Na een ruime periode thuis gezeten te hebben, eerst door het niet verlengen van mijn contract en daarna de zwangerschapsverlof ga ik vandaag weer beginnen. Ik heb genoten van het afgelopen jaar, heb bijna geen moment hoeven te missen in de ontwikkeling van onze kinderen. De band met beide kinderen is ook erg goed, en weet zeker dat ik niets fout kan doen in hun ogen.

Lees ook; Zwangerschapsverlof berekenen; hoe lang bevallingsverlof ook voor man of tweeling in Nederland
Lees ook: Zwangerschap en werken; van minder werken / ziektewet tot zwanger als ondernemer
Lees ook: Terugkeer, minder, stoppen met werken of ouderschapsverlof na bevalling / zwangerschapsverlof 
Lees ook: Wat doet een pedagoog?

Stiekem zit ik gewoon nog steeds thuis. Ik ben namelijk begonnen als gastouder. Dat houdt voor mij in dat ik momenteel twee dagen per week op een baby oppas die een paar weken ouder is dan baby boy. Voor haar moeder is het vandaag dus ook de eerste werkdag. Of eigenlijk ben ik vorige week al begonnen met een wenmiddag en wenochtend. Was voor ons allemaal even wennen; moeder om haar kindje achter te laten, baby om voor het eerst niet bij mama of papa te zijn, voor dreumes omdat ze minder aandacht krijgt, baby boy die de box moet delen en natuurlijk ook voor mij, zeker omdat ze niet graag uit een flesje drinkt. Wat spannend om dan je kindje met wie je de eerste vier maanden alles hebt gedeeld achter te moeten laten bij een ander. En wat ben ik blij dat ik gewoon ook tijd kan doorbrengen met mijn eigen kinderen.

Als je me dit vijf jaar geleden had verteld had ik je niet geloofd; ik was nog aan het studeren en had in mijn hoofd al mijn carrière uitgestippeld. Helaas voor mij is het toch anders gelopen dan ik had verwacht. Via mijn bijbaan ben ik in de kinderopvang gerold waar ik als pedagoge werkte. Dat na de zwangerschap mijn contract niet verlengd werd omdat het niet goed ging in de kinderopvang zag ik dus ook wel aankomen en vond ik eigenlijk ook niet zo erg. Twee maanden was baby girl naar oma gegaan en was ik bezig met de kinderen van een ander. Nu kan ik tenminste weer voor mijn eigen kinderen zorgen en er van genieten.

Financieel is het echter (voorlopig) niet haalbaar om helemaal een thuisblijfmoeder te zijn, dus vond ik dit de ideale oplossing. Toch thuis zijn en ook voor een kind van iemand anders zorgen. Petekind kwam al regelmatig, en ook op andere kinderen heb ik opgepast. Dus zoveel verandert er niet. En met een beetje geluk komt er over een tijdje ook weer een pleegkind. Ik hou jullie daarvan op de hoogte.

Hebben jullie gekozen voor een kinderdagverblijf of gastouder?

Uitgelichte afbeelding Shutterstock