Skip to Content

Flesvoeding schema baby; hoeveel kunstvoeding cc berekenen en wanneer

Flesvoeding schema baby; hoeveel kunstvoeding cc berekenen en wanneer

Als je je pasgeboren baby flesvoeding geeft, heb je twee keuzes: op verzoek of volgens een flesvoeding schema op vaste tijden. Als je op verzoek geeft, voed je elke keer als je baby aangeeft dat hij honger heeft.

Na een paar dagen zie je dan vanzelf dat daar meestal ook een ritme in zit. Voeden op vaste tijden betekent dat je elke dag hetzelfde ritme aanhoudt en dezelfde tijden.

In dit artikel lees je over voeden op vaste tijden, welke tijden je dan kunt aanhouden en hoe veranderen de tijden mee naarmate je kindje groter wordt. De dagindelingen uit deze blog zijn de dagindelingen die ik heb gebruikt voor mijn dochter, in overleg met kraamverzorgster en consultatiebureau.

Flesvoeding schema op verzoek of vaste tijden?

De eerste drie dagen heb ik op verzoek gevoed. Alles was nog zo nieuw… Ze had nog maar net het levenslicht gezien… En iedereen moest even zijn draai vinden. Ik wilde niet dat ze honger had of zich alleen voelde, dus als ze huilde, voedde ik haar.

Eenmaal uit het ziekenhuis mét kraamverzorgster kwam er langzaam aan een ritme in. Overdag voedde ik op vaste tijden, ’s nachts op verzoek. Ideaal! Overdag voedden we om de drie uur, de laatste voeding om 12 uur.

’s Nachts keken we wanneer ze kwam. Dat was meestal rond 3 uur natuurlijk, maar langzaam aan verschoof dat naar 5 uur. Ik vond dit ritme heerlijk. Overdag zat je in een soort cadans van 3 uur, en ’s nachts voedden we ook wel, maar dan niet strikt om 3 uur.

Doordat ik ging slapen met de gedachte: we zien wel wanneer ze honger heeft… Ging ik veel rustiger slapen. Niet met het gevoel van: oké jongens, ogen dicht en slapen want over zoveel uur en zoveel minuten…

Voor de zekerheid zetten we wel vroeg de wekker zodat áls ze een nacht door zou slapen ze niet te lang zonder voeding zou zitten.

De fles van 9 uur ’s ochtends gaven we altijd stipt om 9 uur. Ook al had ze om 8 uur nog een fles gehad omdat ze toen op verzoek kwam. Die fles dronk ze dus niet altijd leeg, maar dat maakte niet uit. Vanaf 9 uur was het weer aanhaken op het ritme.

Hoe maak je flesvoeding klaar?

Als je flesvoeding klaar maakt heb je een schone fles, warm water en melkpoeder nodig. Natuurlijk werk je met schone handen!

  • Je begint met het afmeten van het water; dit kan gewoon kraanwater zijn. Afhankelijk van de leeftijd en grootte van je kindje heb je meer of minder nodig.
  • Daarna verwarm je het water; dit kan in de magnetron (bijvoorbeeld 600 watt en 30 seconden per 100 mililiter), pannetje of flessenwarmer. Als je tussendoor even zwenkt wordt de warmte gelijk verdeeld over het geheel.
  • Voordat je het poeder erbij doet, check je eerst de temperatuur op de binnenkant van de pols, als je niets voelt is het precies goed. Dan het poeder erbij met recht afgestreken maatlepeltjes. Het poeder bewaar je op een droge en koele plek (dus niet in de koelkast).
  • Als het poeder erbij is nog een keer zwenken in plaats van schudden; dit om luchtbelletjes te voorkomen waar je baby last van kan krijgen. En nog een keer testen. Nu is de fles klaar om aan je baby te geven.

Berekenen hoeveel flesvoeding geven

In het begin verandert de hoeveelheid flesvoeding die je geeft heel snel. Waren we net gewend aan 3 schepjes, moesten het er al weer 4 worden. Twijfel je of je baby genoeg binnen krijgt? Je kunt het gemakkelijk zelf uitrekenen.

Een baby heeft 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur nodig. Dus weeg je baby 4 kilo? Dan heeft hij 4×150=600 ml per 24 uur nodig. Als je dan 7 voedingen per 24 uur geeft, moet je dus een fles maken van 90 ml.

Een fles maak je per 30 ml omdat er voor elke 30 ml één schepje poeder is. Kom je dus uit op 85,nogwat per fles zoals bij bovenstaande som, rond dan af op 90 ml. Op die manier maakt het echt niet uit als er soms wat in de fles blijft zitten.

Doe het antwoord van de vorige som gedeeld door het aantal voedingen wat je per 24 uur geeft, en je weet hoe groot de fles moet zijn die je gaat maken.

Tabel met hoeveelheid flesvoeding

LeeftijdHoeveel keerHoeveel per keerHoeveelheid per dag
1-4 weken875-110 ml 
4-8 weken775-110 ml 
8-12 weken6110-150 ml 
4 maanden5150-180 ml 
5 maanden4180-200 ml 
6 maanden  650 ml
7 maanden  600 ml
8 maanden  600 ml
9 maanden  600 ml
10 maanden  500 ml
11 maanden  500 ml
12 maanden  eet met de pot mee

Welke flesvoeding?

Welk merk je kiest voor je flesvoeding maakt eigenlijk niet zoveel uit. In Nederland is wettelijk bepaald wat erin moet zitten, dus zou dit weinig verschil moeten maken. Fabrikanten stoppen er soms wel nog extra stofjes in, waardoor ze anders zouden zijn dan de concurrent.

Wat wel en niet mag is ook bij wet bepaald. Maar volgens de geleerden zouden deze extra stofjes overbodige toevoegingen zijn. Wel zijn er verschillende soorten kunstvoeding te koop.

  • Volledige zuigelingenvoeding. Dit is de gewone variant voor baby’s tot 6 maanden
  • Opvolgmelk: voor baby’s na zes maanden
  • Groeimelk of peutermelk: nadat ze 1 jaar geworden zijn. Overigens kan je dan ook langzaamaan overstappen op gewone melk

Er zijn soorten met een bepaalde extra aanduiding, zoals ‘anti-reflux’, ‘voor baby’s met krampjes’ of ‘voor hongerige baby’s’. Denk je dat dat iets voor je baby is? Dit geef je alleen in overleg met het consultatiebureau! Ga niet zomaar zelf hiermee experimenteren. Ook bij allergieën stap je over op andere flesvoeding in overleg met huisarts of consultatie-arts.

Naast leeftijden zijn er ook flesvoedingen die op een andere basis gebaseerd zijn. Zo kan je kiezen uit:

  • Koemelk
  • Geitenmelk
  • Sojamelk

Ook kan je kiezen voor een biologische variant. Let op: kinderen met een koemelkallergie kan je niet zomaar op flesvoeding gebaseerd op sojamelk zetten.

Sterker nog: dit wordt zelfs niet geadviseerd. Er is hypoallergene flessenmelk voor kinderen met een intolerantie voor koemelk of lactose. Dit wordt voorgeschreven door het bureau of je arts.

Dagindeling baby net geboren / eerste maand flesvoeding

Onze dagindeling zag er de eerste maand zo uit:

  • 09:00 – Luier en fles
  • 12:00 – Luier en fles
  • 15:00 – Luier en fles
  • 18:00 – Luier en fles
  • 21:00 – Luier en fles
  • 24:00 – Luier en fles
  • Tussen 24:00 en 09:00 – Op verzoek, met maximaal 6 uur tussen twee voedingen. (Het kon dus zijn dat ze om 2 uur en om 8 uur gevoed werd, of 3 uur en 9 uur, etc., maar er waren altijd minimaal 2 voedingen tussen 24:00 en 09:00.)

We combineerden dit schema met overdag altijd in het volle licht slapen. Daardoor was er qua voedingen én qua licht/donker een heel duidelijk verschil tussen dag en nacht.

Wat helpt om het doorslapen te bevorderen en bijkomend voordeel: ze is nu bijna 6 maanden en is het gewend om in het volle licht gewoon in slaap te vallen, erg handig als ze een dagje mee op stap is en ze haar middagslaapje in de kinderwagen doet.

Nog iets wat doorslapen stimuleert: Geef niet teveel aandacht tijdens de voedingen ’s nachts. Klinkt misschien een beetje ongezellig, want je houdt van je baby en dan trekt ‘ie net ’s nachts een gekke bek of maakt hij een grappig geluidje.

Kijk wel naar hem, want dat is belangrijk voor de hechting, maar ga geen praatjes of grapjes maken met knuffelbeesten en zo. Daardoor wordt het ’s nachts té gezellig en blijft het makkelijk een gewoonte van je baby. En daar gaat de lol voor jezelf snel vanaf…

Dagindeling baby 1-2 maanden oud flesvoeding

Wat zie je al veel verschil nu je baby één maand oud is. Misschien beginnen de eerste shirtjes en broekjes al wat krap te zitten… Wat betreft het schema, is het heel goed kijken naar je kleintje en je eigen ritme van de dag.

Wij gaven eerst een flesje om 18:00 uur, maar omdat we dan zelf ook altijd avondeten was dat niet handig. Steeds had één van ons koud eten. Toen hebben we het schema in alles een uur vervroegd, niet kwartiertje bij kwartiertje, maar de verandering was in één keer.

De volgende dag begon alles gewoon een uur eerder. Doordat we dit ’s ochtends deden heeft ze hier nagenoeg niets van gemerkt, en het beviel stukken beter. Je kunt nu ook kijken hoe jouw kleintje het doet.

Wanneer is hij diep in slaap? ’s Ochtends tijdens het slaapje of ’s middags? Je kunt er voor kiezen om op dat moment 4 uur tussen de voedingen te laten zitten in plaats van 3 uur. Er is dan ’s nachts een duidelijk slaapmoment en overdag ook.

Bij sommige baby’s kun je op dit moment overgaan op 1 voeding minder. Wij lieten de 24:00 voeding vallen toen ze 1-2 maanden was.

Het schema zag er dan als volgt uit (uiteraard nemen de flessen in ml toe, waardoor de baby met minder voedingen meer binnen krijgt):

  • 07:00 – Luier en fles
  • 10:00 – Luier en fles → 4 uur tot volgende fles
  • 14:00 – Luier en fles
  • 17:00 – Luier en fles → 4 uur tot volgende fles
  • 21:00 – Luier en fles
  • Tussen 21:00 en 07:00 – Op verzoek, minimaal één keer voeden.

Dagindeling baby 3-4 maanden oud flesvoeding

En die flessen blijven maar groeien… Ik vond het echt leuk om te kijken hoe groot die fles in de tussentijd geworden was in vergelijking met het begin. Ik was helemaal trots op haar dat ze nu al zoveel kon verwerken.
Inmiddels was dit ons schema:

  • 07:00 – Luier en fles
  • 10:00 – Luier en fles → 4 uur tot volgende fles
  • 14:00 – Luier en fles
  • 17:00 – Luier en fles → 4 uur tot volgende fles
  • 21:00 – Luier en fles
  • Tussen 22:00 en 08:00 – Op verzoek, als ze slaapt, lekker laten slapen. Ze mag zonder voeding de nacht door.

Dagindeling baby 4+ maanden

Ja, nu gaat het echte werk beginnen. Papjes, hapjes… Vanaf 4 maanden mag je het je kindje geven. De één vindt het veel te vroeg, de ander staat te popelen om te beginnen.

Ik begon meteen met hapjes toen ze 4 maanden was, gewoon elke dag 1x een klein beetje. Door met 4 maanden te starten in plaats van met 6, kun je de kans op voedselallergieën verkleinen en dat leek me een goede motivatie.

Ik gaf deze hele maand alleen maar groenten, want beginnen met groenten in plaats van fruit schijnt de kans weer te verhogen dat het een goede groente-eter wordt later doordat fruit een stuk zoeter is.

Flesvoeding schema baby; hoeveel kunstvoeding cc berekenen en wanneer - Mamaliefde

Bron

Dagindeling

  • 07:00 – Luier en fles, tip: van deze fles kun je een papfles maken! Met een beetje rijstebloem van bijvoorbeeld Bambix (wat sinds deze week Olvarit is geworden) geef je je kind net wat extra’s en het helpt bij het overgaan naar vast voedsel.
  • 10:00 – Luier en fles → 4 uur tot volgende fles
  • 14:00 – Luier en fles
  • 17:00 – Luier en fles → 4 uur tot volgende fles
  • 18:00 – Groentehapje! Gezellig bij ons aan tafel zodat ze leert dat eten ook gezelligheid met elkaar is.
  • 21:00 – Luier en fles, ook van deze fles kun je een papfles maken.
  • Tussen 22:00 en 08:00 – Op verzoek, als ze slaapt, lekker laten slapen. Ze mag zonder voeding de nacht door.

Dagindeling baby 5+ maanden

Nu is mijn dochter bijna zes maanden, en deze maand ben ik ook met fruit begonnen. Te. Leuk. Ik gaf haar gepureerde aardbeien en ze sprong bijna uit haar wipstoeltje zo lekker vond ze het.

Ze gaat ook ‘euhh!’ roepen als ik niet snel genoeg een nieuwe hap aanbiedt. Schrik trouwens niet als je kind de eerste 3 happen een fotogeniek gezicht trekt, hij weet immers niet welke smaak eraan komt en het is heel wat anders dan melk.

Na de eerste drie happen gaat het meestal beter.

Onze dagindeling:

  • 08:00 – Luier en papfles
  • 10:00 – Fruithapje
  • 12:00 – Luier en fles
  • 16:00 – Luier en fles
  • 18:00 – Groentehapje
  • 20:00 – Luier en papfles
  • Tussen 20:00 en 08:00 – Slapen, geen voeding tussendoor

Grotere fles maken

De eerste keer dat we de fles gingen vergroten van 30 ml naar 60 ml, deden we het stapje voor stapje. We maakten een fles van 60 ml omdat je flesvoeding alleen per 30 ml kunt maken.

Vervolgens goten we het flesje voorzichtig leeg tot 40 ml. Ging dat een dag of twee dagen goed? Dan gingen we over op 50 ml, en daarna op 60 ml. Ook toen we over moesten gaan op 90 ml, hebben we dit zo gedaan.

De ander stappen, zoals 90 naar 120, 120 naar 150, 150 naar 180 en 180 naar 210 waar we nu zitten, hebben we in één keer gedaan. Ze had dan een week lang af en toe een fles die ze niet leegdronk en daarna ging het er allemaal in.

Hoe zag jouw voedingsschema er uit?

Martine Pieters-de Wit
  1. R schreef:

    Goedemorgen, ik heb een vraagje. Onse dochter zit in bijna hetzelfde schema, alleen omdat ze snachts op verzoek komt lukt het aanhaken sochtens om dezelfde tijd niet vaak omdat dat niet uit komt. Nu geef jij aan dat ze de fles van 9 uur niet altijd leegdrinkt als ze al om 8 uur ook heeft gehad. Maar krijgt ze dan niet veel te veel voeding binnen als ze de fles zo snel achter elkaar krijgt? En krijgt ze ook niet weer eerder honger als ze maar een halve fles drinkt? Ik ben even zoekende hoe ik het schema er in kan houden.

Comments are closed.