Vijf jaar geleden waren we er al eens een keer; de Eiffeltoren. Met de familie waren we een weekendje weg in de buurt en brachten we ook een dag door in Parijs en gingen in de Eiffeltoren omhoog. De jongste was toen nog erg jong dus bleef achter en de oudste bracht een groot gedeelte van de dag door in een draagzak op mijn rug. Nu vijf jaar laten reden we op de terugweg vanuit de Dordogne langs Parijs, want ‘alle wegen leiden langs Parijs’ en tja als je dan toch in de file staat op de pheripherique en je zoon vol bewondering naar die enorme toren kijkt en je toch wilt stoppen omdat je op de helft bent en wilt stoppen om wat te eten… Want het is en blijft een enorm indrukwekkend bouwwerk dat mensen over de hele wereld tot de verbeelding spreekt en bij veel mensen op de bucket list zal staan om te bezoeken. Tijdens een weekendje Parijs mag een bezoek aan de Eiffeltoren, ongeacht of je wel of niet naar boven gaat dan ook absoluut niet ontbreken!

Parijs als tussenstop op doorreis

Grote kans dat als je richting het westen of zuiden van Frankrijk, of nog zuidelijker Spanje of Portugal rijdt, je over de E15 langs de oostkant van Parijs komt. Natuurlijk kan je een poging doen om zo snel mogelijk langs de files te komen en door te rijden. Maar het is ook zeker mogelijk om een tussenstop te maken in deze stad en bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan de Eiffeltoren. Nu kan je een poging wagen om met de auto de stad in te komen, maar dat kan nogal chaotisch zijn. Daarom besloten we de auto vlak langs de snelweg te parkeren, namelijk bij het Centre Commercial La Grande Porte Montreuil. Vanaf hier rijdt metro nummer 9 richting het centrum met als plan om bij Trocadero uitstappen om richting de Eiffeltoren te wandelen. Natuurlijk kan je ook eerder al uitstappen en overstappen als je richting Ile de la Cité wil. Voor 5 uur parkeren op zaterdag  waren we 13 euro kwijt, dus zeker voor Parijse begrippen zeer betaalbaar. Voor de metro betaalden we zelf 1,90 voor een enkeltje en de kinderen 0,75. Je bent misschien wel wat extra tijd kwijt aan overstappen en reizen met de metro, maar met de auto de stad in, zeker bij de Eiffeltoren en het zoeken naar een parkeerplaats mag je ook zeker tijd rekenen.

Toen we aan kwamen rijden zag de lucht er veelbelovend uit en leek het open te trekken. Toen we eenmaal hadden geparkeerd en het winkelcentrum uitstapten kwamen we terecht in een pittige hagelbui. We staken de snelweg over (dit is zeer goed te doen met zebrapaden, stoep en verkeerslichten) en namen daar de metro vanaf halte Porte de Montreuil. Voor het gehele uitje vanaf het parkeren tot en met terug aan de auto, inclusief eten bij de McDonalds en weer terug, waren we ongeveer vijf uur kwijt. Ja, je kan in die tijd ook naar huis rijden maar toch had ik dit niet willen missen. Het bezoek aan de Eiffeltoren heeft misschien nog wel het meeste indruk gemaakt op de kinderen.

De Eiffeltoren; weetjes en geschiedenis

In 1889 was het de 100e verjaardag van de Franse Revolutie en dus het ontstaan van de republiek Frankrijk. Ter ere daarvan werd er een wereldtentoonstelling georganiseerd. In eerste instantie waren de Parijzenaars tegen de bouw van dit enorme gebouw van ijzer dat werd gebouwd door Alexandre Gustav Eiffel. Het ontwerp dat in zijn opdracht was gemaakt, werd in eerste instantie gebouwd voor een tijdelijke periode van 20 jaar, maar bleek enorm functioneel voor de communicatie en mocht blijven. In 1908 werd het eerste langeafstandsbericht vanaf de toren verzonden. De Eiffeltoren is wereldberoemd en wordt door maar liefst 6 miljoen bezoekers per jaar bezocht en daarmee de drukst bezochte bezienswaardigheid ter wereld. Als je een bezoekje brengt is de kans dus ook groot dat je heel veel Nederlanders tegenkomt. Wij kwamen onze medelandgenoten onder andere tegen in de rij voor de kaartjes, in de lift, bij het afdalen op de trap en toen we naar buiten liepen.

Wandelen naar de Eiffeltoren

Er zijn twee metrohaltes die dichtbij de Eiffeltoren liggen. Zoals halte Bir Hakeim aan lijn 6 die loopt van Charles de Gaulle tot aan Nation. Als je vanaf Charles de Gaulle komt passeer je vlak voor het uitstappen de brug Ponte de Bir-Hakeim. Dit stuk verloopt bovengronds en geeft je een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren aan de oostelijke (linker)kant. Als je hier uitstapt loop je langs de kade direct naar de Eiffeltoren waar je aan de zuidkant naar binnen kan.