Paddenstoelen, ik hou ervan! Ik kook er ook regelmatig mee en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. Mijn vriend is er namelijk echt geen liefhebber van. De kinderen eten het wel, maar met weinig enthousiasme. Zonde, want ik vind het echt heerlijk om bijvoorbeeld kastanjechampignons mee te bakken met aardappeltjes, een uitje en spekjes. Of lekker wat cantharellen door de pasta. Je kunt trouwens niet zomaar in het wilde weg paddenstoelen gaan plukken en vervolgens gaan consumeren. Hieronder deel ik met jullie welke soorten je wel gewoon kunt gebruiken bij het kokkerellen. Special note for you: kook (of bak) de champignons altijd van tevoren en kies altijd de jonge varianten uit (oudere paddenstoelen kunnen giftige stoffen bevatten). Overigens kun je natuurlijk de paddenstoelen uit de supermarkt gewoon eten zonder dat je er iets van krijgt.

Champignon

Champignons is de meest bekende en meest gegeten paddenstoel-soort ter wereld en kan zeer gemakkelijk gekweekt worden. De smaak is over het algemeen vrij neutraal en wordt sterk beinvloedt door de overige ingrediënten.

Oesterzwam

Dit is na de champignon de tweede meest geconsumeerde paddenstoel ter wereld. Verschillende soorten kunnen groeien op cellulosehoudende materialen zoals stro of zelfs oude kranten. In het wild groeien ze het meest op (beuken)hout.

Tropische beurszwam (rijst-stro-paddenstoel)

Deze soort in in Nederland een stuk minder bekend, maar wereldwijd is deze zwam goed voor 16% van de consumptie van gecultiveerde eetbare paddenstoelen.

Shiitake

Deze smaakvolle jongens worden veel gebruikt in de Aziatische keuken en zijn goed voor 10% van de wereldwijde consumptie van paddenstoelen.

Morielje

Deze paddenstoel is voornamelijk te vinden in open struikgewas op bebost terrein, of onbegroeid terrein. Tevens zijn ze veel te vinden bij ruines of in tuinen, aan het einde van de lente. Ze ruiken erg aangenaam, naar muskus. Ook onder essen en appelbomen kun je ze tegenkomen. Let wel op: ze lijken enigszins op de giftige valse Morielje.

Hanekam, dooierzwam of cantharel

Dit is een van de lekkerste en makkelijkst herkenbare soort onder de paddenstoelen. Ik kook altijd graag met cantharellen, de smaak is niet overheersend, maar precies goed.

Eekhoorntjesbrood

De nootachtige smaak kenmerkt deze paddenstoel. Hij wordt dan ook vaak gebruikt in verschillende gerechten en dan voornamelijk in culinaire schotels. Ook lekker in paddenstoelensoep!

Truffels

Onder de truffels zijn veel verschillende soorten, waaronder de witte truffel, zomertruffel, zwarte truffel. Deze soort paddenstoel is erg lastig te vinden (ze groeien ondergronds) en vaak worden getrainde honden (of zelfs varkens) ingezet om ze op te sporen. Het gaat hier dus om een ware delicatesse, waar een prijskaartje aanhangt.

Zwavelzwam

Deze zwam komt veel voor in Nederland, maar wordt relatief weinig geconsumeerd. Hij heeft van nature een zurige smaak, die niet iedereen aanspreekt.

Geschubde inktzwam

 

Het is van belang dat deze soort direct na het verzamelen geconsumeerd wordt. Dit is omdat hij heel snel in een soort van half vloeibare inkt zal veranderen. Alleen de verse hoeden en stengels zijn eetbaar, houd hier rekening mee.

Fluweelpootje

Dit kleine zwammetje heeft een opvallende glanzende oranje hoed die erg kleverig is. Bij voorkeur zal hij groeien op dood hout, maar ook op wondplekken lukt dat prima. Het Fluweelpootje wordt regelmatig gebruikt in de Japanse keuken en is daar bekend onder de naam “enokitake” (winter paddenstoel).

Gordijnzwam

In de zomer en herfst is hij te vinden in kalkrijke bossen. Het gaat hier om een stevige paddenstoel met een (leer)bruine hoed. De witte voet heeft een bolle onderzijde en een violette weerschijn.

Doodstrompet

Deze eetbare paddenstoel is te vinden in loofbossen (beuken) en staan altijd in groepjes. Het vruchtlichaam is hol, net zoals een trompet.

Welke paddenstoelen eet jij graag?

Amanda

Blogger & Eigenaar at KiDDoWz
33 jaar - Trotse moeder van 2 boys ('09 en '16) - Vriendin van de allerleukste - Fulltime blogger - Levensgenieter - Duizendpoot
Amanda