Het is ondertussen een terugkerende traditie geworden om in de zomer een bezoek te brengen aan Castlefest in de Keukenhof in Lisse. Een meerdaags festival wat zich vooral richt op de fantasy, reënactment en sci-fi doelgroep. Al vanaf de eerste keer dat ik hier kwam, ik denk nu 7 jaar geleden, was ik onder de indruk van de relaxte sfeer die hier hangt. Onze kinderen hebben we dan ook gewoon meegenomen, het eerste jaar was onze dochter nog geen 1,5 maand oud. Gewoon mee in de draagdoek en er was een tent aanwezig voor de voedingen. Ook dit jaar waren we van de partij, manlief was vandaag vrij dus brachten we meteen de eerste dag een bezoekje. Ik vind het ook opvallend hoe snel ze hier vriendjes en vriendinnetjes maken, de relaxte sfeer is zelfs bij kinderen aanwezig.

Festival

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=phFjxVXbPSI]

Castlefest is meer dan de soortgelijke fantasybeurzen, het is een echt festival. En bij een festival hoort natuurlijk muziek en dans. Verspreid over het terrein zijn er meerdere podia gebouwd waar je kan genieten. Door actief mee te dansen of gewoon relaxed een plekje in het gras te zoeken of aan een picknicktafel en te genieten van de sfeer. Het mooie aan Castlefest vind ik altijd dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Je kan je hier niet vreemd genoeg uitdossen, maar als je liever in je ‘dagelijkse’ kleding rondloopt is dat ook geen probleem. Zo heeft zoonlief de hele middag rondgelopen in een quilt. Thuis wil hij graag in een jurk rondlopen, net zoals zijn zus. Hier kan dat gewoon, zonder dat je raar wordt aangekeken.

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Naast het festival is er ook een grote beurs. Hier vind je kraampjes met van alles wat, bij de ingang kochten we onder andere een megazak spekjes voor 50 cent (jubileumaanbieding), maar je vindt er ook mede (honingwijn), zwaarden, schapenvellen, kruiden, hebbedingetjes, natuurlijke producten en heel veel kleding.

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Tot slot zijn er enkele themavelden. Zo heb je een veld met reënactment, daar kan je dus ook niets kopen. Zelfs de kinderen die hier rondlopen zijn in ‘stijl’. Je hebt een gebied waar je veel games vindt of juist veel wicca. Voor iedereen wat dus. Zo kan je het relaxte van het festival afwisselen met wat actievere elementen.

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Natuurlijk mag je bij het hoofdpodium de Wickerman; een groot beeld van stro waar je kleine symbolische artefacten of briefjes kan achterlaten om op de laatste dag verbrand te worden. Dit jaar is de wicker in de vorm van een draak en symboliseert op die manier de vier elementen.

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Dit jaar viel het me op dat er ook heel veel entertainment is in de vorm van verhalenvertellers, optochten die voorbij komen, ‘staatmuzikanten’, toneelstukjes groot en klein, dansers en meer. Mobiel of juist op een vaste plaats. Zo wordt het steeds meer een aanrader om het hele weekend terug te komen.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NddFwqfTCOA]

Het spectaculairst was dit jaar nog wel de demonstratie te paard. Er was een ruim gebied afgezet, compleet met tribune (die rustig veel groter had gekund) waar meerdere keren per dag een demonstratie gegeven werd ter paard van ‘games en wapens’.

Kinderrijk

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nlFoto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nlFoto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nlFoto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Met kinderen is een bezoek aan kinderrijk natuurlijk een absolute must. Het thema van dit jaar is piraten en de medewerkers zijn dan ook gekleed als piraten of zeemeerminnen. Op dit grote veld zijn er meerdere spelletjes uitgestald of met strobalen speelvelden afgezet voor het nodige vertier. Als de kinderen even stoom moeten afblazen, is dit de place to be. Van zwaardvechten, tot en met ‘paardje’ rijden over een parcours, laten schminken, puzzelen, ringwerpen en nog meer. Ook hier vind je een verhalenverteller. Bij veel activiteiten is ook begeleiding, al moet je zelf als ouder wel je kind in de gaten houden. Voor de jongste kinderen is er een snoozeltent waar je baby even kan rusten of gevoed/verschoond kan worden. Er is hier ook een magnetron en flessenwarmer aanwezig of ruimte om te kolven.

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Aan de andere kant van het kasteel vind je ook een groot veld met allerlei spelletjes zoals ganzenbord, reuzenmikado, vier-op-een-rij, twister en meer. In principe voor de volwassenen maar het is hier niet altijd even druk en dus ook zeker gezellig om even met de kinderen te kijken.

Eten & drinken

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Op meerdere punten kan je muntjes kopen, contant of met pin, waarmee je kan betalen. Je betaalt 2,50 voor een muntje. Er is veel keuze zoals barbeque, broodjes / pizza’s, drinken en er zijn ook ijsjes. Gecentreerd op het food court of op diverse plaatsen verspreid over het terrein. Er lopen ook altijd mensen rond met koffie of krakelingen met kaas. Het zijn wel echte festivalprijzen en dus niet goedkoop. Zo betaalden we voor vier ijsjes van 1 bolletje (zonder hoorntje) vier muntjes dus 10 euro!

Kinderen op Castlefest

Castlefest draait ook om zien en gezien worden. Deze kinderen zijn ieder geval gezien. Klik op de foto voor een groter beeld.

Praktische informatie

Foto's Castlefest 2016 vrijdag - Mamaliefde.nl

Je kan online dagkaarten of een passe partout kopen, dat scheelt je wachten bij de kassa op de parkeerplaats. Voor een dagkaart betaal je 25 euro voor volwassenen of voor kinderen vanaf 4 jaar 7,50.

De ingang van de parkeerplaats is dit jaar trouwens verschoven naar de officiële ingang van de Keukenhof. Dit is een stuk veiliger voor het verkeer en bevordert de doorstroming. Bij de kassa kan je ook een parkeerkaart / openingstijden vinden.

Meer informatie vind je op de website van Castlefest.