Flevoland is een van de nieuwste provincies van Nederland, in een paar decennia is hier alles opgebouwd en aangelegd. Naast landbouw en dorpen was er ook ruimte voor natuur en recreatie. Zo zijn er langs het water diverse vakantieparken en campings en kan je hier terecht in een van de schitterende bossen of andere bezienswaardigheden. Ook vanuit Utrecht, of tijdens een vakantie in Overijssel of Drenthe is het zeker de moeite waard om met het gezin een uitstapje te maken naar deze provincie.

Kids Eiland – Almere

De speeltuin is op zich geschikt voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Met een snoezelhoek, kruipbuizen tot 7 meter hoog, skelters, luchtkussens en nog veel meer is dit een compleet dagje uit. Bijzonder: je kunt hier je kindje vanaf vijf jaar ‘afgeven’ om zelf te gaan shoppen! Met een armbandje weten de professionele begeleiders hoe je te bereiken bent…

Meer informatie vind je hier. Er is ook een vestiging in Den Haag Megastores.

Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

Stadslandgoed De Kemphaan is dé plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Er valt van alles te beleven. Kinderen kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke patat of pannenkoeken van Dubbel-Op. Je kunt ook op pad met de boswachter de natuur in om op avontuur te gaan. Of ontdek de jungletuin, struin over de biologische boerenmarkt en ga aapjes kijken bij stichting AAP. Vervelen is geen optie, vies worden wel dus neem schone kleding mee!

Meer informatie vind je hier.

Veiligheidsmuseum PIT – Almere

In Almere vind je het Veiligheidsmuseum PIT, als je kind fan is van ambulances en brandweer zeker een aanrader om hier te gaan kijken (als ze wat ouder zijn). Naast een tentoonstelling over de geschiedenis van deze hulpdiensten staan er ook diverse voertuigen. Bij een deel van de voertuigen die er staan mag je er ook in klimmen en plaatsnemen achter het stuur, anderen alleen om te bekijken. Achterin de zaal is er een parcours waarin je met skelters zelf rondjes kan rijden. Vooraan is er een kleine horecagelegenheid en liggen er kleurplaten om te spelen. Er worden regelmatig events georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje uit Veiligheidsmuseum PIT in Almere

Vis a Vis – Almere

Ook een absolute aanrader is de voorstelling Vis a Vis. In dit openluchttheater kan je nu nog genieten van de speciale voorstelling Mare, wat niet plaatsvindt op een podium maar in en op het water. Een enorme bijzondere show die je gewoon gezien moet hebben. Het is in ieder geval een heel spektakel in het water, in de lucht en natuurlijk mag vuur ook niet ontbreken. Je ligt hier helemaal dubbel van het lachen. Na afloop van de voorstelling worden er in het weekend soms nog wat activiteiten georganiseerd bij het kampvuur zoals een intiem concert. Voorafgaand kan je hier ook eten in het restaurant de Rode Haring waar dit jaar een drie gangenbuffet te vinden is. Deze voorstelling is ook prima te bezoeken met (oudere) kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Walibi Holland – Biddinghuizen

Travelphoto / Shutterstock

Voor de iets oudere kinderen is Walibi een absolute aanrader. Dit is een enorm park vol achtbanen, waaronder de snelste en hoogste. Daarnaast vind je hier maar liefst 12 andere spannende attracties (thrill rides) van waterboten tot en met vrije vallen. Als je houdt van een beetje sensatie moet je hier echt heen. Regelmatig worden er ook speciale events georganiseerd, zoals met Halloween als het helemaal in stijl wordt aangekleed.

Meer informatie vind je hier.

Batavialand (werf & museum) – Lelystad

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van Bataviastad, naast dit enorme outlexcomplex vind je Batavialand in de Bataviahaven. Dit is een museum waar je meegenomen wordt in de historie van Flevoland. Wist je bijvoorbeeld dat er hier in de grond niet alleen vergane schepen op de Zuiderzee liggen, waarvan er een paar zijn opgegraven en hier te vinden zijn, maar in de prehistorie mensen hebben gewoond en het dus land was? De op een na oudste mens van Nederland is hier ook opgegraven en te vinden. Voor de kinderen is er een enorm interactief deel gemaakt waarin je zelf kan spelen en ervaren hoe het droogleggen van het land ging. Je kan hier dijken bouwen, golven maken, water omhoog scheppen en nog veel meer. Daarnaast zijn er nog een aantal interactieve opstellingen. Naast het museum vind je de werf waar in het water een enorm voc-schip te vinden is (of als je het mijn zoon vraagt piratenschip).

Meer informatie vind je hier.

Belevenissenbos – Lelystad

Dit is toch wel een van de bekendste bossen van Nederland waar je je niet hoeft te vervelen. Het bos is maar liefst 40 hectare en een grote natuurspeeltuin. Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen en waterpartijen. Door het bos lopen diverse routes voor een mooie wandeling, afgewisseld met speelplekken zodat je kind lekker bezig kan zijn.

Meer informatie vind je hier.

Batavia Stad Fashion Outlet – Lelystad

Nog meer vakantietips in Flevoland? Daar komt ie. Op zoek naar mooie, luxe maar betaalbare kleding? Nooit in een outlet geweest? Ga dan naar Batavia Stad Fashion Outlet zeven dagen in de week open. Altijd een hapje en drankje in de nabijheid. Echt een uitje. Wat voor merken vraag je? Nou, euhm, Denham, Pop-Up Store Imps & Elfs, Replay.

Meer informatie vind je hier.

Luchtvaart-Themapark Aviodrome – Lelystad

TW. van Urk / Shutterstock

Als je kind gek is van vliegtuigen is het zeker een aanrader om dit museum te bezoeken in het teken van de luchtvaart. Dit ligt naast het vernieuwde Lelystad Airport wat straks de extra vluchten vanaf Schiphol gaat opvangen. Naast het museumgedeelte over de geschiedenis van de luchtvaart is er ook een themaparkgedeelte met diverse attracties. Zo kan je een 4D-film bezoeken of zelf een vliegtuig besturen! Als kind ben ik hier geweest en vond ik het geweldig.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schiphol met kinderen; van dagje vliegtuigen kijken tot wat is er te doen op de plaza na douane.

Natuurpark Lelystad – Lelystad

In Natuurpark Lelystad leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kan je oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moefflons en Pater Davidsherten. De dieren leven in grote leefgebieden dus het is altijd een uitdaging om de dieren te kunnen spotten. Het prachtig onderhouden park heeft kilometerslange goede fiets- en wandelpaden langs de dieren. Je kan zelf je fiets meenemen of er een huren bij het bezoekerscentrum. Klaar met wandelen? Bij de centrale plas zit een restaurant met uitzicht over het water waar je wat kan eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

In de Noordoostpolder vind je de Orchideeënhoeve. Een enorm tropisch paradijs in het midden van de polder met voldoende parkeergelegenheid. Naast heel veel verschillende orchideeën kun je genieten van de verschillende aangelegde tuinen met diverse mooie doorkijkjes, uitkijktorens en bruggen. Hier leven ook diverse dieren zoals in de vlindertuin, of de tuin waar aapjes vrij rondlopen, in de kas met de lori’s komen ze zelfs op je schouder zitten. Na een wandeling eindig je in een kas waar een enorme overdekte speeltuin is aangelegd met water en diverse spelelementen. Het is dus handig om schone kleding mee te nemen. Hier vermaken ze zich wel even. Na afloop kan je nog wat eten en drinken in het restaurant dat ook helemaal in stijl is ingericht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Orchideeënhoeve met kinderen

Waterloopbos – Marknesse

In de Noordoostpolder vind je het Waterloopbos. Dit is het bos waarin vroeger het waterloopkundig laboratorium is aangelegd. Dit zijn opstellingen waarin ingenieurs testen en experimenten deden om de invloed van het water te testen. Dit is later verhuisd naar Delft en gebeurt nu allemaal met digitale simulaties, daardoor heeft het bos vrij spel gekregen. Een paar jaar geleden is het in beheer gekomen van Staatsbosbeheer die er wandelpaden heeft aangelegd zodat je hier heerlijk kan rondwandelen. Het vele water is een bron van leven voor libellen maar ook de buizerd en reeën vind je hier. In de ondiepe watermodellen kunnen kinderen veilig spelen met het schone water. Er is ook een speeltuin en bezoekerscentrum.

Naast het Waterloopbos zijn er ook andere natuurgebieden op Flevoland die zeer de moeite waard zijn! Van het Holsterwold tot en met het nieuw aangelegde Marker Wadden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Waterloopbos voormalig waterloopkundig laboratorium museum en speelnatuur spelen met water

Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje – Zeewolde

Als je hier pannenkoeken gaat eten kan je er wel een halve dag voor uittrekken. Hans & Grietje is namelijk meer dan alleen een pannenkoekenhuis. Als je aan komt lopen en het huis ziet is dat al heel bijzonder. Er is een heel speelpark bijgebouwd zodat je kind zich hier rustig een paar uur vermaakt. In en rond pannenkoekenhuis Hans & Grietje kunnen kinderen het gelijknamige sprookje in het echt beleven. Zo vind je er het populaire heksenorgel of de Groninger kamer, waarin alles op zijn kop staat. Niet alleen buiten maar ook binnen is er speelgelegenheid. Zo kunnen kinderen met glijbanen vanuit de bibliotheek naar beneden glijden en rondjes maken door het pand. Buiten zijn er trampolines en springkussens van klein tot heel groot. Aan de overkant vind je het Harderbos waar je de Broodkruimeltjesroute (ook helemaal in thema) kan lopen. Ook het eten is een bijzondere ervaring, zo kunnen de tafels bewegen! Niet voor niets hebben zij de prijs gewonnen voor leukste uitje van Flevoland.

Meer informatie vind je hier.

Horsterwold – Zeewolde

Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Waar zou je beter van rust en ruimte kunnen genieten? Je deelt het bos alleen met reeën, wilde paarden, damherten en vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is. Zo’n groot gebied zit ook vol met speciale plekjes en bezienswaardigheden. Ontdek ze met de fiets, lopend, te paard of vanuit de kano. Of ga mee met een van de safaritochten die Staatsbosbeheer hier organiseert, te voet, te water of in de ecokar. En beleef mee hoe de rijkdom aan planten, bomen, dieren en paddenstoelen zich nog steeds verder uitbreidt.

Lees ook: Horsterwold Flevoland; oog in oog met wilde paarden

Boottocht – IJsselmeer

Natuurlijk is er ook nog water te vinden in Flevoland. Wat dacht je van een tocht over de Markerwaard of het IJsselmeer. Zelf hebben we een tochtje gedaan op een ribboot, deze gaan enorm snel en je moet dan ook een zwemvest (of pak) dragen. Dit is geschikt voor kinderen als ze een zwemdiploma hebben. Er zijn ook diverse rondvaartboten voor bijvoorbeeld een uurtje of enorme zeilboten met driemasters die een rondje varen en een bezoek brengen aan Enkhuizen of Urk en je de hele dag onderweg bent.

Marker Wadden

Het weekend sloten we af met een bezoek aan de Marker Wadden. Of tenminste, wat in de toekomst de Marker Wadden worden. Dit is een groep van vijf eilanden die worden opgespoten in de Markerwaard en een natuurgebied wordt en waar de natuur vrij spel krijgt. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Nu zijn ze nog bezig met het opspuiten van de eilanden.

Lees ook: Marker Wadden in het IJsselmeer

Strand

Wat is een eiland zonder strand? Op Flevoland vind je meerdere stranden, de meeste aan de zuidkant grenzend aan het Veluwemeer, maar ook in de Noordoost-polder vind je stranden. Aanraders zijn onder andere het strand bij Schokkerhaven, vanaf hier kijk je uit op het Ketelmeer en zie je de zeilboten voorbij varen. Hier vind je ook Pier 16, een restaurant met een geweldige kaart vol natuurlijke producten en lekker eten! Bij Lelystad vind je het Houtribhoekstrand waar locals graag heen gaan. Vanaf hier kijk je uit op het IJsselmeer. Wil je wat eten kan je terecht bij eetcafe @the beach. Tot slot vind je in Almere ook meerdere stranden, in totaal heeft deze gemeente maar liefst 42 km strand. Aan de zuidkant van de jachthaven ligt Strandbad Duin, een strand waar je komt via een pont of looppoortje. Naast het strand is er een speelplaats met stronkenroute, pannaveldje, supermikado, vuurplaats en zwemvlotten en waterspeeltoestel. In de zomermaanden het thuis van Steel Creek Beach Grill!

Zijn jullie al eens in Flevoland geweest?

Deze blog is tot stand gekomen met hulp van Toerisme Flevoland.

Lees ook: Drenthe met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Friesland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Gelderland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Groningen met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Brabant met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Limburg met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Overijssel met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Utrecht met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zeeland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Flevoland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, kinderuitjes, bezienswaardigheden, dagje weg, museum, dierentuinen, gratis uitjes en meer!
Author Rating
51star1star1star1star1star