Friesland met kinderen; top 10 leukste activiteiten en uitjes

In het het hoge noorden, één van de meest bijzondere provincies van het land vind je Friesland. Een waterrijke provincie met stadjes met een geheel eigen sfeer en natuurlijk hun eigen taal: het Fries. Ik voel me altijd een beetje in het buitenland als ik al die namen in twee talen zie staan. En als de dingen net iets anders aanvoelen dan thuis, dan voelt dat helemaal als vakantie ook al ben je nog steeds in eigen land. Friesland staat natuurlijk bekend om de meren, maar er is hier natuurlijk nog veel meer te zien en doen! In de zomer bij mooi weer, maar zeker ook slecht weer. Ik was in juni 2015 een week in Friesland. Het moge duidelijk zijn, ik ben dol op Friesland. Overnachten doe je onder andere bij Landal Esonstad bij het Lauwersoog.

Lees ook: Culinair Friesland; hotspots om te gaan uit eten met kinderen

1. Kartbaan

Wil je iets actievers en uitdagender? Dan is de kartbaan misschien wel wat. Hier kun je karten over een indoorcircuit van wel 300 meter. Ook kun je hier lasergamen, lasersquashen, karaoke en sumoworstelen. Kinderen vanaf 2,5 jaar mogen al mee in de Duokart.

Hier vind je meer informatie.

2. Kameleondorp Terherne

Buiten Leeuwarden vind je ook Kameleondorp Terherne; een echte aanrader voor kinderen. Helemaal in de zomer, maar ook in de winter met de overdekte speelboerderij!

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit naar Kameleondorp & eiland Terherne

3. Natuurmuseum Fryslân

Een echte aanrader is het Natuurmuseum Fryslân, dat huist in een voormalig weeshuis. De collectie is zeer uitgebreid en ook is er een atelier waar dode dieren geprepareerd worden, zodat ze lang kunnen worden bewaard. Terwijl de medewerkers aan het werk zijn, kun je dat bekijken en je mag ze alles vragen! Verder is er een 15 m lange skelet van een potvis te zien die op Ameland was aangespoeld. ‘Friesland onder water’ toont het leven in een boerensloot. Kinderen mogen in het museum veel doen en ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld in een soort schommel als een gans vliegen over de Friese polder. Erg leuk, en niet alleen voor kinderen… Het museum heeft in 2016 de prijs voor het beste Kidsproof Museum gekregen.

Hier vind je meer informatie.

4. Waddeneilanden

Vier van de vijf grotere waddeneilanden; Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot de provincie Friesland. Via de boot vanaf Harlingen of Lauwersoog kan je deze eilanden bereiken. Niet op alle eilanden zijn auto’s toegestaan en kan je fietsen huren of ter voet het eiland ontdekken. Van de duinen tot en met natuurgebieden of de vuurtorens zoals de bekende Brandaris.

Hier vind je meer informatie.

5. Eise Eisinga Planetarium

Heel bekend en leuk voor jong en oud is natuurlijk het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Sowieso is Franeker een erg gezellig stadje. Je kan er met de trein naar toe vanuit Leeuwarden, maar zelf vond ik het een leuk stuk fietsen.

Hier vind je meer informatie.

6. Fries Scheepvaartmuseum

In Sneek is het Fries Scheepvaartmuseum een echte aanrader met veel aandacht voor alle soorten scheepvaart, de Friese Admiraliteit, de geschiedenis van Sneek en een collectie over schaatsen en ijssport.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Leren zeilen op zeilkamp in Friesland

7. AquaZoo Friesland

AquaZoo Friesland is met de uitgebreide diercollectie, de natuurlijke uitstraling van het park en de bijzondere dierverblijven waar je tussen de dieren loopt, een van de leukste dagjes dierentuin van Noord-Nederland. Beleef de unieke momenten die je niet snel zult vergeten! Beleef de spetterende zeeberenshow, laat je omringen door los lopende ringstaartmaki’s en wandel over het strand met pinguïns Verder is voor kinderen een speeltuin, kinderboerderij, een spannende speurtocht en worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Hier vind je meer informatie.

8. Attractiepark Duin en Zaathe

Attractiepark Duinen Zathe is een pretpark voor het hele gezin. Met tal van attracties zoals een klimkasteel, luchtkussens, een reuzenglijbaan, autoscooters, de vulkaan en een spookhuis. Maar ook supernova (met 2 onafhankelijk bewegende armen), waarmee je het gevoel ervaart van een surfer tussen metershoge golven. Ook is er entertainment in het theater met regelmatig optredens.

Hier vind je meer informatie.

9. Sybrandy’s Ontspanningspark

Sybrandy’s Ontspanningspark is een attractiepark in Zuid-west Friesland voor kinderen van 3 t/m 13 jaar. In dit park zijn attracties als de zweefmolen, het loopspookhuis, een superschommel, een springkussen, een skelterbaan, een bootspringschans en diverse leuke en spannende draaimolens. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij de cafetaria en op het terras. Ook zijn er door het park picknickmogelijkheden, waaronder een overdekte picknickzaal.

Hier vind je meer informatie.

10. Leeuwarden

Binnen Friesland heb je heel verschillende stadjes. Hindeloopen, Franeker, Sneek, Dokkum enz., allemaal zo leuk. Maar vergeet ook vooral de hoofdstad Leeuwarden niet. Een stad die zeer goed te bereiken is. Vanuit mijn eigen stad (Delft) gezien, kan ik er met maar één keer overstappen met de trein naar toe. En vanuit Leeuwarden ben je ook zó in de andere steden van Friesland.

De geschiedenis van Leeuwarden gaat al terug tot in de Romeinse Tijd en al in 1285 werd Leeuwarden in een Duitse handelsakte een stad genoemd. In de 16de en 17de eeuw brak er een gouden tijd aan doordat het de woonplaats werd van de Nassaus (stadhouder van de noordelijke provincies) en de adel zorgde voor deftige straten en gebouwen. Hier is nog steeds veel van bewaard gebleven.

Bloemetjesmarkt

Er zijn zeer veel horecagelegenheden in Leeuwarden en ook winkelen is er prima te doen in zo’n leuke historische binnenstad.  De grootste bloemenmarkt van Nederland vindt plaats in Leeuwarden op Hemelvaartsdag.

Hier vind je meer informatie.

De oldehove

Grote delen van de stad Leeuwarden zijn benoemd tot beschermd stadsgezicht. De Oldehove is zo’n gebouw dat opvalt. Het is een onafgebouwde, scheve, vrijstaande kerktoren. Op deze plaats woonden de eerste mensen.

Hier vind je meer informatie.

Princessehof

Het Princessehof is een prachtig stadspaleis van prinses “Marijke Meu” (van Hessen-Kassel). Zij was de vrouw van stadhouder Johan Willem Friso, voorouder van ons huidige koningshuis. In het gebouw huist het nationaal Keramiekmuseum en er zijn regelmatig bijzondere tentoonstellingen.

Hier vind je meer informatie.

Stadhouderlijk hof

Uiteraard mag ook het Stadhouderlijk Hof niet ontbreken, dit is een voormalig paleis van de koninklijke familie. En functioneert nu als hotel.

Hier vind je meer informatie.

Andere prachtige gebouwen zijn: de Waag, de Grote/Jacobijnerkerk (met de grafkelder van de Friesche Nassau’s) en het Stadhuis. Ook jaarlijks zijn Cityrock Leeuwarden, Dancetour Leeuwarden en Into the Grave (metalmuziek). Ook bijzonder is Racing Expo, een jaarlijks terugkerend auto- en motorsportevenement.

Fries Museum

Leeuwarden heeft veel musea, ik ga ze niet allemaal opnoemen, de meeste  zijn wel allemaal een bezichtiging waard. Het Fries Museum is een paar jaar geleden verhuisd naar een nieuw, modern gebouw, waarin de collectie, met een zeer divers aanbod aan tentoonstellingen, nog beter uitkomt. De Friese geschiedenis en cultuur komt hier aan bod. Denk aan Grote Pier, Mata Hari, een Hindelooper kamer, vele opgravingen en schilderijen. Ook is het Verzetsmuseum meeverhuisd naar de nieuwe locatie.

Hier vind je meer informatie.

Overige uitjes

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Astrid

Astrid

Hoi, ik ben Astrid, bouwjaar 1983. Ik heb de lerarenopleiding geschiedenis en Mens & Maatschappij gedaan en lesgegeven op middelbare scholen in de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Mijn hobbies zijn lezen, reizen en alles wat met kunst en geschiedenis te maken heeft. Verder volg ik graag sport, zoals tennis, turnen en voetbal.
Ik schrijf voor Mamaliefde een wekelijkse reisblog over reizen en uitstapjes die ik zelf gemaakt heb, met de speciale nadruk op kunst en geschiedenis. Ook verzorg ik de taal van alle blogs die gepubliceerd worden.
Astrid

Latest posts by Astrid (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Top 10 leuke kinder uitjes en activiteiten in Friesland
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top