In het het hoge noorden, één van de meest bijzondere provincies van het land vind je Friesland. Een waterrijke provincie met stadjes met een geheel eigen sfeer en natuurlijk hun eigen taal: het Fries. Ik voel me altijd een beetje in het buitenland als ik al die namen in twee talen zie staan. En als de dingen net iets anders aanvoelen dan thuis, dan voelt dat helemaal als vakantie ook al ben je nog steeds in eigen land. Friesland staat natuurlijk bekend om de meren, maar er is hier natuurlijk nog veel meer te zien en doen! In de zomer bij mooi weer, maar zeker ook slecht weer. Ik was in juni 2015 een week in Friesland. Het moge duidelijk zijn, ik ben dol op Friesland. Overnachten doe je onder andere bij Landal Esonstad bij het Lauwersoog.

Lees ook: Culinair Friesland; hotspots om te gaan uit eten met kinderen
Lees ook: Leeuwarden; Tips en bezienswaardigheden

IJsboerderij Boere iis – Akkrum

Op de boerderij kunnen bezoekers in de stallen bij de melkkoeien kijken. Natuurlijk mogen de koeien ook geaaid worden. Kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin. Nieuw is de “SPRINGBULTE”, een prachtig springkussen in unieke Friese vlag uitvoering. Verder is er in de speeltuin een zandbak, zijn er speeltractoren, diverse klimtoestellen, wipkippen en kunnen de kinderen mastklimmen leren. Ook kunnen ze bij de geitjes kijken. Het gezellige terras ligt naast de speeltuin. Zo genieten ouders en grootouders van de spelende kinderen en van diverse versnaperingen zoals de Jinshúster wafel, Friese oranjekoek, koffie/thee, frisdranken, diverse belegde broodjes. Pannenkoeken, poffertjes, soep of ijs.

Meer informatie vind je hier.

Speelparadijs Esonstad – Anjum

De speelhal bevindt zich op het Landal park Esonstad, maar is tegen betaling ook toegankelijk voor dagjes gasten of een kinderfeestje. De hal enorm ruim opgezet zodat kinderen hier letterlijk de ruimte krijgen om lekker hun energie kwijt te kunnen. Er zijn diverse hoeken gecreëerd voor kinderen van verschillende leeftijden en met een divers aanbod waar kinderen hun energie kwijt kunnen zodat je je hier absoluut niet hoeft te vervelen. Van kinderen van 4 tot 12 jaar (waar je wel verplicht sokken moet dragen), voor jongere kinderen en daar tussenin.

Wat dit speelparadijs uniek maakt is vooral ook de afwerking. Er is duidelijk in een thema gewerkt, van traditionele huizen als decoratie van het klimgedeelte, tot en met het strand en bootje voor de jongste kinderen, de ladders met scheepsbel, bordjes, het zeil van een schip en nog veel meer. Voor de kinderen die heel veel energie hebben is de hoek met de trampolines een aanrader; deze zouden niet misstaan in een jumphal met een aantal trampolines naast en achter elkaar, maar ook tegen de muur aan.

Tot slot vind je hier het atelier. Met een heel gave knikkerbaan, maar ook een fijne ruimte voor het animatieteam voor de activiteiten en om te knutselen, maar ook een aantal spelelementen. Geen attracties maar waar je wordt uitgenodigd om actief te spelen en ontdekken. Bijvoorbeeld met kinetisch zand, knikkerbanen, kapla etc. Perfect ook om nieuw spelmateriaal te ontdekken!

Lees ook: Speelparadijs Esonstad
Lees ook: Landal Esonstad

Attractiepark Duin en Zaathe – Appelscha

Attractiepark Duinen Zathe is een pretpark voor het hele gezin. Met tal van attracties zoals een klimkasteel, luchtkussens, een reuzenglijbaan, autoscooters, de vulkaan en een spookhuis. Maar ook supernova (met 2 onafhankelijk bewegende armen), waarmee je het gevoel ervaart van een surfer tussen metershoge golven en er zijn meerdere achtbanen. Ook is er entertainment in het theater met regelmatig optredens.

Hier vind je meer informatie.

Blote voetenpad Drents-Friese Wold – Appelscha

Het blote voetenpad ligt bij het buitencentrum in Appelscha en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In het buitencentrum krijg je tegen betaling de sleutel van het deurtje waar de route begint. Over een afstand van circa een kilometer kom je allerlei hindernissen tegen en verschillende materialen waar je op blote voeten doorheen gaat. Zeer de moeite waard; voor zowel schoolklassen als het gezin. Verkijk je niet op de afstand; 1 km lijkt korter dan het is zeker op korte voeten! Liever niet op blote voeten? Kies dan voor het kabouterpad.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Blote voetenpad Drents-Friese Wold Appelscha

Heksenmuseum de Heksehoeve – Appelscha

Het Heksenmuseum ligt achter onze oude boerderij ‘De Heksehoeve’ Met een speurtocht ga je door het ruim 1 hectare grote buitenmuseum langs alle mooie bomen, planten en kruiden. Je vind er 27 echte heksenrituelen die je als bezoeker kunt doen, om zo inzichten te krijgen om wensen en dromen waar te maken. Voor kinderen is er een kinderspeurtocht/ heksendiploma met opdrachten. Je leert wichelroede lopen en we doen elke dag als de weergoden het toelaten samen met de bezoekers een wensenritueel bij de vuurplaats. Er is een theeschenkerij met binnen en buitenterras en het magische winkeltje.

Meer informatie vind je hier.

Doolhofpark – Bakkeveen

Het Doolhofpark omvat drie verschillende doolhoven, waar je heerlijk doorheen kan rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Tevens is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Ook kun je bij ons komen goudzoeken in onze goudstroom! Tip: Een setje schone kleren is geen overbodige luxe, tenminste als je de evenwichtsbalk, het slingertouw, de loopbrug, etc. niet helemaal kunt bedwingen over onze waterpartijen! De doolhofspeeltuin is uitermate geschikt voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hun hart op halen!

Meer informatie vind je hier.

Botanische Tuin & Museum de Kruidhof – Buitenpost

Botanische tuin De Kruidhof heeft wandelroutes speciaal voor kinderen: voor de allerkleinsten een trollenpad, voor de grotere kinderen het ontdekpad en een rozenroute. Er is ook een prachtige speeltuin met o.a. een groot klimtoestel, kabelbaan en watertoestellen.

Meer informatie vind je hier.

Aventoer – Burgum

Aventoer in Burgum doet zijn Friese naam meer dan eer aan. Hier is genoeg te beleven voor grote en kleine avonturiers! Het speelpark heeft binnen en buiten activiteiten. Doe de gordel maar om en duik letterlijk in de film. In de 7D-cinema beleef je door middel van special effects en bewegende stoelen een echt filmavontuur. Iets rustiger vertier is er ook. Ga een potje LED-bowlen of speel Glow-in-the-Dark midgetgolf. Buiten wachten allerlei sportieve uitdagingen in het klimpark. Tokkel van een hoogte van maar liefst vijftien meter door het park of bedwing de klimmuur. Voor de kleintjes heeft Aventoer een grote ballenbak.

Meer informatie vind je hier.

Spijkerdorp – Drachten

Avonturen speelplaats van circa 7.500 m2. Het bouwen van eigen hutten is natuurlijk de belangrijkste activiteit in het Spijkerdorp. Voor de jongens en meisjes die al wat ouder zijn is er niks mooier en stoerder dan het bedenken, en vervolgens bouwen van een eigen hut. Ook is er een grote speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Zwartevoetenpad – De kleine wielen

Een spannende route langs speelplekken en met meer dan 30 verschillende ondergronden, die je blote voeten op verschillende manieren masseren. Wie een smartphone of tablet mee neemt kan onderweg ook nog filmpjes kijken over hoe de natuur en het water aangelegd zijn met grote kranen en bulldozers. Deze route is in de Kleine Wielen aangegeven met groene paaltjes en groene stippen op de poefjes en ligt vlakbij Aquazoo.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Naturij – Drachten

Op De Naturij vind je een prachtig aangelegde kinderboerderij met allerlei dieren. Je kunt toekijken als ze gevoerd worden, of misschien kun je zelfs wat dieren aaien. Ook is er een grote speeltuin voor de kinderen met veel speeltoestellen en een overdekte speelhal. Neem een kijkje bij het vlinderhuis met een expositie. Ook is er een speciale thematuin en zijn er recreatiepaden waar je een lekkere wandeling kunt maken. En als onderbreking kun je zelfs nog je kunsten laten zien op de midgetgolfbaan. Eindig de dag met een lekker drankje op het terras voordat je op huis aan gaat.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Hossebos – Drogeham

Klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water, het kan allemaal in het Hossebos van Staatsbosbeheer. Dit speelbos is 1 hectare groot en er zijn 6 speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders. Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet; voor de jongere een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunnen vissen. Voor elk wat wils dus.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad – Elfbergen

De boswachter van Gaasterland weet het zeker. In bos Elfbergen wonen kabouters! Kom maar eens kijken. Langs een wandelpad heeft hij tien kabouters neer gezet. En elke kabouter heeft een bijzondere opdracht voor je. Een leuke speurtocht door het bos, waarbij je mag zingen, voelen, ruiken, zoeken en nog veel meer! En wie weet zie je tussen de struiken door wel een kabouter toekijken hoe goed jij je best doet…

Meer informatie vind je hier.

Sanjesfertier – Faenwalden

Binnen in het indoor speelparadijs klauteren kinderen in de spannende griezelapenkooi of bouwen op de grote blokkenzolder. Buiten is er de verkeerstuin, een botenbaan, een monorail en midgetgolf. Bij Sanjesfertier hoort ook nog een dierenpark! Hier wonen wel veertig verschillende soorten dieren, zoals stokstaartjes, prairiehondjes, wallabies, neusberen en kamelen. Volwassenen zitten met met mooi weer lekker op het terras of met minder weer lekker binnen.

Meer informatie vind je hier.

Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Heel bekend en leuk voor jong en oud is natuurlijk het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Sowieso is Franeker een erg gezellig stadje.

Hier vind je meer informatie.

Puzzelmuseum – Joure

Het puzzelmuseum Joure staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Tijdens uw bezoek aan het puzzelmuseum wordt u op een leuke en enthousiaste manier verrast door magisch entertainment. Iedereen vindt het leuk om op een ongedwongen manier getuige te zijn van kleine “wonderen”.

Let op: Je kan hier alleen naar binnen op afspraak.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos & Escape room – Joure

Binnen spelen was nog nooit zó leuk! Klimmen, glijden, een ballen vulkaan, vier ballen kanonnen en een heuse jungle. Kom je uitleven op het glow in the dark voetbalveld, of te gekke salto’s maken op het springkussen. Liever griezelen in het spookhuis of tikkertje spelen in het doolhof? Ook dat kan! Voor kleine kinderen is er het speciale peutereiland.

Opgesloten in een kamer met een wand vol kisten gevuld met puzzels en breinbrekers. Niet alleen, maar samen met vriendjes en vriendinnetjes en een volwassen begeleider. Wanneer de deur in het slot valt begint de race tegen de klok. Geen paniek, als jullie als team slim aan de slag gaat heb je tijd genoeg om de code te kraken. Durf jij het aan?

Meer informatie vind je hier.

Afsluitdijk Wadden Center – Kornwerderzand

Bezoek bij Kornwerderzand dit nieuwe beleefcentrum. Beleef het verhaal van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Vismigratierivier, de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer. Het Afsluitdijk Wadden Center is meer dan een traditioneel gebouw met daarin een informatiecentrum. Het is een totaalbeleving met daarin onderdelen die Kornwerderzand en de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken en gratis toegankelijk!

Naast Afsluitdijk Wadden Center zijn ook het Kazemattenmuseum, de mogelijk verruimde schutsluizen, de te renoveren spuisluizen en de nog te realiseren Vismigratierivier een aanrader om te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Dark Sky Park – Lauwersmeer

Sinds oktober 2016 heeft Nationaal Park Lauwersmeer het predicaat Dark Sky Park: een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ‘s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zi