Het lijkt steeds meer een trend te worden; een afkeer voor plastic en kleurrijk speelgoed vol muziekjes, geluidjes en lichtjes dat voor een overschot aan prikkels zou zorgen. In plaats daarvan wordt er veel meer gekozen voor houten speelgoed of speelgoed gemaakt van andere natuurlijke materialen. Bij voorkeur in neutrale kleuren en voor meerdere doeleinden geschikt zodat kinderen worden gestimuleerd om zelf spel te ontdekken. Om eerlijk te zijn; ik was ook zo’n moeder en had een heel mooie houten babygym en een neutraal muziekdoosje. Paste ook heel mooi in het interieur, maar de kinderen hadden er niets mee. Terwijl het plastic ‘gedrocht’ dat bij oma boven de box hing veruit favoriet was. Sindsdien probeer ik dus een evenwicht te creëren in beide soorten speelgoed. Naarmate ze ouder worden merk ik dat plastic speelgoed met batterijen ook onmisbaar is om hun ontwikkeling te stimuleren. Daarom dus een overzicht van (plastic) speelgoed met batterijen en stekker, met licht of geluid.

Elektrisch of plastic speelgoed slecht voor je kind?

Er kan enorm neerbuigend gedaan worden over plastic speelgoed, dat zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van het kind. Maar is dat wel helemaal terecht? Speelgoed dat werkt op electriciteit kan veel meer de interactie aangaan met het kind en juist daarom enorm waardevol zijn.

Wel is het goed om bij de aanschaf bepaalde tips in je achterhoofd te houden. Want er is zeker ook een heleboel troep op de markt te vinden, niet alleen als het gaat om plastic speelgoed maar ook om houten (namaak) speelgoed! In Nederland (en de rest van Europa) moet speelgoed aan heel strenge regels voldoen. Daarom is het advies om speelgoed ook hier te kopen in lokale winkels in plaats van ‘goedkoop’ via ali express. Naast dat het speelgoed kan tegenvallen, goedkoop is niet altijd duurkoop, is het geen garantie dat het voldoet aan de Europese wetgeving.

Daarom is het advies om ‘zacht’ plastic te vermijden, dit kan namelijk chemische weekmakers (ftalaten) genoemd, die kunnen uitwalmen of vrijkomen als plastic in aanraking komt met de huid, zweet of speeksel en kan slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Veel kinderen (zeker tot drie jaar) bijten regelmatig op speelgoed. In bijtringen is het gebruik van ftalaten verboden, maar in ander speelgoed kan dit materiaal nog gebruikt worden. Daarom is het goed om bij de aanschaf je zintuigen te gebruiken. Soms voelt het gewoon al niet goed, of ruikt het heel chemisch. Je kan het dan eerst even laten luchten, (dit kan ook aan de verpakking liggen), maar als de lucht blijft is het een “beter van nietje”. Let ook op het gebruik van kleurstoffen, zeker als het geverfd is en niet het materiaal zelf een kleurtje heeft. Dit kan namelijk afgeven, zeker als het vochtig wordt als je kind er aan sabbelt.

Meer informatie hierover vind je hier.

Als het gaat om elektrisch speelgoed zijn er ook bepaalde regels die in Europa gelden. Zo is er speelgoed waarin kleine knoopcelbatterijen verwerkt zijn. Er zijn gevallen van kinderen die dit hebben ingeslikt en aan zijn overleden. Daarom moeten batterijen altijd vergrendeld zijn met een schroefje en niet alleen een mechaniekje. Als het speelgoed geluid maakt is het goed om rekening te houden met het volume van dit geluid. Staat het te hard, is het beter van niet. Of als het continu geluid maakt in plaats van af en toe als er iets getriggerd wordt.

Het onderstaande speelgoed voldoet aan al deze eisen!

Schommelstoel

In de babytijd kon ik hier niet zonder, zeker niet bij onze oudste. De schommelstoel was absoluut een musthave om te hebben. Zij huilde namelijk best veel en wilde bij voorkeur constant gedragen worden. Daarom was ik ook erg blij met de draagzak en draagdoek. Met etenstijd is het echter fijn om even je handen vrij te hebben. Of als je naar de wc moet. De schommelstoel was op dat soort momenten echt een uitkomst en heeft de eerste maanden een prominente plaats gehad in de woonkamer.

Diverse soorten schommelstoelen vind je hier.

 

Duplo treinbaan

Voor dreumesen en peuters is Duplo onweerstaanbaar; een absolute musthave is toch echt wel de Duplo-treinbaan. Toen ik vroeger nog klein was zat hier al een motortje in, en aangezien dit speelgoed nauwelijks waarde verliest en mooi blijft, hebben de kinderen er ook nog volop mee gespeeld. De tijd staat echter niet stil, en dat geldt ook voor deze klassieker. Het gaat nu nog een stapje verder, je kan hem tegenwoordig namelijk via je telefoon vanaf de bank bedienen. Zo kan je zelf bepalen wat de trein doet.

Mijn Eerste Treinbaan van Duplo vind je hier.

Little People Handje Helpen huis

Little People was hier in huis een enorme hit toen ze jong waren. Ik leerde dit speelgoed kennen op het kinderdagverblijf waar het ook enorm populair is. Ja, het is plastic en er zitten geluidjes in, maar juist daarom maakt het dit tot zo’n geweldig speelgoed. Little People is bij heel veel kinderen enorm populair om heerlijk mee te spelen en verhalen of situaties na te spelen en ‘eigen’ te maken. Dit huis is toch wel één van de populairste sets die ze hebben. Ja, ook hierin zitten muziekjes verwerkt, maar niet zo hinderlijk als bij ander speelgoed zodat je je eraan gaat irriteren. Ze zijn ook dusdanig verwerkt dat het niet zo opvalt en je de muziekjes alleen krijgt als je iets triggert. Ook dit huis is in de loop van de tijd verder ontwikkeld met steeds meer accessoires.

De Little People Handje helpen huis vi