Afgelopen maand zijn we met ons gezin voor het eerst naar een Foodtruck Festival geweest. Zo’n festival wat je op elk hip Instagramaccount ziet, in elk fancy magazine, maar waar wij dus nog nooit waren geweest. Het bleek hartstikke leuk, gezellig en natuurlijk vooral lekker. Dochterlief at haar eerste Tortillachipje en keek haar ogen uit.

Lees ook: Gratis activiteiten en festivals met kinderen in Nederland voor een goedkoop dagje weg
Lees ook: De leukste gratis dagjes uit met peuters, kleuters en kinderen

Wat is een Foodtruck Festival?

Eigenlijk zegt het woord het al: een festival met foodtrucks. Op een plein, weiland of andere mooie plek staan er een heleboel foodtrucks bij elkaar. Al die foodtrucks verkopen eten: zelfgesneden friet, rijstgerechten, gepofte aardappelgerechten, Spaanse churros, barbecue, eigengebakken pizza’s en ga zo maar door. Vaak zijn er ook tussendoortjes zoals zelfgemaakt ijs en chocola en dergelijke.

Tussen de foodtrucks door zijn er activiteiten zoals een zanger, een bandje, een activiteitenspel, bankjes, en kraampjes met (zelfgemaakte) producten. Oftewel: een gezellige, hippe boel waar iedereen iets eet wat hij lekker vindt.

Foodtruck Festival met kinderen

Wij hadden onze dochter meegenomen naar het foodtruck festival. Nu is dat ook niet zo moeilijk, want we hebben nog maar één kindje en ze is nog klein. Ze vond het wel erg leuk, ze zat rechtop in de kinderwagen en keek haar ogen uit. Toen we aan een picknicktafel een gepofte aardappelgerecht aan het eten waren, heeft ze van alles mee geproefd. Het was heerlijk ontspannen om zo als gezinnetje te zitten, te genieten en haar ook zo zien te genieten.

Voor de wat grotere kinderen was er een draaimolen, sjoelbakken, je kon Ibiza-vlechtjes in je haar laten zetten en ga zo maar door.

Foodtruck Festivals zijn erg geschikt als gezinsuitje omdat:

  • Iedereen kan zelf iets kiezen qua eten, dus iedereen blij;
  • Er zijn echte maaltijden en kleine gerechtjes, dus ook fijn voor kleine eters;
  • Er is veel te zien, vaak zie je hoe het eten bereid wordt. Dat helpt om kinderen meer bewust te maken over eten;
  • Daarnaast is er altijd wat voor kinderen te doen zoals een draaimolen en dergelijke. Vaak is dit ook iets hips om het imago op te houden, dus een ‘ordinair springkussen’ is meestal niet aan de orde.

Populariteit foodtruck festivals

Het fenomeen ‘foodtruck festival’ is, natuurlijk, overgewaaid vanuit Amerika. Vanaf 1980 kent Nederland wel de voorloper van ‘foodfestivals’. In de grote steden werkten verschillende restaurants samen en zij serveerden dan hun gerechten gezamenlijk voor het publiek. Maar de ‘rijdende keukens’ zoals je de foodtrucks kunt omschrijven, komen echt vanuit Amerika. En het spreekt toch ook gewoon tot de verbeelding? Iedereen heeft wel eens gedroomd van een kleurrijk busje en dan de wereld ontdekken. Alleen bijna niemand doet het. Bij een Foodtruck Festival zit je toch naast zo’n gaaf busje, in een mooie omgeving met de lekkerste geuren om je heen.

Eerst stonden er een paar foodtrucks op muziekfestivals, daar waren ze superpopulair. Een patatje is natuurlijk lekker, maar zeker als je meerdere dagen naar een (muziek)festival gaat, is een keer iets anders erg fijn. De foodtrucks werden zo populair dat er uiteindelijk foodtruck festivals gehouden worden waar de muziek weer te gast is in plaats van andersom.

Internationale foodtruck festivals

Inmiddels zijn foodtruck festivals zo populair dat je ze in veel landen vindt. Sommige mensen zijn zo gek op de gezellige sfeer dat ze speciaal naar het buitenland gaan om zulke festivals te bezoeken. Dat zijn de echte bourgondiërs onder ons.

Overzicht foodtruck festivals Nederland 2019

Creativiteit komt ook om de hoek kijken bij het foodtruck festival wat ‘Bumperkluiven’ heet, in Breda kun je daar je maag vullen. Andere originele namen zijn: Kannen & Kruiken, Lepeltje Lepeltje en Cuisine Machine.

Bumperkluiven

Het gratis foodtruck evenement, met verrassende gerechten, bieren en wijnen, in combinatie met live muziek en entertainment. Met Pinksteren in Breda, en van 8 t/m 10 augustus in Tilburg.

Meer informatie vind je hier.

Cuisine machine

Het grootste, gratis Culinaire Carnaval van Zuidwest-Nederland vind dit jaar voor de 5e keer weer plaats in de Lasloods in Vlissingen, tijdens het pinksterweekend van 7 t/m 10 juni.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pinksteren 2019; De leukste uitjes, activiteiten en evenementen of Pinksterweekend weg

Eeterij op wielen

Dit jaar vindt opnieuw het leukste foodtruckfestival van Breda plaats. Deze vijfde editie is er van 28 t/m 30 september op het Schoolakkerplein in Ginniken.

Meer informatie vind je hier.

Festival Trek

Een grote speler is ‘Festival TREK’. Een goede naam, want ze trekken door heel Nederland en als je wat gaat eten heb je natuurlijk (lekkere) trek. Deze organisatie weerspiegelt goed de sfeer van een food(truck) festival: gezellig en creatief. Dat zie je alleen al doordat de eigenaar van dit festival zich ‘BurgeRmeester van Trek’ noemt.

Meer informatie vind je hier.

Foodwall

Het Foodwall foodtruckfestival in Zutphen vindt dit jaar plaats op 30 en 31 augustus, en 1 september! Waar? Op de Houtwal in Zutphen.

Meer informatie vind je hier.

Food unplugged

Op 21 juni vindt op het World Food Center Terrein in het mooie Ede op de Veluwe Food Unplugged plaats. Dit is op het voormalig kazerneterrein en met het OV makkelijk te bereiken.

Meer informatie vind je hier.

Kannen & kruiken

Het bier&wijn festival vind je op verschillende plekken. 5 t/m 7 juli in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle; van