De voor- en nadelen van een opgeruimd huis

In het voorjaar besteden de meeste mensen iets meer aandacht aan hun huishouden in de vorm van een grote voorjaarsschoonmaak. Ik snap dat wel hoor, met het zonnetje wordt je wat vrolijker en heb je meer energie in dingen die je anders laat liggen. Daarnaast zie je met die laagstaande zon ook veel meer; van vieze vingers op het raam tot en met stof onder de kast. Voordat je gaat schoonmaken moet er natuurlijk eerst opgeruimd worden… Maar is dat wel zo handig?

Opgeruimd huis is opgeruimd hoofd

De laatste paar weken had ik een fase waarin ik erg chagrijnig was en weinig kon hebben. Het was gewoon even allemaal teveel geworden; met een puberende peuter, het werk met veel deadlines en afspraken en dan ook nog het huishouden. En als je dan toch ook structureel slaapuren tekort komt… Dan is het tijd om een stapje terug te doen. Even weer de focus op andere prioriteiten, en een inhaalslag maken met het huishouden. Te beginnen bij de enorme stapel was, de kinderkamers weer helemaal opgeruimd. En ook de ramen weer eens goed gezeemd. Het viel zelfs de visite op 😉 En daar kan ik toch wel echt van genieten. Niet zozeer vanwege het picture perfectplaatje voor zover dat kan hier in huis. Maar het geeft mij rust. Als ik me niet meer erger aan het huishouden kan ik mijn aandacht volledig op iets anders richten. En dat scheelt toch wel heel erg.

Schijn bedriegt

Bij de kinderkamers laat ik in eerste instantie de kinderen zelf opruimen. Ze moeten het toch ooit leren en op deze leeftijd vinden ze het vaak nog leuk. Zeker als ze daarna met de stofzuiger mogen spelen. Dochterlief heeft er trouwens wel een heel handig trucje in ontwikkeld; namelijk schuif alles onder de kast… Wat dat betreft lijkt ze wel op mij als ik heb geveegd en geen zin heb om het op te vegen, dan wil ik het ook wel eens onder de kast schuiven totdat ik ga stofzuigen 😉

Geen rommel maken hoor

Als het opgeruimd is wil je het ook graag opgeruimd houden. En dat is best een uitdaging met kinderen. En dat vind ik dus ook het moeilijkste. Want ik merk dat ik dan steeds sneller geneigd ben om te zeggen ‘geen rommel maken’. Terwijl dat juist is wat kinderen doen, als er gespeeld wordt. Dan wordt er vanalles uit de kast getrokken om mee gespeeld te worden. En dan kan je wel bedenken dat ze eerst netjes het een moeten opruimen voor ze met het volgende gaan spelen, maar als de een met Playmobil speelt aan de kleine tafel en de ander met klei aan de grote tafel… Dan ligt voor je het weet de hele woonkamer onder. Of als de één een speelgoedbak pakt ligt voor je het weet de helft uit de kast. En dat moet ook gewoon kunnen. Want het zijn kinderen. Ook al gaat dat ten koste van die netjes opgeruimde kamer.

Goede voornemens

Maar goed, alle was zit weer netjes opgevouwen in de kast, alle rommel ligt weer in de kast. Toch wel erg handig om veel kastruimte te hebben met deurtjes die je dicht kan doen 😉 En het ziet er weer een beetje opgeruimd uit. Nu nog proberen dat bij te houden. De praktijk leert dat er maar een drukke dag tussen hoeft te zitten en het versloft weer…

 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comment ( 1 )

  • Gelukkig hebben wij nooit veel troep in huis. We wonen heel klein en hebben daardoor gewoon weinig spullen. Speelgoed opruimen hebben we van het begin erin gehamerd dat wil je met iets anders spelen dan ruim je eerst het speelgoed op waar je mee aan het spelen bent. Dit gaat gelukkig bijna altijd goed.

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.