Een spannend boek dat zich nu afspeelt, maar je ook mee terugneemt in de tijd van de oorlog. Een boek voor leerlingen van groep 7/8. Maar ook zeker nog leuk voor oudere kinderen om te lezen. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat maakt het extra bijzonder.

img_7417-640x427

Het verhaal:

Eva is een meisje van 13 jaar. Ze is op de begrafenis van haar opa Wim. Er zijn weinig mensen en de sfeer is niet prettig. Eva vraagt zich af of dit normaal is? Ze ziet een meisje van haar leeftijd, zou dat haar nichtje zijn? En waarom staat er een eind van hen vandaan een oudere dame? Eva heeft veel vragen. Haar moeder praat nooit over haar familie doordat er een familieruzie is. Ook over de ouders van haar moeder weet ze weinig.

Tijdens de begrafenis komt ze in contact met Annefloor, haar nichtje van 14. Het klikt tussen de meiden en ze besluiten, ondanks de ruzie van hun moeders, contact te houden. Beide dames willen namelijk weleens weten wat er vroeger gebeurd is. Waarom opa Wim in besloten kring begraven is en waarom hun moeders ruzie hebben. Maar vooral waarom er nooit over vroeger gesproken wordt. Zelfs als Eva voor school een opdracht moet maken over de geschiedenis van haar ouders, wil haar moeder er niks over loslaten. Ze wil er zelfs niks meer mee te maken hebben.

Samen gaan de meiden op ontdekkingstocht. Ze zoeken via internet naar de oorlog en op naam van hun opa Wim. Ook zoeken ze informatie over het familiehotel. Het hotel dat vroeger van hun overgrootouders was en nu woont Annefloor er samen met haar moeder. De meiden gaan bij elkaar logeren en ook dan blijven ze zoeken naar informatie. Vragen aan beide moeders, helpt helaas niet. Ze worden alleen maar boos.

Maar tijdens de logeerpartij bij Annefloor thuis vinden ze wat gegevens en foto’s. Ze komen een adres van tante “zus” tegen. Deze naam hebben ze weleens gehoord en besluiten haar een brief te schrijven. Zou zij hen kunnen helpen?

De oude dame die stiekem stond te kijken tijdens de begrafenis is “Zus” oftewel Hanneke, de zus van opa Wim.
Zij neemt je terug in de tijd van de oorlog. Zij vertelt stukje bij beetje wat er gebeurd is. Het boek speelt zich dus af in twee tijden. De tijd van nu en de tijd van vroeger, in de oorlog. Hanneke heeft niet hoeven vechten, maar moest tijdens de oorlog voor haar jongere broertje Dolf en zusje Nellie, een tweeling, zorgen. Ze moesten veel vluchten en het bleek dat hun ouders niet bij de “goede” mensen zaten, maar zich aangesloten hadden bij de NSB. Hanneke heeft nog veel verdriet om wat er gebeurd is en heeft nog niet alles verwerkt. Maar dan krijg ze opeens een brief van de kleindochters van haar broer Wim.

Zullen Eva en Annefloor nu eindelijk horen hoe alles in elkaar zit, nu ze in contact zijn met “zus”. Zal het familiegeheim bekend worden?

Extra

Het boek legt door middel van een voetnoot verschillende termen uit de oorlog uit. Dit is voor kinderen erg prettig, omdat zij nog niet alles zullen weten over bijvoorbeeld de SS of NSB.

Via schooltv geven ze een korte indruk via een filmpje van het boek weer. Zeker de moeite om even te kijken. Het wekt je nieuwsgierigheid, waardoor je zeker zin krijgt dit boek te gaan lezen.

Het boek familiegeheim is te koop via bol.com