In het kader van de Carnaval leek het ons leuk om een prinsessenjurk te maken voor prinses Anna. Onze dochter is helemaal fan van Frozen, en dan wel van prinses Anna. Wie prinses Anna precies is, haalt ze stiekem nog wel eens door elkaar. Maar afijn. Deze voorkeur heeft vast te maken, omdat het een beetje lijkt op haar eigen naam. En voorui, mama heeft ook wel een beetje een aandeel in de liefde voor Frozen. Niet voor niets hebben we een aantal diy’s van Olaf gemaakt. En zeg nou zelf; het is toch hartstikke leuk om samen onder een dekentje naar deze film te kijken. Of als Let it go op de radio te horen is zo hard mogelijk mee te zingen?

Frozen DIY: Zelf prinses Anna kostuum maken - Mamaliefde.nl

Benodigdheden Prinses Anna carnavals kostuum

Voor dit kostuum heb je nodig;

 • Een felblauw t-shirt (een paar maten groter)
 • Een zwart t-shirt
 • Een rode fleece-deken (Ikea)
 • Paarse bolletjes slinger (of witte bolletjes slinger van de wibra / action die je paars verft in de wasmachine)
 • Goudkleurig lint
 • Textielstiften in diverse kleurtjes
 • Textiellijm
 • Elastiek
 • Schaar
 • Naald en draad
 • Houtje touwtje gesp

De rok

Voor de rok begin je met het felblauwe t-shirt. Hier knip je de mouwen vanaf en naait deze dicht. Als hij erg groot is kan je hem ook gewoon daar doormidden knippen. Vervolgens vouw je hem bij de kniplijn dubbel en naait het dicht. Wel met een soort ‘tunnel’. Hier gaat namelijk het elastiek doorheen zodat het blijft zitten om het middel.

De rok van Prinses Anna is natuurlijk meer een strokenrok. Eventueel kan je met groen organza er nog een strokenrok overheen aantrekken.

T-shirt

Bij het t-shirt knip je de onderkant in v-vorm. Als je een mouwloos t-shirt hebt hoef je er niet veel aan te doen. Anders even de mouwtjes er van af knippen en netjes omslaan en naaien (of met textiellijm vastplakken). Vervolgens plak je bij de kraag en aan de onderkant een randje van het goudlint. Let op; door de textiellijm raakt het shirt de flexibiliteit kwijt. Dit kan je oplossen door het eerst goed uit te strekken en dan lijmen, of aan de achterkant een klein knipje zetten zodat je het met een knoopje kan vastmaken. Met een groene stift teken je wat lijntjes voor de bladeren en met de andere kleurtjes de bloemen.

De cape

De cape is wat lastig uit te leggen in tekst. Hopelijk kunnen jullie het toch volgen.Voor de cape begin je met een rechthoekig stuk stof uit te knippen. Aan de bovenkant zet je op een kwart en drie kwart een knip tot een derde van de lengte. Vervolgens knip je het een beetje afgerond af. En naait het weer dicht, dit is voor de schouders. Kan je natuurlijk overslaan als het teveel werk is.

Vervolgens maak je van vier losse stukjes stof een kraag. Vind dit erg lastig uit te leggen, dus doe dit vooral op gevoel. Deze naai je vast aan de bovenkant van de cape en vormt de kraag. Langs de randjes naai je vervolgens de paarse bolletjes. En aan de voorkant maak je een houtje touwtje gespje vast.

DIY: Frozen Prinses Anna kostuum - Mamaliefde

Twee vlechtjes in het haar en je prinses Anna is klaar.

Prinses Anna pop

DIY; prinses anna pop ikea hack - Mamaliefde

Een stuk eenvoudiger is deze Ikea hack van de pop Lillgammal. Deze zag ik laatst in de koopjeshoek liggen en had wel iets weg van prinses Anna. De bruine vlechtjes, rode cape, zwart gebloemde rok. Hiervoor heb je niet veel nodig. Namelijk de pop, schaar, naald en draad en een blauw stukje stof. Bijvoorbeeld de mouw van het t-shirt.

Als eerste knip je de rok van de pop. Het makkelijkste is als je dit doet terwijl hij nog rond blijft. Is even lastig, maar niet onmogelijk. Anders moet je hem bij de naad weer dichtnaaien. Zorg wel dat je een goede scherpe stofschaar hebt, deze stof rafelt vrij snel. Aan de bovenkant zet je twee kleine knipjes voor de armsgaten (beetje passen en meten). En je t-shirt is klaar.

De blauwe mouw vouw je aan de bovenkant een klein beetje dubbel, en zet dit vast. Elastiekje erdoorheen en klaar is je rok.

Nog een paar stipjes met een textielstift op de wangetjes voor de kenmerkende sproetjes en je prinsessenpop is klaar om mee gespeeld te worden.

DIY; prinses anna pop ikea hack - Mamaliefde

Wie is jullie favoriete Frozen karakter?