Feestjeswedloop, compensatiedrang of gewoon gemakzucht?

Ik las een artikel waarin het ging over ouders die kinderfeestjes gaven voor hun kind, het één nog uitgebreider dan het andere. De aanleiding was het feestje van een 10-jarige jongen die aankwam met een lange witte limousine, werd ontvangen door tientallen vriendjes in een afgehuurde locatie met surinaams eten, vuurwerk op de taart en een optreden van een rap-groep. Een tijdje geleden was een ander feestje in het nieuws; voor een bar-mitswa was het Amstel Hotel afgehuurd, compleet met internationale sterrencast. Keek ik vroeger nogal vermakelijk vanwege het ver-van-mijn-bed-showgevoel naar ‘My Sweet Sixteen’ waarin de meest extravagante feestjes werden gevierd en de jarigen zich zorgen maakten of ze wel het leukste feestje hadden lijkt het alsof deze trend nu ook naar Nederland is overgewaaid.

Amerikaanse tradities die overwaaien

Nu wil ik niet zeggen dat alles wat van Amerika komt slecht is, ik vind een babyshower best leuk. Even de zwangere in de picture zetten, een gender reveal tot op zekere hoogte. Of wat dacht je van babymoonen; het ligt er maar net aan welk etiketje er opplakt. Ik ben vast niet de enige die tijdens de zwangerschap op reis is geweest. Wel leuk om er iets leuks van te maken, maar een apart feest. Dat hoeft van mij weer niet. Net als cadeautjes met Kerst; hier in huis komt alleen Sinterklaas. Zelfs nu dochterlief onlangs persoonlijk haar verlanglijstje heeft overhandigd aan de Kerstman. Ik denk dat je per traditie moet bekijken of het bij je past en of je het wilt. Maar zeker niet alles tegelijk. Alleen al om niet failliet te gaan. Deze trend voor de leukste en grootste feestjes mag ook zeker mij voorbij gaan.

Wedloop?

Natuurlijk; de verjaardag van je kind is iets bijzonders en daar wil je dan ook iets speciaals van maken. Zelf heb ik er stiekem ook wel naar uit gekeken toen het onlangs eindelijk zo ver was en ik voor dochterlief aan de slag mocht voor een leuk feestje. En ik zal ook niet ontkennen dat ik nu al bezig ben om op zoek te gaan naar een leuk en origineel eerste kinderverjaardag voor zoonlief. Maar dat moet wel betaalbaar blijven, origineel of uniek hoeft niet altijd duurder te zijn. Zo was het prinsessen kinderfeestje met bezoek aan een kasteel goedkoper dan een kinderfeestjesarrangement naar de binnenspeeltuin waar bijna de halve klas hun verjaardag heeft gevierd. Zelfs met meerdere feestjes zodat de halve klas aanwezig was tegelijk. Het gaat daarbij niet alleen om het zo uniek mogelijk te zijn, maar om iets te vinden wat bij het kind past. Voor zoonlief denk ik bijvoorbeeld aan een legobouwfeestje of een feestje met dierenthema.

Gemakzucht

Je kan het ook een stukje gemakzucht noemen; veel ouders zitten er niet op te wachten om een horde kinderen thuis te ontvangen. En ik snap wel waarom. Gelukkig bleef de ergste storm beperkt tot haar eigen kamer, maar daar waren we wel even zoet met alles weer op te ruimen. Het was ook goed dat we met zijn tweeën waren, het is toch best wel een drukte die je in huis haalt met al die stuiterende kinderen. Ik denk niet zozeer dat het gemakzucht is, of de gemakkelijkste weg kiezen, maar wel een realistische afweging. Niet meer dan respect van ouders die wel gewoon het feestje thuis vieren.

Compensatiedrang?

Er zijn ook mensen die roepen dat het compensatiedrang is van de ouders. Voor het feit dat ze allebei fulltime werken en steeds minder tijd doorbrengen met de kinderen. Dan is een kinderfeestje natuurlijk een goed moment om flink uit te pakken. Want als je veel werkt kan je je ook meer veroorloven. Ik heb er zo mijn twijfels over, misschien onbewust wel hoor. Maar willen we niet allemaal het beste voor ons kind? Ik in ieder geval wel. En dat geldt ook voor kinderfeestjes.

Ik heb geen idee wat deze ouders motiveert om zulke extravagante feestjes te geven. Wat denk jij?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Feestjeswedloop, compensatiedrang of gewoon gemakzucht?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comment ( 1 )

  • Oeh, die laatste daar ben ik het (ook) niet echt mee eens. Ik werk full time en vind uitpakken gewoon leuk omdat ik het leuk vind. Maar inderdaad wel binnen alle proporties.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top