Je hebt ze vast wel eens gehoord; uitspraken als “Bloed is goed”, “Pijn is fijn” of “Jeuk is leuk”. Als onze oudste valt zeg ik dat wel gekscherend tegen haar. Natuurlijk geef ik haar daarna een dikke knuffel en kus, want een betere ehbo bij kinderen is er over het algemeen niet.

Lees ook: Reisapotheek voor baby’s en kinderen; Wat neem je mee op vakantie / reis zoals medicijnen? 
Lees ook: EHBO voor kinderen; hoe moet je handelen?

EHBO bij kinderen

Laatst was ze gevallen op de stoeptegels buiten, resultaat haar eerste echte schaafwond. Stiekem wel een beetje trots. Nadat ik haar weer had laten opstaan en een dikke knuffel gegeven heb ik geprobeerd haar af te leiden en verder te laten spelen. Op een gegeven moment kwam er toch wel een mooie rode vlek op de knie van haar maillot. Oeps. We zijn geen fan van pleisters, aan de lucht drogen is beter. Van vroeger weet ik echter nog dat het extra pijn doet als de korst vast groeit aan de stof. Ze mocht dus een mooie pleister uitzoeken ;-)

Een week later was het echter mijn beurt, na een lange (saaie) vergadering, was het erg laat geworden en moest ik nog een 100 km naar huis rijden. Zat stiekem een beetje te balen en dus niet op te letten; en boem, daar lag ik languit op de weg. Na een vermanend opstaan en verdergaan, en de omstanders er van verzekerd dat er niets aan de hand was. Terwijl mijn knie steken gaf van de pijn ben ik lachend de auto in gestapt. Dat deed echt wel even pijn, dan ben ik weer blij met cruise control. Zo kon ik de knie ontlasten. Maar, poeh, dat is niet niets. De volgende keer misschien toch maar iets minder hard tegen dreumes zijn.

Maar wat doe je er aan? Natuurlijk is de eerste en allerbeste oplossing; een dikke knuffel en een kusje er op! En dan?

EHBO-trommel

Vandaag laat ik jullie zien wat er in mijn ehbo-trommeltje zit, of eigenlijk trommels, meervoud. Eentje beneden binnen handbereik in de keuken en de ander op de badkamer. Een variant dus op; what’s in my bag.

What's in my ehbo-koffer - mamaliefde

 • VSM Arnikind; tegen blauwe plekken en bulten. Echt een superzalfje op homeopatische basis, dat daadwerkelijk bulten weg laat slinken of zelfs voorkomt.
 • Nestosyl; Zit al jaren standaard in mijn toilettas als ik op reis ga. Werkt bij wondjes, jeuk en beten. Ook op homeopatische basis. Gebruikte ik, na toestemming van de ouders, bij kinderen op kamp als ze ‘ergens’ last van hadden. En heimweepilletjes (m&m’s of iets anders) niet hielpen.
 • Anti-insect spray; Aangeschaft toen we vorig jaar in de zomer naar het Lago Maggiore in Italië gingen. Tegen de muggen. Gelukkig nauwelijks nodig gehad.
 • Luuf; Het middel tegen verkoudheid. Bij kleine baby’s voor onder voetjes, en anders op de borst en rug. Dreumes vind het super als ik dit bij haar smeer.
 • Kinderparacetemol; Een pijnstiller die ik bij voorkeur alleen bij hele hoge koorts en voor het slapen gebruik. Want een goede nachtrust is zeer belangrijk om snel weer op te knappen.
 • Handschoenen; om hygiënisch aan de slag te gaan. Of om op te blazen en zo je kind af te leiden ;-)
 • Alcholdoekjes; om de wond te ontsmetten. Heb ook een los flesje alcohol en watten liggen.
 • EHBO-flyer. Met basic uitleg en informatie over het toepassen van eerste hulp.
 • Pleisters; zowel hippe pleisters voor kinderen, watervast en een wat langere die je moet knippen.
 • Schaar; om pleisters en watten te knippen.
 • Pincet; voor het verwijderen van splinters.
 • Thermometer; Lijkt me vanzelfsprekend. Ligt er ook een in de commode van dreumes.
 • Zwachtels; een hele verzameling aan verband, zwachtels, inclusief zwaluwstaartjes etc. Moest echter concluderen dat een snelverband ontbrak.
 • Driehoekige doeken; Kan als mitella gebruikt worden om je arm te ontlasten.
 • Wondgaasjes; om te voorkomen dat het verband aan de wond vastplakt.
 • Tape; om het verband vast te tapen.
 • Los hiervan heb ik ook nog een tekentang liggen.
 • En in de koelkast ligt standaard een koelcompres. Alleen te gebruiken met een doek er om heen.

EHBO voor kinderen digitaal

Tegenwoordig is er de mogelijkheid om online een EHBO cursus te volgen. Handig voor de basisbeginselen. Helaas niet meer voor niets zoals een paar jaar geleden. Maar toch de moeite waard. Tip: let er wel op of ze aangesloten zijn bij het oranje kruis, dan heb je gelijk een geldig certificaat na een praktijkavond.

De EHBO app van het rode kruis kan ik ook zeker aanbevelen. Niet alleen geven zij instructies voor de eerste hulp verlening. Via deze app vind je ook de snelste route naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en kan je gelijk 112 bellen.

In de praktijk

Vanaf je zestiende mag je de ‘volwassen’ ehbo cursus volgen. Aangezien mijn examenjaar nog niet druk genoeg was, had ik me hiervoor aangemeld. Handig voor de scouting. Dan zit je samen met twee van je docenten in de groep die zich afvragen waarom je niet aan het leren bent… Maar goed, na het behalen van mijn diploma kwam ik in een situatie waarin ik het kon toepassen. Op weg naar school fietste ik langs iemand die van de fiets gevallen was en niet meer kon bewegen. Er waren wel een paar omstanders die aan elkaar vroegen of iemand ehbo had. Ik stap af en geef aan dat ik dit heb. Vervolgens wordt ik weggewuifd, ja ik was pas 16. Maar toch? Aangezien je tijdens de cursus ook leert dat teveel mensen om het ongeval heen ook niet helpt ben ik een stukje doorgefietst en het van een afstandje bekeken. De ambulance werd gebeld en het slachtoffer kwam weer overeind. Toen besloot ik toch maar naar school te fietsen. Na dit voorval heb ik er ook niets meer mee gedaan en mijn certificaat laten verlopen. Vorig jaar heb ik wel ehbo voor kinderen gehaald.

Hebben jullie een ehbo diploma? En wel eens moeten toepassen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.