Gastouderopvang vs kinderopvang - Mamaliefde

Gastouderopvang vs. Kinderopvang

De laatste tijd zie ik regelmatig vragen voorbij komen over de keuze tussen gastouderopvang en kinderopvang. Voordat ik ga vertellen over mijn mening over gastouderopvang en kinderopvang is het handig om te weten dat mijn mening voor een deel, een heel groot deel, gekleurd is.

Tijdens mijn studie ben ik begonnen met het werken als invalkracht in de kinderopvang en buitenschoolse opvang tot ik aan de slag ging als pedagoog bij een kindercentrum en daar na de eerste zwangerschap ben ontslagen. Ik heb dus aardig wat kinderdagverblijven van binnen gezien; van kleinschalige particuliere locaties tot vestigingen die onderdeel zijn van een grote landelijke organisatie. Van kinderdagverblijven in buurten zoals de Schilderswijk waar het normaal is dat kinderen van 1 geen brood eten, maar gewend zijn om te leven op chips en water en je als kind een uitbrander krijgt als je niet voor jezelf bent opgekomen door een ander een mep te verkopen tot luxe locaties waar er Engels werd gesproken en je als invalkracht niemand mocht aanspreken omdat het ambassaddeurskindjes en kinderen van ministers waren.

Zelf hoefde ik tijdens mijn zwangerschap niet lang na te denken. Nadat mijn moeder hoorde dat ik zwanger was bood ze meteen aan om de opvang te doen. Dit liep een beetje anders omdat twee maanden later bleek dat mijn zusje ook zwanger was. Gelukkig had ze de opleiding om als gastouder aan de slag te gaan, en konden beide kinderen naar oma. Gedurende drie maanden, nog voordat bekend werd dat ze Parkinson had. En nu, werk ik zelf als gastouder. Drie dagen in de week. Ik zal mijn best doen toch zo objectief mogelijk te blijven. Voor alles geldt natuurlijk dat er altijd uitzonderingen zijn; iedere locatie en gastouder gaat natuurlijk anders aan de slag. Kies dus vooral waar je je zelf prettig bij voelt.

Kinderopvang

Bij een kinderopvang is er altijd iemand aanwezig. Mocht er iets gebeuren, ziekte van een medewerker of wat anders wordt er voor vervanging gezorgd. Een collega die een extra dienst draait of een invalkracht, vanuit een interne pool of via een uitzendbureau.

De kinderen draaien in een vaste groep, iedere dag zijn er dezelfde kinderen. Hierdoor leren ze sociale contacten te leggen en samen te spelen en delen. In een groepsproces leren ze andere vaardigheden

Veel kinderdagverblijven hebben de beschikking over een pedagoog. In voorkomende situaties kan hier op teruggevallen worden voor extra begeleiding.

In een kinderdagverblijf kan er een stagiaire rondlopen die klusjes zoals het snijden van fruit of wat schoonmaakklusjes kan overnemen van de vaste medewerker. Deze is namelijk altijd boventallig. Maar zal ook meer tijd kosten vanwege de opdrachten die afgetekend moeten worden en de begeleidingsgesprekken.

Naast de verzorging voor de kinderopvang hebben pedagogisch medewerkers extra taken zoals het ontwikkelen van nieuwe thema’s, de vaatwas, schoonmaak van de ruimte, schrijven van kindportretten etc. Dit gaat ten koste van de tijd die er voor de verzorging van de kinderen.

Zodra je kindje koorts heeft of huileriger is dan normaal zal je als ouder gebeld worden om je kind op te halen.

Als er geld voor is zal er bij een kinderdagverblijf sneller extra activiteiten georganiseerd worden zoals uitstapjes naar een bibliotheek of een groot Sinterklaasfeest.

Kinderdagverblijven hebben momenteel veel moeite om rond te komen en zullen veel besparen. Er zijn wettelijke eisen rondom de personele bezetting op een groep. Jongere krachten met een tijdelijk contract zijn over het algemeen goedkoper.

Voor het ophalen en wegbrengen zijn er bepaalde uren. Later brengen of eerder ophalen is over het algemeen niet mogelijk vanwege het groepsproces.

Gastouderopvang

Het huis waar de gastouder in opvangt moet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, waar er door de GGD op wordt toegezien. Net zo veilig als een kinderdagverblijf.

Bij een gastouderopvang is er altijd dezelfde persoon die je kind opvangt. Die je kindje door en door kent. Bij een griepje zal de gastouder waarschijnlijk gewoon doorwerken, geen werken is geen inkomen. Als er iets meer aan de hand is kan er last minute afgezegd worden. Dit geldt ook voor vakanties, met het verschil dat de afwezigheid dan vooraf bekend is.

Bij kinderopvang betaal je alleen de uren die je afneemt. Vaak is er ook sprake van een lagere uurprijs, en lagere vergoeding vanuit de kinderopvangtoeslag. Gastouderopvang kan vele honderden euro’s schelen per maand.

Een gastouder heeft soms eigen kinderen. De gastkinderen worden opgenomen in het normale dagritme in een huiselijke situatie. Er is meer aandacht voor het individuele kind. Waardoor het dagritme hier ook op aangepast kan worden, er zijn geen vaste slaaptijden en meer tijd om te spelen. Als een kindje wat moeilijker eet, is er meer aandacht voor. Als er niet veel kinderen zijn zal het ook gewoon mee gaan naar de bibliotheek en speel-o-theek etc.

Een gastouder is over het algemeen flexibeler. In goed overleg is het over het algemeen geen probleem als het kind een keertje eerder of later gebracht of gehaald wordt of er een dagje gewisseld moet worden.

De ondersteuning in de vorm van trainingen of intervisie bij een gastouder verschilt per gastouderbureau. Het ene gastouderbureau doet veel aan training en begeleiding, dit kan per kinderdagverblijf ook zeer verschillen. Dit gebeurt altijd plaats buiten de werkuren.

Een gastouder heeft minder kinderen dus kan over het algemeen iets makkelijker naar buiten gaan.

Een gastouder staat er in principe alleen voor overdag, een achterwacht is wel verplicht.

Gaat jouw kindje naar een kinderdagverblijf of gastouderopvang? Waar zou je voorkeur naar uit gaan?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 11 )

 • Ik heb zelf lang op kinderdagverblijf gewerkt, en heb bewust besloten om mijn kinderen naar een gastouder te doen ipv KDV. Ik weet hoe het er aan toe gaat en gun mijn kinderen meer persoonlijke aandacht!

 • Mijn zoontje heeft nog nooit opvang nodig gehad. Als het al nodig was dan ving familie of vrienden het op, of tegenwoordig mijn vriend. Maar nu ik waarschijnlijk weer terug naar school moet ben ik aan het rondkijken voor gastouderopvang. Ze zijn toch flexibeler met de uren en ik vind het prettiger dat mijn zoontje in huiselijk sfeer en zelfs eventueel in eigen huis opgevangen kan worden. Geen gedoe met drukke groepen maar gewoon rust. En zoals ik al zei flexibeler, mocht mijn vriend hem kunnen opvangen dan is dat geen probleem, mocht ik eerder beginnen of later thuis zijn door bijvoorbeeld het ov dan is dat ook te regelen.

 • Heb totaal geen ervaring met gastouderschap.. Weet niet wat ik zou willen!

 • Mijn kinderen hebben het beiden heel erg naar hun zin (gehad voor de oudste) op het kdv. Heerlijk altijd veel vriendjes en vriendinnetjes. A heeft er zelfs echte vriendschappen aan over gehouden. Zelfs met meiden bij wie ze niet eens op school zit!

  • Dat is wel fijn dat die contacten blijven.

 • Volgens mij staat of valt alles met de juf/leidster/gastouder voor de groep. Als die je kind begrijpt en het klikt, dan is het al bijna helemaal goed. Bij een gastouder heb je daar wat meer over te zeggen/kiezen, bij het kdv (de twee oudste kinderen hebben daar gezeten) is het maar wie er is en welke invalster er komt.
  De andere kindjes heb je ook niet voor het kiezen natuurlijk, maar hopelijk kan de gastouder wat sturen als het minder klikt.

  Jongste kon bij mij thuis bijven, ging wel naar de peuterspeelzaal. En wát een superjuf had hij daar… nog nooit zo’n kindvriendelijk, begrijpend, goedhartig mens gezien (in een werksituatie..)

 • Een paar jaar geleden hebben we het overwogen en toen hadden we een hele leuke gastouder gevonden met best veel kinderen (dat vonden wij prettig, omdat onze dochter enig kind is). Dus dat was eigenlijk een tussenvorm. Gelukkig hoefde het uiteindelijk niet door ons werk wat flexibele in te delen. Kan zijn dat ik haar straks (ze is 3,5) wel naar de BSO stuur, ook omdat ze dan wat te spelen heeft.

  • Fijn dat jullie het zo samen redden. Gaat ze ook niet naar de peuterspeelzaal?

 • Goed artikel, wel jammer dat je maar 1 kant van de gastouderopvang belicht, er is ook nog de kant van gastouder aan huis/nanny. Die verschilt maar een klein beetje. Maar is wel een veel gekozen vorm door ouders, zeker met meer kindjes.

  • Er zijn inderdaad meer vormen van gastouderopvang. Behalve in de inleiding waar het gaat over mijn persoonlijke situatie wordt er geen onderscheid gemaakt. Voor beide vormen geldt dezelfde wetgeving en eigenschappen van een gastouder.

 • Mijn 2 zoons gaan naar een gastouder, omdat het veel goedkoper is en ik vind het ook veel persoonlijker

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top