Voor je het weet is het zo ver; jouw kleine spruit is toe aan zijn/haar eerste hapjes. Hoe je dat merkt? Meestal doordat het eten je letterlijk van je vork gekeken wordt en je kleine er alles aan doet om ook een klein hapje mee te pikken. Ook kan het zo zijn dat de fles of de borst niet genoeg voldoening meer geeft. Tijd dus voor de eerste fruithapjes!

Lees ook: Borst- of flesvoeding; wat heb je nodig en moet je in huis hebben?
Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 à 6 maanden?
Lees ook: Zelf babyvoeding maken; recepten baby groente- & fruithapje met of zonder machine ook voor invriezen om te bewaren. 

Wanneer kun je het beste beginnen?

Het simpele antwoord op deze vraag is; wanneer je kindje eraan toe is. Maar een kind van een paar maanden oud kan natuurlijk nog niet praten en dus zou je een beetje moeten gaan zoeken naar bepaalde aanwijzingen. Eén van de grootste aanwijzingen is wel het idee dat je kind niet genoeg voldoening heeft aan alleen de fles of de borst en telkens aandachtig naar je kijkt wanneer jij aan het eten bent. Meestal is dit tussen de 4 en de 6 maanden.

De eerste hapjes

De eerste hapjes stellen eigenlijk nog niet zo veel voor. Meer dan een paar kleine hapjes zal je kindje waarschijnlijk niet nemen. En dit hoeft ook nog helemaal niet want in de beginperiode is het alleen maar om te wennen aan een andere smaak en structuur dan dat wat je kindje tot nu toe gewend was. Het beste geef je hem/haar een paar hapjes fruit tussen de twee flessen in wanneer hij/zij wakker en actief is. Het fruithapje vervangt dus nog geen fles of borstvoeding. Zorg er wel voor dat je die eerste hapjes niet geeft vóór de 4 maanden. Het kan namelijk zo zijn dat het spijsverteringskanaal nog niet klaar is voor vast voedsel en dit kan resulteren in koemelkallergie. Begin je pas na de 5 maanden, dan kan dit leiden tot voedselallergie.

Wennen aan nieuwe smaken

Wanneer je net begint met het geven van fruithapjes kun je het beste een paar dagen achter elkaar dezelfde smaak geven. Zo leert je kindje de smaak te herkennen. Ook wanneer je kindje de eerste dag alles weer uittuft kun je het de volgende dag gewoon weer proberen. Dit komt vooral omdat je kindje de smaak en de structuur niet gewend is. Ook is het verstandig in het begin met één smaak tegelijk te starten en dus niet direct met combinaties. Gemiddeld moet een kindje een bepaalde smaak 10 tot 15 keer geproefd hebben voordat hij of zij eraan gewend is.

Met welke fruitsoorten begin je?

Onderstaand een lijstje met fruitsoorten waar je in het begin het beste mee kunt beginnen. Waarom? Omdat deze fruitsoorten een zoete smaak van zichzelf hebben, en een zachte structuur. Ga in het begin nog niet meteen combineren maar geef dezelfde fruitsoort een paar dagen achter elkaar. Wanneer je kindje helemaal gewend is kun je gaan combineren.

  • Banaan
  • Peer
  • Meloen
  • Mango

Wanneer dit allemaal goed gaat kun je kiezen voor mandarijn, druiven en appel. De appel kun je wel het beste even raspen, of kort koken zodat hij wat zachter wordt. Ook kun je er natuurlijk moes van maken maar voeg hier dan geen extra suiker aan toe, dat is niet nodig.

Vanaf 6 maanden

Fruitsoorten waarmee je het beste vanaf 6 maanden mee kunt beginnen zijn:

  • Kiwi
  • Perzik
  • Pruim
  • Abrikoos
  • Sinaasappel
  • Ananas

Dit omdat de structuur van deze fruitsoorten anders of vleziger is en ze minder zoet zijn. Wanneer je kindje goed gewend is aan de fruitsoorten die gegeven mogen worden vanaf 4 maanden, kunnen ze hieraan wennen. Doe dit ook weer een paar dagen achter elkaar zodat hij/zij goed aan de smaak kan wennen. Daarna zou je kunnen gaan combineren.

Hoe maak je een fruithapje klaar?

Het beste is het natuurlijk wanneer je vers fruit of fruit uit de vriezer gebruikt. Deze kun je heel gemakkelijk zelf fijn prakken of eventueel met een staafmixer fijn malen. Zeker in het begin is de structuur erg belangrijk en wanneer er dan grove stukjes in zitten, is dat voor je kindje niet fijn.

Wanneer je verschillende fruitsoorten gaat combineren, en je wilt vocht toevoegen gebruik dan water, flesvoeding of borstvoeding. Vanaf 8 maanden zou je ook yoghurt kunnen gebruiken maar het is wel belangrijk er rekening mee te houden dat het eerste levensjaar borstvoeding of flesvoeding de grootste melkbron dient te zijn.

De Rapley methode

En andere manier van fruit aanbieden is de Rapley-methode. Hierbij leer je je kindje uit het vuistje te eten. Goed voor de ontwikkeling en de motoriek. Ook leert je kindje zelf aan te geven wanneer hij/zij genoeg heeft gehad. Ook leert je kindje de verschillende vormen en texturen ontdekken.

Het beste begin je met deze methode rond de 6 maanden. Geef je kindje bijvoorbeeld een stukje appel zo groot als zijn knuist, die hij/zij zelf kan gaan onderzoeken. Waarschijnlijk gaat je kindje het stuk fruit uitgebreid onderzoeken, ermee spelen en jou nadoen. Wanneer je kindje ziet dat jij het stukje appel in je mond doet, doet hij/zij dat ook en zo leert je kindje dat het fruit is dat je op kunt eten.

De voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je kindje zo goed leert kauwen wat ook weer goed is voor de kaakspieren. Daarnaast kan je kindje kennis maken met verschillende fruitsoorten. Zo zal hij/zij al snel doorhebben dat een stukje appel veel harder en grover is als een stuk banaan. Ook scheelt het aanzienlijk wat werk omdat je het niet zelf eerst hoeft te pureren en met een lepel hoeft te voeren.

De nadelen

Een nadeel bij deze methode is dat het een echte kliederboel kan worden. Je kindje gaat experimenteren met het eten dus de kans is groot dat het stuk fruit fijngeknepen wordt en misschien wordt er zelfs wel mee gegooid. Ook is de kans op verslikken groter met deze methode. Meestal gaat je kindje dan vanzelf kokhalzen wanneer dit het geval is, maar het is belangrijk je kindje altijd goed in de gaten te houden tijdens het eten. Ook wanneer je gepureerd eten geeft.

Hoe pak je dit aan?

Het makkelijkste is het wanneer jullie samen met je kindje aan tafel eten. Zo kan hij/zij zien wat jullie doen en jullie na-apen. Ook handig is om de stukjes fruit op een bord te leggen zodat je kindje dit zelf makkelijk kan pakken.

Latest posts by Renate (see all)