en de pompoenen vind ik ook wel ok als herfstdecoratie. Maar Halloween is iets waar ik niets mee heb. Ik hou het voorlopig op de herfstdecoratie en bereidt me alvast voor op Sinterklaas en Kerst.

Lees ook: Thema Halloween; knutselen, decoratie, voorbeelden en inspiratie

Allerheiligen

De Katholieke Kerk kent al sinds de eerste jaren van het Christendom vele martelaren. Martelaar was de bijzondere eretitel voor degenen die gedurende de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk hun trouw aan het christelijke geloof met de dood moest bekopen. Deze martelaren werden oorspronkelijk in een gezamenlijke herdenking van alle martelaren vereerd, maar Gregorius III veranderde in 732 het martelarenfeest in Allerheiligen.

Niet alleen martelaren, maar ook heiligen, dit zijn gelovigen die door hun leven een bijzonder getuigenis hebben afgelegd van hun geloof in Christus, worden dan herdacht. In  844 werd de oorspronkelijke datum (van 13 mei)  veranderd in 1 november (begindag van de winterperiode volgens de regel van Benedictus) en werd het een herdenking van alle heiligen – benoemden en onbenoemden – die geen eigen feestdag of gedachtenis hebben. Een paar eeuwen zelfs tot aan 837 toen Paus Gregorius IV de herdenking van de overleden verplaatste van mei naar 1 november zodat dit samenviel met het Keltische feest Samhain dat gevierd werd door veel Ieren, Engelsen en Schotten.

Niet vanwege religieuze redenen

Nu moet je niet denken dat ik puur vanwege religieuze redenen tegen het vieren van Halloween ben. Voor mij geen argumenten dat het een heidens feest is en dat je door dit te vieren de duivel eert en je niet moet spotten met geesten omdat ze echt bestaan. Ja, ik ben Rooms-Katholiek opgevoed en wil mijn kinderen ook die traditie meegeven. Maar dat is niet de hoofdreden.

Sterker nog, ik ben ook niet tegen Halloween, het is alleen niets voor mij. De nacht van 31 oktober op 1 november draait voor mij nog altijd om Allerheiligen. Het is een moment om stil te staan bij de doden die van ons zijn heen gegaan. Het moment waarop de kerk ook de kruisjes uitdeelt van de overledenen die dat jaar vanuit de kerk begraven zijn. Een aantal jaar geleden heb ik tijdens die viering het kruisje van mijn overleden vader opgehaald. Niet echt een moment om met snoep langs de deuren te gaan om te roepen Trick or Treat.

Trick or Treat

In de wijk waar we nu al een paar jaar wonen staan er ieder jaar met Halloween steeds meer kinderen (al dan niet met ouders) voor de deur. En ja, ik zal ze niet met lege handen weg sturen. Dat is mijn eer te na. Dat ik ergens niets mee heb wil niet zeggen dat ik er niet aan mee wil werken. Het is ook een stukje gastvrijheid en open staan voor andere culturen en gebruiken.

Ik zal ook wel mijn best doen om er iets van te maken. Heb ook al een zakje met spinnetjes gekocht waar de kinderen graag mee spelen. Zodat ze hier nu al laagdrempelig mee kunnen kennismaken. En we ze als ze ouder zijn kunnen uitleggen hoe of wat. Want gelukkig is dit niet alleen mijn mening, maar denkt manlief er precies hetzelfde over. Echter, als de kinderen ouder zijn en ze dit ook graag willen doen zal ik het ze niet verbieden. Wel zal ik ze als alternatief Sint Maarten voorleggen, een Nederlandse traditie waarbij je ook langs de deuren gaat en thuis komt met bergen snoepgoed.

Naar pretparken

Net zoals ons huis niet aangekleed zal worden in Halloween stijl, op die paar spinnen na. Voel ik ook niet de behoefte om speciaal hiervoor naar een attractiepark te gaan dat is aangekleed in Halloweenstijl. Het spookhuis vond ik al niets, en onze dochter vond de heksenkostuums die in vol ornaat in de winkel te zien waren al eng genoeg. Daar deinste ze enorm voor terug. Voor hun is het dus ook niet nodig, is ook niet dat ze iets zullen missen.

Update (2018)

We zijn nu een aantal jaren verder en de kinderen zijn een stuk ouder geworden. Ik merk dat zij heel erg meegenomen worden in het Halloween thema. Ze vinden het heerlijk om ‘griezelige’ filmpjes te kijken op netflix, vinden het heerlijk om een pompoen uit te snijden  zodat je er een lichtje in kan plaatsen (wat voor mij ook heel goed binnen het herfst thema past) en toen ik laatst een skelettentrui zag liggen en een superlief zwart rokje met zwarte katten en roze accenten kon ik het niet laten liggen en vonden de kinderen dit helemaal geweldig en begonnen gelijk over wanneer het Halloween was. Nog steeds is Halloween niet zozeer mijn ding, maar als zij het wel interessant vinden wie ben ik dan?

Doen jullie thuis iets met Halloween?

Lees ook: Griezelfilms Halloween
Lees ook: Halloween Trick or treat
Lees ook: Halloween hapjes
Lees ook: Halloween uitjes; ook met kinderen!
Lees ook: Halloweeen Koningin Julianatoren