Nog een paar dagen en dan is het zover. Hebben jullie de boodschappen al gedaan? En de keuze doorgehakt? Wordt het steengrillen, fondueën, hip pizza’s bakken of toch ‘ouderwets’ gourmetten? Je bent in ieder geval niet de enige als je kiest voor gourmetten, maar liefst 46% van de Nederlanders kiest daarvoor met Kerst, maar ook Sinterklaas of Pasen. En dat snap ik wel; fun-cooking heeft zo zijn voordelen. Zo hoef je geen rekening te houden met de wensen van iedereen, nadat de inkopen zijn gedaan. Houd je niet van vlees, dan kan je voor de vegetarische opties gaan etc. Iedereen kan zelf zijn eigen maaltijd samenstellen. Daarnaast creëer je sfeer aan tafel, je hoeft niet te wachten tot het eten wordt geserveerd en mist de gastvrouw of -heer, omdat er in de keuken van alles gedaan moet worden, en je hebt een gespreksonderwerp zodat er geen ongemakkelijke stiltes vallen. Of ‘gevaarlijke’ onderwerpen die binnen de familie gevoelig liggen.  Nu vind ik het wel altijd leuk om zo gezellig met zijn allen aan tafel te gaan zitten en samen te koken. Bij voorkeur op de steengrill, dat gaat iets sneller en hoef je minder lang te wachten. De kinderen vinden de pizzarette helemaal geweldig. Het voordeel is dat we een 3-in-1 hebben zodat er ook gegrild kan worden. Maar wat is nu geschikt qua fun cooking? Wat maakt het nu toch nét een beetje meer?

Gourmetten

Een echte klassieker is om te gaan gourmetten. Gourmetten doen we al sinds de jaren tachtig, en is nog altijd populair. En kinderen vinden het supergezellig: iedereen z’n eigen pannetje, een tafel vol hapjes, om vervolgens allerlei gerechtjes naar eigen smaak te maken. Met diverse bijgerechten. Waarbij je natuurlijk wel moet opletten dat je niet al vol zit voordat het vlees gevaar is ;-) Zeker voor de kinderen. Gourmetten kan met een combinatie van vlees, vis en groenten.

Een gourmetstel bestaat uit één of twee bakplaten waarop iedereen z’n hapjes bereidt. Een gourmetstel wordt geleverd met meerdere pannetjes en heeft een platte, geribbelde of stenen plaat of een combinatie van deze. De geribbelde bakplaat zorgt voor de strepen op je vlees of groente. Bij een platte bakplaat hoef je vaak geen olie te gebruiken. Voor gourmetten kun je vlees gebruiken, maar vegetarisch gourmetten kan ook heel makkelijk door groente te grillen.

Gourmetstellen vind je hier.

Lees ook: Goedkoop gourmetten; 10 tips en recepten voor een betaalbare en toch een gezellige avond!
Lees ook: Gourmetten met kinderen; recepten en ideeën ook voor baby’s, vegetarisch, bijgerechten of kinderfeestje

Grillplaat

Geen zin in ieder zijn eigen pannetje? Ga dan voor een bakplaat waar je de diverse recepten op kan bakken. Het voordeel is vaak dat dit wat sneller gaat dan in een gourmetstel. En na afloop heb je minder afwas ;-)

Tepanyaki

Een nieuwe keukentrend sinds de opkomst van de Japanse keuken is de Japanse Teppanyaki. Dit betekent ijzeren plaat en is in tegenstelling tot de grillplaat helemaal vlak.

Steengrill

Bij een steengrill bak je op de steen, vaak bestrooid met zout zodat het vlees een fijne smaak krijgt en waardoor je geen vet hoeft te gebruiken. Met een steengrill kun je vetvrij vlees, vis of groenten grillen. Dit komt doordat je geen boter of olie nodig hebt om te steengrillen. Supergezond grillen dus! Meestal kun je met een steengrill ook racletten door je pannetje onder de steen te plaatsen en van bovenaf kaas te grillen. Ideaal voor minicheeseburgers.

Zoutsteen

Naast de steengrill is er nu ook de zoutsteen om op te grillen. Een nieuwe en unieke manier om vlees, vis en groentes te bakken en te garen. De natuurlijke roze zoutsteen uit het Himalayagebergte, geeft een ongeziene, subtiele zoutsmaak af en zorgt ook voor extra zachte en zachte en subtiele smaakvolle structuren van vis of vlees. Na afloop is afspoelen onder koud, stromend water voldoende. Dankzij de antibacteriële eigenschap van zout is er geen detergent nodig.

Zoutsteen vind je hier.

Grillplaten zijn er in verschillende afmetingen, van wat kleiner tot meterslang. Ideaal als je met een grote groep bent. Dan kan iedereen er gewoon bij en hoef je niet met meerdere toestellen te werken. Bak- en grillplaten gebruik je om op tafel mee te gourmetten. Grillplaten geven het eten een kenmerkend grillrandje door het geribbelde oppervlak en met bakplaten bak je gemakkelijk vlees, vis, of groenten. Er zijn zelfs grillplaten met stemmige gekleurde lichtjes onder de grillplaat!

Steengrillen en grillplaten vind je hier.

Pizzarette

Veel kinderen zijn echte pizzaliefhebbers, dan is de pizzarette een echte aanrader. Dit is één van de nieuwste trends op het gebied van fun cooking. Gezelligheid en eten gaan samen dankzij de pizzarette. Met de pizzarette zelf bepalen watvoor pizza je wilt eten. Dankzij de bakplaat met anti-aanbaklaag kun je de pizza’s direct op de bakplaat bakken voor een nog beter bakresultaat. De handige deeguitsteker maakt het eenvoudig de deegrondjes de juiste afmeting te geven. Zelf gebruik ik gewoon bladerdeeg, dat is vaak lekker snel klaar, maar kan wel gaan opbollen waardoor je ze niet te dik moet beleggen om te voorkomen dat ze aan de bovenkant de warmtebron raken en zwart worden.

Zet je favoriete toppings als kaas, salami, champignons of tonijn op tafel en bak ter plekke in enkele minuten je eigen minipizza. Superlekker en erg gezellig. De bodem koop je kant-en-klaar of die maak je van tevoren zelf. Er zijn ook combinaties van de pizzaoven met aan de bovenkant een grillplaat, en naast spatels voor de pizza zijn er ook ronde gourmetbakjes die je er onder kan schuiven. Doordat ze zowel aan de boven- als onderkant worden verwarmd gaat dit een stuk sneller.

De pizzarette’s vind je hier.

Lees ook: Pizzarettegrill 3-in-1; het alternatief voor gourmetten! 

Wokken

Houd je meer van het wokken dan is zelfs dat tegenwoordig een optie! Je kan dan zowel voor een pasta of een oosterse richting opgaan. Iedereen krijgt zijn eigen wokpan waar je je eigen creaties in maakt. Met deze set heb je wat meer vrijheid om te bakken wat je maar wilt, maar blijft wel alles van elkaar gescheiden.

Met een wokgourmetset stelt iedereen zelf zijn eigen wokgerecht samen in zijn of haar eigen pannetje. Combineer Oosterse sauzen met ingrediënten als garnalen, paksoi, kip en taugé. De gourmetstel met wokpannetjes bestaat uit een bakplaat en een wokpannetjesset. Zonder de wokpannetjes kun je de plaat vaak gebruiken om kleine pannenkoekjes mee te maken. Je kunt veel verschillende wokgerechten maken doordat je alle kanten op kunt met de speciale wokpannetjes.

Woksets vind je hier.

Fondueën

Bij fondue denken veel mensen aan de kaasfondue, heerlijk met zijn allen prikken met een vorkje in de pan. Met een fonduepan kun je niet alleen een kaas- of vleesfondue maken, maar ook een Chinese fondue met bouillon, waarbij je vlees op de grill bereidt en groenten in de bouillon laat koken of chocoladefondue als toetje. Denk ook eens aan de druipende warme gesmolten chocolade in een chocoladefontein. Heerlijk ook als toetje! Een traditie is dat als je iets van je vorkje laat vallen, je de afwas moet doen ;-) Vaak werk je met vorkjes die allemaal een ander kleurtje hebben zodat je je eigen vorkje kan herkennen.

Fonduepannen zijn er in diverse uitvoeringen. Zo is er de elektrische fonduepan en de fonduepan met een spiritusbrander of waxinelichtje.

Fonduesets vind je hier.

Lees ook: Recept kindvriendelijke kaasfondue zonder wijn / alcohol voor kinderen

Raclette

Een variant / mix tussen de kaasfondue en het gourmetstel is de raclette. Raclette is naast fondue het nationale gerecht van Zwitserland. In Nederland is raclette een manier van gourmetten waarbij pannetjes met ei, groenten, kaas of vlees op een gourmetstel worden geplaatst. Bij Zwitsers raclette wordt de kaas aan één zijde verwarmd door vuur of een speciaal Zwitsers raclettetoestel, waarna de zacht geworden kaas over aardappelen, champignons en groentes wordt geschraapt en je vanaf je eigen bord kan eten.

Zwitserse raclettesets vind je hier.

Pannenkoeken

Wil je iets origineels; ga dan voor pannenkoeken maken aan tafel. Er kan er maar één tegelijk worden gemaakt, maar het gaat wel heel snel zodat je na elkaar kan werken en rustig kan eten. De pannenkoeken kunnen worden belegd met diverse ingrediënten zowel zoet als hartig. Bijvoorbeeld een heerlijke crêpe suzette of met Nutella, jam, Grand Marnier of ijs.

Snel en gemakkelijk de smaakvolste pannenkoeken of de dunste echte Franse crêpes maak je met deze crêpemakers, ook wel pannenkoekenmaker genoemd. Ideaal voor kinderpartijtjes en erg gezellig na afloop van een diner met vrienden. Crêpemachines worden snel heet waardoor zelfs je eerste crêpe en pannenkoek niet meer zal mislukken.

Crêpemachines vind je hier.

Combinaties

Kan je niet kiezen? Geen probleem; er zijn tegenwoordig genoeg combinaties zoals de pizzarette met een grillplaat, of een gourmetstel met een steengrill, zodat je ook heerlijk kan combineren! Er is zelfs een 5-in-1-set die het wokken, tafelgrillen, gourmetten, raclette of toch liever een pizza of pannenkoek combineert; alles kan!

Wat is jouw favoriet op of bij het gourmetten?

Fun cooking stockphoto from Shutterstock / Margouillat photo

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.