Laatst liet ik mijn dochter ‘weer’ eens een keertje op de tablet spelletjes doen. De vorige keer was een half jaar geleden en behalve wat vuurwerk laten knallen en dingen aanraken kwam ze niet. Ze had nu echter gelijk door hoe ze een programma moest openen, kon ze swipen en een programma weer afsluiten. Het was echt een ‘Ik stond erbij en keek er naar” ervaring. Zoals jullie wellicht wel weten ben ik geen voorstander van het regelmatig spelen van een kind op een tablet. Een tegenstander kan je mij ook niet noemen. Het gebruik van de digitale wereld is tenslotte tegenwoordig onderdeel van de huidige samenleving. Mijn streven is dat ze een beetje vaardig zijn op het moment dat ze naar de basisschool gaan. Zelfs de testen die ze daar moeten maken, worden tegenwoordig afgenomen met behulp van tablets of computers. Benieuwd eigenlijk hoe dat straks zit op de peuterspeelzaal.

Lees ook: Test; beste Kinder tablets 2018
Lees ook: Ouderlijk toezicht instellen iphone of ipad
Lees ook: Leuke en beste apps en leerzame spelletjes voor baby’s, peuters en kleuters op telefoon, ipad of tablet

In het verleden liet ik haar wel vaker met mijn telefoon spelen, maar na twee keer een gebroken beeldscherm was dat al snel over. Haar neefje van dezelfde leeftijd speelt wel regelmatig achter de i-pad, met als gevolg dat als ze bij oma zijn ze daar soms ook even een kwartiertje mag spelen. Dan kijkt ze bijvoorbeeld een filmpje, of speelt ze een spelletje. Geen wonder dat ze het zo leuk vind bij oma. Op mijn telefoon mag ze dus niet altijd meer. Maar de tablet die ik in december van manlief had gekregen, ligt het grootste deel van de tijd ongebruikt in de kast. Onze peuter is vrijwel de enige gebruiker. Als ze bijvoorbeeld weer een periode heeft waarin ze vroeg wakker wordt mag ze wel eens bij ons in bed kruipen en op de tablet spelen. Kan hij tenminste niet kapot vallen… Als ik haar zelf op de tablet laat spelen vind ik het fijn als ze een beetje leerzame spelletjes spelen. Maar ja, vind die maar eens tussen al die miljoenen apps die er in de korte tijd ontwikkeld zijn. Het valt me vaak op dat veel apps Engelstalig zijn. Voor mij geen probleem, maar voor haar wil. Als het aan mij ligt, leert ze eerst in het Nederlands tellen en dan pas in het Engels. Hetzelfde geld voor de kleuren. Natuurlijk hoor ik wel eens van familie of vrienden met kinderen in dezelfde leeftijd welke apps er leuk zijn, maar toch.

5 favoriete apps voor peuters

Het installeren en opzetten verliep dus reuze makkelijk. Welke apps ik voor onze twee-jarige dochter heb (of daarvoor al had) geïnstalleerd?

  1. Bumba; Deze app ken ik nog niet, maar deze app van studio 100 bestaat uit allerlei animaties die iets kunnen doen. Inclusief de bekende Bumba stem. de app laad verrassend snel. Dat kan ik niet van iedere app zeggen.
  2. Toddler counts; Regelmatig tellen we met onze dochter, en zo af en toe neemt ze een aantal getallen over. Zo kan ze al een, twee, drie en zeven, acht negen achter elkaar opzeggen. In dit spelletje moet ze voorwerpen aanklikken en telt de app in het nederlands mee.
  3. Cute animal; Lijkt een beetje op de app van Bumba. Je kan kiezen uit vijf leefwerelden zoals oceaan, woestijn, jungle, boerderij etc. Waarin zich diverse dieren bevinden. Als je deze aanklikt bewegen ze of maken ze geluid.
  4. My Baby Phone; De eerste app eigenlijk waarmee ze kennis heeft gemaakt. Hier kan ze gewoon lekker op het scherm drukken en slaan en zo de verschillende muziekjes activeren. Nadeel is dat je maar een hand tegelijk op het scherm kan houden, hetgeen het lastig maakt voor kinderen om de tablet vast te houden en te spelen.
  5. Koekoek TV; Dit is een van de apps waarin je makkelijk kindvriendelijk filmpjes kan kijken. Het heeft even geduurd voordat ze precies doorhad hoe ze hier kan swipen. Sterker nog 9 van de tien keer moet ik het voor haar doen. Dit ligt echter aan haar, haar neefje heeft hier al heel lang geen problemen mee. Ondertussen kent ze de personages en is het vaak buurman buurman of Bumba.

Snelweg Sprookjes

Geen app voor je kind individueel, maar voor het hele gezin. Dus ook handig als je niet wil dat je kind een eigen tablet heeft. Op dit moment zijn er vier interactieve verhalen die zich aanpassen aan de omgeving buiten en dus je kind stimuleren om naar buiten te kijken. De verhalen zijn geschreven door bekende kinderboekenschrijvers en de stemmen zijn ingesproken door bekende zoals Lot uit Sesamstraat. Niet alleen leuk voor kinderen!

Lees ook: Gratis app Snelweg Sprookjes met interactieve voorleesverhalen in het kader van de Nationale Voorleesdagen

Snugger App

Gelukkig ben ik niet de enige. Uit het onderzoek Iene Miene Media van Mijn Kind Online onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat 56 procent van de ouders zich
afvraagt of hun kind wel veilig online kan. 47 Procent van de ouders kan niet goed bepalen of een website, app of spelletje goed is voor hun kind. “Juist voor hen is de app geschikt”, aldus Mireille Boetje namens NBD Biblion, de uitgever van Snugger. 
De Snugger app is een app waarmee het eenvoudig gemaakt wordt geschikte kindermedia voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar kan vinden. Een soort TomTom voor in de app-wereld dus ;-)  Onafhankelijke deskundigen schrijven reviews die gebruikt worden om te bepalen welke app voor welke leeftijd en in welk thema het beste geschikt is. Hierdoor is deze app ook geschikt voor in het onderwijs en voor bibliotheken. De app is ontwikkeld door het NBD Biblion. NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken in Nederland. Een goede reden dus om deze app eens te testen.

De app is zeer makkelijk te vinden in zowel Google Play, en ook beschikbaar in de Appstore. Het installeren gaat zonder problemen en na in te loggen. Je kan kiezen uit het gebruik maken van een e-mailadres of koppeling met je facebook of twitter en kom je in het eerste menu. Hier kan je gelijk wat selectie-criteria aangeven. Namelijk wat de leeftijd is van je kind, wat het bedrag is (of dat de apps gratis moeten zijn) en in welke thema’s. Er is een heel rijtje aan thema’s geselecteerd zoals kleuren, rekenen, taal, maar ook bekende personen en … Ideaal dus. Dan ge je verder, en krijg je een heel scala aan luisterboeken, films, apps en spelletjes. Voor onze dochter blijkt de keuze zeer beperkt; een vijftal apps en twee spelletjes. Naast een korte beschrijving, kernwoorden staat ook de prijs vermeld. In het menu wordt je gelijk doorgeschakeld naar de juiste app in Google Play. En kan je dus gelijk de app downloaden. Voor oudere kinderen is het aanbod iets groter. Al snel blijkt dat je voor meer opties dus eigenlijk de 2014 versie moet downloaden. Hier betaal je dan 2,69 voor. Iets wat ik een redelijke prijs vind voor deze app.

Hoe staan jullie tegenover het tabletgebruik? Mag dat onbeperkt, of een kwartiertje per dag? En welke spelletjes laten jullie het dan spelen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.