Nog een maand en dan is onze dreumes geen dreumes meer, maar een heuse peuter. Tijd dus voor een overzichtje van mooie eigenschappen die waarschijnlijk heel herkenbaar zijn voor andere ouders van een dreumes. Van die grappige karaktertrekjes waar je later weemoedig aan gaat terug denken.

De drama queen

Of het nu een jongen of een meisje is; drama queen spelen kunnen ze als de beste. Als iets niet gaat zoals zij dat voor ogen hebben is het een groot drama. Er wordt dan op de tafel geslagen, ze laten zich vallen op de grond. Maakt niet uit waar ze op dat moment zijn. En er komen zelfs, alsof op commando, tranen tevoorschijn in de ooghoeken. Acteurs zullen er jaloers op zijn. En dan die sirene die er bij klinkt, het brandalarm is er niets bij. Alsof de hele wijk moet weten dat er brand is.

Wisselende stemmingen

Net zo snel als die tranen tevoorschijn komen kunnen ze echter weer van humeur wisselen. Zodra ze hun zin krijgen en je ze oppakt of probeert af te leiden is het al klaar. Tranen zijn weg en er zit weer een glimlach op hun gezicht. Maakt niet uit waar je ze mee afleidt. Echt alsof het het ene moment regent en onweert en het volgende moment er een stralende zon schijnt. De hardste schaterlachsalvo’s klinken dan door de woonkamer.

Papegaaien

Kinderen leren natuurlijk heel veel door te imiteren. Wat dat betreft zijn het echt papegaaien; ieder woordje blijven ze herhalen tot ze het zich eigen hebben gemaakt. En dat geldt trouwens niet alleen voor de taalontwikkeling, maar ook in het gedrag. Ze doen graag na wat jij doet; of jij nu dansend door de kamer gaat of heel hard de deur dicht slaat; ze doen het allemaal na.

Die die

Dreumesen weten precies wat ze willen, maar nog niet altijd hoe het heet. Dus dan is het die, die, en wijst er een dwingend vingertje in een bepaalde richting van datgene wat ze op dat moment in hun hoofd hebben zitten dat ze moeten hebben. En nee, het is ook dat; en niet datgene wat er naast staat. Dan heb je gelijk weer je drama queen terug.

Het echte knuffelen en kusjes geven

Peuters kunnen nog wel kusjes geven, maar het wordt steeds minder. Ze worden groter en eigenwijzer. Bepalen zelf wanneer ze dat wel of niet willen. Ze kunnen heerlijk bij je op de bank kruipen, om naast je een boekje te gaan lezen. Of heel lief zwaaien en weltrusten zeggen als ze naar bed gaan. Met knuffels lopen ze de halve dag om de arm. Maar oh wee als je er om vraagt.

Ook

Ze kunnen zo bang zijn dat ze tekort komen. Alles wat jij hebt willen zij ‘ook’. Of dat nu is wat er op je bord ligt; is natuurlijk veel lekkerder dan wat er op hun eigen bord ligt. Zelfs al is dat precies hetzelfde. Of als je even weggaat. Stel je voor dat je even naar de gang gaat, ze wijken geen halve meter van je benen af en zodra je ook maar kijkt naar je jas willen ze ‘ook’ naar buiten. Want o wee als je iets mist.

Ze denken dat ze alles kunnen

Als dreumes worden ze steeds mobieler, ze leren te lopen en dan is het hek van de dam. Ze denken gelijk dat ze alles kunnen, dan is je kind opeens op de tafel geklommen of halverwege de trap. Ook willen ze het liefste zichzelf uitkleden, als je naar buiten gaat help je door met de jas of schoenen aan komen te zetten. En tja, als dreumes ben je natuurlijk erg groot en dan wil je niet meer in de buggy!

Ze gaan alle kanten op, behalve de kant waar jij heen wilt

In het verlengde van het niet meer in de buggy willen zitten; behalve als grote zus daar in wilt. Dan is het opeens van hun en mag er niemand anders in. Is dat ze alle kanten op rennen, behalve de kant waar jij graag heen wilt. Het maakt niet uit wat je vraagt, dreigt of smeekt de andere kant is altijd aantrekkelijker.

Willen graag helpen

Wat ik ook zo ontzettend lief aan ze vind is dat ze zo ontzettend behulpzaam kunnen zijn. Als je gaat stofzuigen willen ze helpen door de slang vast te houden. Als je gaat vegen lopen ze continu door je stofberg heen, het liefste met een eigen bezem. Ze vinden het geweldig om de tafel te mogen poetsen met een doekje. Of stoppen hun speelgoed netjes in de vaatwasser (altijd even controleren voor je hem aanzet).

Wat is typisch gedrag van jouw dreumes?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'