Fijne motoriek; Ideeën en voorbeelden voor speelgoed en spelletjes voor peuters

Twee jaar geleden, toen we eerst een weekje naar Italië met de hele familie, en vervolgens naar Oostenrijk gingen heb ik een hele stapel met speelgoed ‘gemaakt’. Zowel voor onze, toen 1-jarige dochter als 3-jarig pleegkind. Veel daarvan is ideaal voor peuters, om mee te nemen op vakantie zodat je geen enorme stapels hoeft mee te nemen. Maar ook voor als er kleine broertjes en zusjes op bed liggen. Daarom worden het ook wel eens quiet bags genoemd. Het zijn zakjes met daarin een opdracht of spelletje voor je kind om zich mee te vermaken. Het idee is dat daar alles in zit wat je nodig hebt. Het speelgoed spreekt voor zichzelf of laat het over aan de fantasie van het kind. Gewoon omdat het leuk is, of met een educatief karakter. Het ene heel ‘eenvoudig’ en het andere wat uitdagender. Heel ingewikkeld is het niet. Onlangs kwam ik de doos met spelletjes die nog over waren na deze twee vakantie tegen. Leuk voor onze peuter nu ze steeds meer het principe van spelletjes begrijpt en hopelijk ook interessant voor jullie. Tijdens de vakantie zal ik er iedere week een paar uitlichten, daarmee is het gelijk een leuke bijdrage voor de mamachallenge deze zomer om zelf speelgoed te maken. Vandaag deel 3.

In de serie is al een overzicht gekomen met speelgoed en een overzicht van materialen die iedereen wel in huis heeft. Vandaag zijn de spelletjes specifiek gericht op de fijne motoriek.

Rijgen

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Rijgen is een bekende oefening van de fijne motoriek. Geen touwtjes met naalden die je toch alleen maar kwijt raakt, maar stevige rietjes en buigzame chenille die je kan gebruiken om de pasta mee te rijgen. Zowel grote als kleine pasta, die niet altijd even goed past. Dat maakt het wat uitdagender voor je peuter. Doordat het allemaal wat breder is blijft het sneller zitten. Er is echter geen knoopje, dus je kan zo weer opnieuw beginnen.

Sorteren

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Bij de ikea komt deze ijsvormpjesvorm vandaan. In plaats van ijsklontjes heb ik er echter een handje met notenmix aan toegevoegd. Met onder andere hazelnoten, pinda’s, pistache en meer. Daar kan dan heerlijk mee gekookt worden, of juist gesorteerd. Je kan er ook mee tellen, met een , twee, drie of meer nootjes in een vormpje.

Water spel

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Uit mijn tijd als chemie student stammen nog deze twee bakjes en pipet. In een bakje zit geen cafeïne, maar water. Het andere is leeg. De deksels blijven goed zitten, zodat het niet gaat lekken. Met de pipet kan je dan het water opzuigen en overbrengen in het lege bakje. Dat is best wel een heel nauwkeurig werkje en zeer geschikt voor kleuters.

Pincetgreep

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Dit lijkt op het eerdere sorteerspel, alleen dan met pompons in verschillende kleuren en formaten. Het idee is echter om te oefenen met de pincetgreep. Daarom dat er een lange pincet bij zit (ook uit die tijd als chemie student), een wasknijper en een babyvoedingsschepje. Geschikt voor een dreumes, maar ook uitdaging voor een peuter.

Was ophangen

Zomer speelgoed - Mamaliefde

En tot slot dit spelletje om de was op te hangen. Hiervoor heb je nodig wat kleine wasknijpertjes (die zie je vaak bij de kraamvlaggetjes afdeling om kaarten op te hangen), een stukje lint en wat kledingstukken die ik uit vilt heb geknipt. Best nog een kunst om ze met die knijpertjes op te hangen. Leuk is ook om aan het lintje twee sateprikkers te binden zodat je hem ook echt rechtop in de grond kan steken om de was op te hangen.

Stiekem allemaal dus ook zeer educatieve spelletjes als het gaat om de motorische ontwikkeling.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Fijne motoriek; Ideeën en voorbeelden voor speelgoed en spelletjes voor peuters
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 5 )

  • Geweldige ideeën! Ik vind die waslijn ook hartstikke leuk. Dochterlief is sinds kort fan van de was doen en de was ophangen, dus die gaat hier zeker in de smaak vallen!

  • Helemaal enthousiast over je idee met de waslijn! Denk stiekem dat meneer van 4,5 dit nog leuker zal vinden dan zijn zusje. 😉

  • wat een leuke ideetjes…vooral dat waslijntje is leuk!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top