Seizoensgebonden eten, je zult je misschien afvragen waarom je dat zou doen. Want als je toch gewoon trek hebt in een bepaalde groente, waarom dan niet? Je plukt wat uit de diepvries en hopla… Toch zitten er veel voordelen aan eten wat de ‘natuur’ ons op dat moment biedt. Volgend probleempje: maar welke groente hoort dan bij welk seizoen?

Lees ook: Gezonde en kindvriendelijke recepten met groenten en fruit 

De voordelen van seizoensgebonden eten

Eten volgens de seizoenen zal veel mensen aanspreken die graag in het ritme van de natuur meebewegen. Maar ook voor mensen met een minder spirituele uitdaging is seizoensgebonden eten een gezond idee. En dat niet alleen trouwens! Wat die voordelen dan zoal zijn?

Je eet automatisch gevarieerder, want je eet immers ieder seizoen weer andere zaken. Gezond, maar het is ook fijn om variatie in gerechten te hebben en niet iedere week hetzelfde riedeltje voorbij te zien komen. Nu zeg jij misschien: maar als ik niet seizoensgebonden eet, dan heb ik toch meer om uit te kiezen op elk moment van het jaar! Aan de ene kant wel, maar de ervaring leert wel dat je toch vaak teruggrijpt op dezelfde zaken. Heb je minder om uit te kiezen, dan ga je vanzelf ook eens gluren bij minder bekende groenten, bijvoorbeeld!

Zoals gezegd: je leeft met de seizoenen. En of je nu wilt of niet, ook dat is fijn voor je gezondheid. De seizoenen bewust ervaren is niet alleen fijn voor je ‘mind’, maar ook je lichaam heeft in de winter andere behoeftes dan in de zomer. En laten die groenten daar nu precies op ‘aangepast’ zijn!

Het eten is gezonder, omdat het gewoon de groenten en het fruit zijn die hier van het land komen (op exotische groenten na dan, natuurlijk). Geen grote afstanden te overbruggen, zijn de groenten dus verser!

Logisch gevolg op voorgaande opmerking: het is dus ook goedkoper en daarmee dus ook leuk voor je portemonnee! En niet alleen de afstand, maar ook zaken als kassen worden overbodig: op de volle grond telen is ook goedkoper en dus voor jou ook!

Het milieu wordt hier ook mee geholpen, dat mag duidelijk zijn!

En als de supermarkten dan ook eens stoppen met alles per stuk in een plasticje te verstoppen, zijn we zeker goed bezig! En uiteraard is dat beter uit te voeren met groenten die nu van het land afkomen en niet uit Spanje hierheen gevlogen moet worden…
Uit bovenstaande zal je begrijpen dat je nog een stap verder kunt gaan en kunt kiezen voor streekproducten! Dan worden de bovenstaande voordelen nog eens extra benadrukt!
Alleen al de CO2 -uitstoot zal dramatisch naar beneden kunnen als we allemaal streekgebonden zouden eten! Wist je bijvoorbeeld dat 20% van deze uitstoot in verband staat met ons eten?!
Nog een stapje verder: je kan het zelfs nog verder uitbreiden door het niet per seizoen te zien, maar per maand!

Wat eet je in de winter?

In de winter kan je denken aan;

  • Aardappels
  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Raap
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Savooiekool
  • Schorseneren
  • Spruiten
  • Uien
  • Veldsla
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen.

En je verwacht het misschien niet direct, maar ook in de winter is er volop fruit!

  • Appels
  • Bananen
  • Mandarijnen
  • Mango
  • Peren,
  • Pompelmoes
  • Sinaasappels

kunnen allemaal.

In het voorjaar op tafel zetten

In de lente komen er andere groenten naar voren. Zo kan je dan gaan genieten van;

  • Andijvie
  • Asperges
  • Bloemkool
  • Doperwtjes
  • Koolrabi
  • Sla
  • Prei
  • Raap
  • Raapstelen
  • Radijs
  • Spinazie
  • Uien
  • Wortelen.

En dan zijn ze er weer: die heerlijke

  • Aardbeien.
  • Sinaasappels kunnen ook.
  • Of geniet eens van rabarber!

In de zomer genieten we van welk eten?

In de zomer kan je met een gerust hart aardappels op tafel zetten en ook andijvie is heerlijk in de zomer. Eigenlijk is de lijst eindeloos in de zomer. Maar hier een greep:

  • Artisjok
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Koolrabi
  • Sla
  • Radijs
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Venkel
  • Tomaten
  • Worteltjes

Tja en fruit is nu helemaal een feest.

  • Aardbeien
  • Abrikozen
  • Frambozen
  • Kersen
  • Nectarines
    Rabarber (begin zomer)
  • Bessen en nog véél méér…

In de herfst weer andere groenten

Naast je aardappelen kan je nog steeds genieten van andijvie, maar ook andere groenten zijn er volop.

  • Andijvie
  • Aubergine
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Chinese kool
  • Courgette
  • Paddenstoelen (eind herfst)
  • Schorseneren
  • Witlof
  • Witte kool
  • Worteltjes.

Maar de groep is nog veel groter! En fruit?

  • Appels
  • Bananen
  • Bramen
  • Druiven
  • Mango
  • Meloenen
  • Peren
  • Pompelmoes enz.

Hoe weet je nu wat wanneer gegeten kan worden?

Deze lijstjes zijn natuurlijk bij lange na niet compleet. Je kunt er een beetje van uit gaan dat groenten uit het seizoen goedkoper zijn. Daarnaast kan je het natuurlijk een professionele groenteboer ook gewoon vragen! Ga je naar een winkel op de boerderij zelf, dan weet je al helemaal dat je zeker kunt zijn van seizoensgroente!

Of begin zelf een moestuin…

Tja, je kan het natuurlijk nog mooier maken! Waarom ga je zelf niet aan de slag met groente? Voor kinderen is een moestuin ook erg leuk en leerzaam. Heb je geen tuin, maar zie je het wel zitten, dan kan je uiteraard een volkstuintje huren. Of je koopt van die grote bakken die ze bij tuincentra verkopen, die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Deze bakken zijn te koop in diverse maten en passen ook prima in een kleine tuin of op een balkon! Zo haal je de natuur nog dichterbij en het is nog gezond ook. Laat je uk meehelpen met onkruid wieden en water geven. Pluk samen de aardbeien en smikkel ze gezellig samen op. Wedden dat je kind er extra door gestimuleerd wordt om ervan te eten?!

Different food stockphoto from Shutterstock / Sarsmis

Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:

Latest posts by Wil Cats (see all)