De Efteling; het meest bezochte pretpark van Nederland. Ideaal voor een dagje uit voor alle leeftijden; jong en oud. Iedereen kent het wel, dat beroemde park van Nederland. Het pretpark der pretparken van de Lage Landen. De in Kaatsheuvel gevestigde pretpark de Efteling is heel het jaar door een enorme trekpleister voor mensen vanuit alle uithoeken van ons land en zelfs daarbuiten. Door de vele mooie en gezellig, maar ook stoere attracties heeft de Efteling zich onderscheidt van veel andere pretparken. Denk hierbij aan het geweldige Carnaval Festival, Gondoletta voor een boottochtje door de tuin van de Efteling. Maar ook voor een heerlijk uitzicht over het gebied zit je met de Pagode goed. Buiten deze fantastische en magische attracties is er nog zat te vinden in dit pretpark. Voor een spelletje zijn de gamehals gezellig voor de jongeren onder ons. Maar een bezoek is natuurlijk niet afgesloten aan de Efteling zonder een trip door de droomvlucht. Kortom een magische bestemming voor jong en oud. Ook door middel van het thema in de winter is de Efteling niet alleen als het mooi en zonnig weer is populair, maar ook als de temperatuur rond de nul graden zit en er sneeuw ligt.

Lees ook: Noord-Brabant met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Kinder pretpark; De beste leukste attractieparken voor peuters, kleuters en kinderen

Ervaring met kinderen naar de Efteling

Vorig jaar zijn we voor de eerste verjaardag van onze dochter naar de Efteling geweest. Dat was een groot succes. Ze vond het heerlijk. Toen oma en opa voorstelden om dit jaar weer te gaan hoefden we er geen moment over na te denken. Natuurlijk! Zo’n dagje uit laten we niet aan ons voorbij gaan. Het is ondertussen alweer een drietal maanden geleden dat we op pad gingen. Het voordeel van een rolstoel is dat je op de invalidenparkeerplaats helemaal vooraan mag parkeren. Niet dat de auto zonder kaart veel verder hoefden te lopen. We genoten van deze heerlijke dag die we begonnen in het sprookjesbos, vervolgens naar carnival en nabijgelegen attracties. Onze dreumes is zelfs in de draaiende kopjes geweest en genoot daarvan. Tegen de tijd dat het middagslaapjestijd was hebben we een wandeling gemaakt naar de hoek met achtbanen zodat we hun met opa op een rustig plekje konden parkeren en wij de thrillrides konden doen. Precies op tijd, vlak voordat de eerste wakker werd kwamen we weer terug en hebben we nog een aantal attracties gedaan zoals de pagode. Kijk je mee?

We beginnen de dag net zoals de vorige keer in het sprookjesbos. De kinderen zijn dan nog lekker fris en kunnen zelf wandelen en rondkijken in hun eigen tempo. Wij sjouwen er wel achteraan. De favorieten van onze dochter: de rode schoentjes,  de kikker en de kleren van de keizer. Ze is ook zonder problemen bij Sneeuwwitje geweest wat voor sommige kinderen toch een beetje eng kan zijn. De waterlelies vond ze wel spannend, vanwege het donker. Zodra de muziek begon was ze ook fan. De muziekpaddestoelen vind ze ook maar raar. Ik zie regelmatig foto’s van kinderen op zo’n paddestoel, zij houdt dit vijf seconden vol.

Bij het Land van Laaf, helaas gesloten, vind je een fijne speeltuin. Lekker rustig, met leuke toestellen ook voor jonge kinderen echt in een uithoek in Marerijk. Fijn gelegen bij Droomvlucht, Raveleijn (vonden wij niet geschikt voor jonge kinderen vanwege de special effects) en de het treintje. Mooie plek om even te eten. Daarna verder naar Carnival en de schoteltjes begonnen met de achtbanen. Vorig jaar was ik zwanger van de tweede dus mocht ik er niet in, is dus minimaal twee jaar geleden dat ik voor het laatst in een achtbaan zat! Terwijl dat over het algemeen toch mijn favoriete attracties waren, nu diegene waar je samen in kan. Baby boy heeft een groot deel van de dag geslapen, natuurlijk werd hij precies wakker als je boven in de Pagode zit en de wandelwagen met spullen beneden staat. Dan is het erg fijn als je borstvoeding geeft.

De themawerelden van de Efteling

De Efteling is opgebouwd uit een aantal Efteling die voor iedereen weer iets anders te bieden hebben. Je ziet dit wel duidelijk terug op de kaart, als je rondloopt zal je hier in de praktijk echter niet veel van merken. De themawerelden zijn;

  • Marerijk; Het woord ‘mare’ is oud-Hollands voor vertelling, wat betrekking heeft op het feit dat in dit parkdeel de meeste op sprookjes en legendes gebaseerde attracties zijn te vinden als het Sprookjesbos, Droomvlucht, Anton Pieckplein, Carroussel, het Lavenlaar en Villa Volta. Ook de show Raveleijn vind je hier.
  • Reizenrijk; De naam Reizenrijk lijkt voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid van Carnaval Festival en hebben te maken met een exotisch of reizen tintje. Naast Carnaval vind je hier Vogelrok (nieuwste attractie in dit gebied), Doolhof, Gondoletta, Pagode en Monsieur Cannibale.
  • Fantasierijk; Dit is het kleinste themagebied in het midden van het park en beslaat het gebied rond de hoofdentree met het gebouw van de vijf zintuigen en het centrum van de Efteling. De attractie Symbolica en pannenkoekenrestaurant Polles Keuken zijn de belangrijkste onderdelen van het rijk.
  • Ruigrijk; De naam Ruigrijk is gebaseerd op het feit dat in deze hoek van het park thrillrides te vinden zijn als de Python, Halve Maen, Joris en de Draak, de Vliegende Hollander en Baron 1898. Ooit lag hier de parkeerplaats en het zwembad van de Efteling.
  • Anderrijk; De naam Anderrijk is er op gebaseerd dat deze hoek van het park geen duidelijk overkoepelend thema heeft. Thematisch gezien hebben de attracties weinig met elkaar van doen, maar ze zijn allemaal ‘anders’ dan onze normale Hollandse belevingswereld. Attracties die je hier vindt zijn Pandadroom, Spookslot, Pirana en Fata Morgana.

Daarnaast waren er ooit plannen voor het Uitrijk dat een uitgaansgebied had moeten worden maar waarvan alleen het theater is gerealiseerd, de overige plannen zijn weer van de tafel geveegd.

De leukste attracties voor jonge kinderen?

Even op een rijtje de hoogtepunten voor jonge kinderen;

  • Sprookjesbos; In het sprookjesbos komen bekende en minder bekende sprookjes tot leven en wandel je onder het raam door van Vrouw Holle met de wapperende veren of kan je een poging doen om de kroon te stelen bij de draak. Ook Langnek en de Fakir of de dansende elfjes zijn populaire attracties in het Sprookjesbos.
  • Droomvlucht; Zwevend in een karretje wordt je meegenomen in het land van de elfjes, door dag en nacht zie je hoe ze leven om helemaal bovenin te eindigen en je naar beneden te cirkelen. Ook geschikt voor als je kind geen fan is van achtbanen.
  • Land van Laaf; Vanuit de monorail kijk je neer op het Land van Laaf en kan je zien hoe